Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Modernizácia slovenských ozbrojených síl tvrdo zaspala

...podobný podvozok 8x8, má aj samohybná kanónová húfnica vz. 2000 Zuzana, ktorá je slovenskej výroby a stále je vo výzbroji našich ozbrojených síl ...

9.2.2018 sa NR SR na svojom jednaní zaoberala problematikou modernizácie slovenského vojska. Minister obrany počas schôdze vraj uviedol: ... „Stav ozbrojených síl pri mojom nástupe do funkcie nedokázal pružne reagovať na bezpečnostné riziká a situáciu. Chýbali nám predovšetkým dlhodobé stratégie, projekty zabezpečenia obrany štátu a v neposlednom rade aj systémová modernizácia. Všetko stojí a padá na dodržaní prísľubov na zvýšenie výdavkov, ku ktorým sme sa ako Slovenská republika zaviazli v rámci NATO, teda dosiahnuť hodnotu 1,6 percenta hrubého domáceho produktu .“

S tým sa dá iba súhlasiť, pokiaľ by pán minister  nebol pred nástupom do funkcie ministra, trojhviezdičkovým generálom. Hneď sa totiž natíska otázka, čo vtedy ako zástupca náčelníka generálneho štábu urobil, aby  armáda dokázala pružne reagovať na bezpečnostné riziká a situáciu ?  Dalo sa z jeho pozície, okrem odstúpenia z funkcie, ešte niečo robiť ?  Otázku treba dať aj politikom Smeru-SD. Ako mohli dopustiť, že ozbrojené sily už nedokážu pružne reagovať na bezpečnostné riziká a situáciu ? Problém je totiž starý toľko rokov ako je stará SR.

OT- 64                                                                  Zuzana

 

V kontexte s handrkovaním o nové transportéry 8x8 vyznieva paradoxne fakt, že vojenské kolesové transportéry 8x8 s pohonom všetkých 8 kolies, typového označenia OT-64 (SKOT), ktoré boli spoločným výrobkom česko-slovensko-poľským,  mala slovenská armáda vo výzbroji z delenia československej armády, ešte na začiatku 3. tisícročia.  A podobný podvozok 8x8, má aj samohybná kanónová húfnica vz. 2000 Zuzana, ktorá je slovenskej výroby a stále je vo výzbroji našich ozbrojených síl. Ako keby všetci, politici aj vojenské špičky nevedeli, že mestá Dubnica nad Váhom, Martin aj Prakovce boli nie tak dávno „Mekkou“  slovenského obranného priemyslu. Preto si myslím, že ak by situáciu okolo transportérov boli riešili napr. už  pred 15 rokmi, tak dnes mohli slovenské fabriky s pokojom odovzdať slovenským vojakom požadovaný transportér. Pritom podľa wikipédie je v súčasnosti vo výzbroji našich ozbrojených síl ešte 16 ks týchto húfnic a 12 ďalších má vo výzbroji Grécko.

Podľa  mňa, k tejto situácii vôbec nemuselo dôjsť, ak  by riadiaci funkcionári ozbrojených síl, od začiatku vzniku Ozbrojených síl SR boli tvrdo a dôsledne trvali na dodržiavaní zákona o Ozbrojených silách SR. Žiaľ generáli malo dôsledne tlačili na politikov, a tí keďže mnohí z nich neboli ani vojakmi, žili v akej si fatamorgáne, v ktorej stará  a zúbožená vojenská výzbroj v ich očiach, vyzerala ako super zbrane z počítačových hier.

Takýto stav, žiaľ  bude u nás trvať dovtedy, pokiaľ si všetci aktívni politici neuvedomia, že otázky obrany nesmú byť nikdy témou pre politický boj, medzi koalíciou a opozíciou. Ale iba čisto odborným a ekonomickým problémom, ktorý treba riešiť včas a podľa dlhodobého plánu prezbrojovania, akceptovaného všetkými zúčastnenými.

Pán Boh ochraňuj naše krásne Slovensko. doko

O podobnej téme píšem na

http://doko.blog.sk/detail-cierny-jastrab-%96-velka-slava-a-ci-hanba---.html?a=2b45994f8a1006ee37f27817162b1b8f




Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014