Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moje prvé takmerobrátenie

Asi je to tak, že určité druhy pohľadov od veľmi krásnych žien dokážu priviesť osamelých a precitlivelých chlapov k plaču.

Ak si niekto pomyslí, že za tým všetkým bola žena, nebudem sa s ním hádať. Práve som vtedy dokončil štúdium na strojarine, čo tiež mnohé vysvetľuje a ospravedľňuje ,včítane celého tohto blogu, a nevediac ako naložiť s poslednými prázdninami a  dal som sa spolu so spolužiakom Igorom nahovoriť naším  spoločným veriacim kamarátom na týždenný jazykový kurz  "SPEAK OUT ! " vedený americkými kresťanskými misionármi. Spolu s ubytovaním a stravou stál veľmi lacno - cca 600 Sk. Vydržal som tam dva dni a musel som ujsť.

Prvý večer som sa zoznámil s veľmi príjemným dievčaťom - neviem či ju nazvať dievčaťom alebo ženou - a viedli sme vo  všetkej počestnosti  veľmi príjemný a poučný rozhovor, z ktorého si vôbec nič nepamätám. Ráno dostal každý účastník kurzu  svojho američana, s ktorým mohol konverzovať na ľubovoľné kresťanské témy. Môj američan bol dosť dobrý v odrážaní mojich napochytro zbúchaných námietok. Keď som napríklad namietal, že Biblia používa veľmi zastaralý jazyk, keď hovorí o srdci ako o zdroji myšlienok a citov, keď predsa dávno všetci vieme, že srdce je len pumpa, ktorá sa pri rozrušení rozpumpuje trochu viac, odvetil, že Biblia je napísaná tak, aby jej ľudia porozumeli. "Rozumieš, keď ti poviem, že do tvojho srdca vstúpi pokoj?" . Rozumel som. Vcelku dobre naladený som prijal pozvanie na spoločné motlitby, kde som namiesto modlenia pozoroval ľudí ako sa dostávajú do akéhosi vzrušeného a usmievavého stavu. Tento zvyk pozorovať namiesto modlenia mi ostal dodnes. Vtedy som však nebol jediným pozorovateľom, pretože aj ja som bol pozorovaný  tou veľmi príjemnou diskutérkou zo včerajšieho večera. Nebolo to vlastne z jej strany pozorovanie, bol to len jeden krátky pohľad (súcitný, láskyplný, spojený s úsmevom ? ). Asi je to tak, že určité druhy pohľadov od veľmi krásnych žien dokážu priviesť osamelých a precitlivelých chlapcov k plaču. Skrátka prišlo mi do plaču a musel som utiecť von, hovoriac si , že takto sa asi uverí, nie cez rozum, ale cez  city. Hodinku som sa ukľudňoval, hovoriac si aký som trápny, že sa jej musím vyhýbať, ale že to bude v pohode a nejako už ten jazykový kurz dotiahnem do konca. Obedovať som neobedoval, iba som sa potuloval a ukľudňoval. Keď som dorazil na izbu vyzval ma môj veriaci kamarát,aby som si dobre poobzeral môjho spoluneverca Igora, či sa mi nezdá na ňom niečo zvláštne. Kedže sa mi nezdalo,bol som informovaný, že môj spoluneveriaci priateľ, s ktorým som ešte včera večer žartoval o večnej nude v nebi, uveril. Kôli priateľovej slabej angličtine si jeho američan zavolal na pomoc onú veľmi prjemnú dievčinu a spolu s ním rozprávali a modlili sa až uveril. Vraj vždy niečo tušil, ale teraz uveril. To už bolo na mňa priveľa, dostal som strach, zbalil som si svoje veci a odcestoval som domov.

Asi tri dni sa ma držala akási povznesená nálada, na stanici som kúpil malému cigánčaťu v potravinách všetko,na čo ukázalo prstom, za čo ma nazvalo veľmi dobrým ujom, sprievodca vo vlaku si mal ku mne chuť prisadnúť a len tak sa rozprávať a rodičia doma tiež. Potom ma to prešlo a Igora mimochodom tiež.


na ceste k spaseniu | stály odkaz

Komentáre

  1. pekne
    Hm je zaujimave ako sa veci zdaju s roznych uhlov ine.
    publikované: 01.08.2007 20:54:57 | autor: redhawk (e-mail, web, autorizovaný)
  2. hm
    čo ťa vlastne rozplakalo? súcit? asi sa hlúpo pýtam ehm...a z čoho si dostal strach? z obrátenia? tlaku?
    publikované: 01.08.2007 21:01:22 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  3. neviem to dobre vysvetlit dia..
    ...aspon nie lepsie ako si to napisala v otazke. Ani vtedz som to nevedel vysvetlit. Ani vtedy to nikto nechapal.
    publikované: 01.08.2007 21:09:55 | autor: sestko (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ale hej šestko,
    tiež som párkrát niečo podobné zažila a 'zdupkala', sama sa v spoločnosti, na verejnosti správam optimisticky, lenže je to iné....ale vždy keď som v spoločnosti týchto ľudí, mám pocit, že sa tak správajú cielene, tak, aby som začala túžiť po ich nadšení zo života...vzbudzujú vo mne pocit nedostatočnosti, menejcennosti a to mi je proti srsti...

    mmm a povznesenú náladu si mal vďaka tomu, že si odtiaľ odišiel alebo naopak vďaka tomu, že si tam bol?
    publikované: 01.08.2007 21:19:18 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  5. skor...
    ...z toho, ze som tam bol.
    publikované: 01.08.2007 21:20:50 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. možno to
    predsalen na niečo je...ale mne sa to asi nikdy nestane :/

    určite nikdy
    publikované: 01.08.2007 21:22:18 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Sestko, Dia...
    ja verim ze Jezis Kristus je zivy, ze je Bozi syn a ze je mojim Panom. v to verim ja. a mam pocit ze aj vy v to mozte verit keby tomu date priestor.... keby chcete... frazy poznate.... su stale tie iste. ale On vas vola k zivotu, nie k frazam...
    publikované: 01.08.2007 21:51:12 | autor: lilly (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. lilly :)
    je fajn, že veríš...ja som doslova alergická na všetky frázy, ktoré vieru sprevádzajú, ale svoj život napĺňam láskou...a je mi dobre
    publikované: 01.08.2007 21:57:35 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  9. dia..šestko..
    hádam sa nevyhnete odpovedi..

    čo si poviete v úplne ťažkej životnej situácii? Tam,kde veriaci si povie..Pane Bože..pomôž!..čo si povie neveriaci?..

    túto otázku kladiem neveriacim už hádam desať rokov..nikdy nikto mi na toto neodpovedal..

    skúste..
    publikované: 02.08.2007 06:47:29 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ja si poviem...
    ..."Ach mamicka moja!" alebo "Nic sa neda robit, to je osud." aj tak si myslim, ze ide iba o ukludnujucu formulku a pan boh v skutocnosti nepomoze kazdemu, co v tazkej situacii povie "Pane Boze pomoz!". Preto inteligentni veriaci este dodavaju :"Ale nech sa stane tvoja vola, a nie moja !"
    publikované: 02.08.2007 07:03:20 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. ..))))..
    asi nie som inteligentny veriaci..

    ja prosim..pretože verím,že mi pomôže..
    ak nie,tak viem prečo nie..

    vieš..ty "inteligentni" ako si ich nazval,sú veriacimi nepravými. Boh vie robiť zázraky..A oni tomu celkom neuverili. Sú na polovičnej ceste.

    nechcem sa o tomto rozpisovať,lebo budem mať zakazane komentovať aj tu..

    každopádne..dakujem za odpoved..))))
    publikované: 02.08.2007 07:08:22 | autor: MissEllie (e-mail, web, autorizovaný)
  12. ...
    Mam cez tvoj text pas:) tak neviem co si pisal pod nim... smola...

    Len vdaka za clanky o viere a za vsetky komentare od vsetkych
    citim to podobne veriaca ci neveriaca
    publikované: 03.08.2007 17:04:21 | autor: strapateslnko (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. strapateslnko
    Niet za co. Tiez mam rad tie chvile, ked sa ako neveriaci a pochybujuci snazim vysvetlit vieru, najst v nej to pravdive a prijatelne.
    publikované: 03.08.2007 17:24:18 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014