Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši. Hrabkov - 100 ročné roľnícke domy

... dá sa považovať za malý zázrak, keď v obci Hrabkov, ležiacej na Šarišskej vrchovine asi 20 km od Prešova, stoja aj v 21. storočí, v intraviláne obce ešte dva takéto domy.
Úplnou náhodou ma pred nejakým časom, počas jednej cesty cez obec Hrabkov, zaujal už na prvý pohľad nezvyčajný dom. Pripomínal mi totiž chalúpku deduška, z televízneho Večerníčka. V sobotu 12.10.2024, sme sa tam s mojou manželkou vrátili, s cieľom nielen si tento asi 100 ročný roľnícky domček pozrieť, ale ho aj nafotiť. Veď ak ho majiteľ zbúra aby si tam postavil nový dom, potom by už nebolo čo fotiť. Podotýkam, že to nie je pamiatkovo chránený objekt, asi aj preto, že také to jednoduché domy, stáli na začiatku 20. storočia, ešte v každej dedine Šarišskej vrchoviny. V roku 2016 napísal historik M. Volovár „Východné Slovensko je jedným z posledných ostrovov stavieb so stenami s drevenou skeletovou konštrukciou“... Pre tých, čo nemali možnosť takýto príbytok vidieť len pripomínam, že skelet takého domu tvorili drevené steny, z okresaných brvien. Medzery medzi nimi, pre lepšie tesnenie, boli vyplnené hlinou, premiesenou s posekanou slamou. „Omietka“ bola tiež z hliny a obyčajne ju po vyschnutí natreli vápnom. Hlinou omazané steny natreté vápnom tvorili aj interiér domčeka. Strecha bola pokrytá buď slamou alebo šindľom. Podlaha bola hlinená. Priestorovo taký domček obyčajne pozostával z jednej „chiži“ (izby) a „prikleta“ (predsieň s kuchynkou). Čas letí a tak tieto roľnícke domy už prevažne ostali iba v spomienkach pamätníkov, pretože od konca 19. storočia začali ustupovať murovaným domom zo surových (nepálených) tehál. A tak sa dá považovať za malý zázrak, keď v obci Hrabkov, ležiacej na Šarišskej vrchovine asi 20 km od Prešova, stoja aj v 21. storočí v intraviláne obce ešte dva takéto domy. V tejto podhorskej obci okrem nich, majú aj iné pamätihodnosti, napr. kostol sv. Šimona a Júdu, ktorý je slovenskou národnou kultúrnou pamiatkou ale aj prírodnú pamiatku Hrabkovské zlepence, ktorá sa rozprestiera na ploche 0,87 ha. Hrabkov s asi 700 obyvateľmi je dnes relatívne rozvinutou obcou, kde majú nielen základnú obecnú infraštruktúru, dva kostoly ale aj nové moderné rodinné domy. To ako to tam vyzeralo v čase našej návštevy môžete vidieť na mojich fotografiách. Keďže sa fotografie nedajú na tomto portáli zverejniť priamo, môžem ich priblížiť len ponúknutím linku https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:The_original_rustic_architecture_(Hrabkov) Svetu mier a pokojnú astronomickú jeseň praje doko.

Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014