Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Marcuseho jednorozmerný človek

Môže ísť len jedným smerom bez zastavenia. Ide sa mu hladko komfortne, keď sa správa rozumne. Jeho životná úroveň rastie, všetky jeho potreby sú uspokojené, preto nemá zmysel sa búriť. Potrieb má mnoho, vlastne stále viac, lebo ku tým prirodzeným sa pridáva množstvo vsugerovaných reklamou. Množstvo potrieb ho udržuje v otroctve. Je vykorisťovaný, ale môže si dovoliť všetko to, čo vykorisťovateľ, preto si svoje otroctvo ani nevšíma. Veď ani vôbec ťažko fyzicky nepracuje, namáha skôr nervy ako svaly, skôr riadi ako ťažko fyzicky pracuje. Keby si to aj náhodou všimol a vzbúril sa, tak sú tu staré dobré donucovacie prostriedky ako strata platu, súdne postihy a polícia, ktoré ho zaradia späť do pracovného procesu. Novšie metódy donucovania mu odstrihávajú ešte aj túto vnútornú dimenziu, t.j. schopnosť vzbúriť sa. Odmietavé správanie je prehlásené za neurotické a choré. Myslieť sa má pozitívne a nie negatívne, teda jedným smerom. Negatívne myslenie vraj nikam nevedie. Masová produkcia a distribúcia spôsobuje, že sa človek-subjekt stráca v objektoch a identifikuje sa s nimi,čím sa odcudzuje sám sebe. Pokročilá industriálna spoločnosť je ideologickejšia ako navonok vyzerá. Jej ideológia sa skrýva vo výrobnom procese. Ideológie ako kresťanstvo, zen-budhizmus a existencionalizmus sú do nej zakomponované ako zábavka po práci, čím strácajú silu skutočnej opozície. Umeniu je odobratá jeho transcendentálna sila (sila zdráhať sa, sila po slobode), tým že sa umelecké predmety zaradia medzi veci bežnej spotreby.

Cestou von z tohto otroctva by bola plná automatizácia práce.  Bolo by to prerušenie puta človek - stroj, čím by vznikol voľný čas na osobné a spoločenské veci. Skutočným pokrokom namiesto súčastného zdanlivého by bolo odstránenie práce. Najvyššia možná automatizácia nejde ale dokopy s terajšou spoločnosťou, založenou na vykorisťovaní ľudskej sily. Pracovný čas musí prestať byť dôvodom na odmenu.


Úvodom  Šalamún  Lao - c´ Platon  Diogenes  Epikuros Descartes  Schopenhauer Marcuse

z čítania filozofov | stály odkaz

Komentáre

  1. .
    uff
    publikované: 27.03.2010 16:30:05 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. zaujímavé konštatovanie,
    myslím si , že v poslednom odstavci, to už neplatí. Veď si zober finančných poradcov. Tí za hodinu zarobia toľko, ako iní za pol mesiaca.A druhej strane ručne uštrikovaný pulover
    Ďalšia vec automatizácia - človek-stroj. Aká je tvoja definícia práce, keď chceš, aby bola odstránená?
    Definícia človeka=obsluhy pri stroji= sleduje bezporuchový chod stroja. Ak sa o stroj stará, jeho námaha je minimálna. Stará sa, nepracuje, odmena ďaleko vyššia, ako u klasického poloautomatu
    publikované: 27.03.2010 20:00:39 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. vasilisa26
    Neviem ci si sledovala v poslednej dobe prejav nespokojnosti ludi v korejskej fabrike na Slovensku. Stazovali sa , ze nemozu mat v praci telefon, nemozu dokonca ani medzi sebou rozpravat a korejci im svojvolne predlzuju smeny..

    Ano tazka fyzicka praca je odstranena,skor sa riadi, kontroluje, urzuje stroj, preto Marcuse pise, ze clovek si menej uvedomuje svoje otroctvo, ze odstranenie tazkej fyzickej driny je jednou z pricin "zneviditelnenia otroctva" a tym odobratia priciny burit sa.

    Financny poradca je zasa tak trochu sucastou banky, t.j. jedneho z vykoristovatelov v dnesnej dobe....
    publikované: 27.03.2010 20:40:29 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. aha,
    tak v tomto ponímaní, samozrejme je to silné vykorisťovanie a tiež neplatí rovnosť, že počet hodín strávených v práci sa rovná i adekvátnej odmene. Ak sú Korejci takí, ako Japonci, že ešte i dovolenku majiteľovi darujú, tak si myslia, že aj naši takí budú. Zas na druhej strane, asi budem jediná, ktorá bude s tým používaním telefónov na strane zamestnávateľa.
    Sledovala som to. Chybu ja vidím v našom systéme. Ak raz máme uzákonený pracovný čas a k tomu výnimku 150 hodín, mala by sa dodržiavať kontrola. Lenže naši zamestnanci, keďže majú nízke platy, keď nastupujú do práce sú ochotní zo začiatku robiť i nadčasy na brigádnicke pichačky. Keby ľudia nadčasy nerobili a zamestnávateľ by trval na prevádzke, bol by nútení zamestnať viac ľudí. Asi budem pôsobiť naivne, ale nie všetci sa rovnako správajú a správajú sa tak, ako im to človek dovolí
    Ty teda staviaš všetkých do pozície vykorisťovateľ-vykorisťovaný. Všetci ale nemôžeme byť sami sebe pánmi. Takže určitý druh otroctva bude vždy a všade
    publikované: 27.03.2010 21:09:27 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014