Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Top albumy 2008

Je síce rok 2012, ale ľudia radi spomínajú, vracajú sa do minulosti. A toto je jedna z možností zaspomínať si na rok 2008 a na albumy, ktoré v tomto roku vyšli.

Po roku tu máme opäť môj silne neobjektívny rebríček toho najlepšieho čo nám svet hudby v roku 2008 ponúkol. Žiaľ v porovnaní s rokom 2007 to bola bieda. Prekvapujúco viac ma zaujali albumy, ktoré vyšli na území Slovenska a Česka. Svet tento krát na nás nemal. Mám 18 albumov, ktoré boli podľa mňa v tomto roku najlepšie. Ale rebríček pozostáva iba z 10 najlepších albumov. V prvej časti vám predstavím tú "slabšiu" päťku. V druhej hudobnú elitu roka 2008. A v roku 2009 pridávam ešte jeden, špeciálny diel. O čom bude tento špeciál vám prezradím až neskôr.

 

10. MadFalls – Catch this!

Stavím sa, že túto mladú skupinu nepoznáte ani náhodou. Ide o punk-rockovú partiu z Česka ( Frýdek – Místek ). Skupina je na začiatku svojej ( verím tomu ) úspešnej kariéry. Na konte má jedno neoficiálne demo a v roku 2008 konečne pribudol aj prvý oficiálny album s názvom Catch this!. Kto má rád punk-rockové tóny a chytľavé melódie si určite príde na svoje. Chalani si dali záležať a je to počuť. Najväčšie prekvapenie prichádza na poste speváka. Asi sotva by ste spevákovi typovali, že má iba 16 rokov ! Spev k tejto hudbe úplne pasuje. A je ozdobou tohto dielka. Dlho som nepočula tak vydarený debut ako je Catch this!

Najlepšie piesne : Sex, emo and other drugs, Phantom, Scream dance anthem, Wuala wuala.

 

9. Jaksi Taksi – Optimista

Zatiaľ čo MadFalls si iba hľadajú cestu k ušiam hudobných fanúšikov, Jaksi Taksi si ju už dávno našli. A svojich verných potešili  v roku 2008 optimisticky ladeným albumom Optimista. Stále sú to tí istí Jaksi Taksi ako pred rokmi, len ich hudba je občas už kultivovanejšia. Chytľavé melódie, miestami vtipné texty. Jednoducho punk-rock ako sa patrí. Album si ma získal svojou priamočiarosťou. Žiadne zbytočné vyhrávky, či snaha o náročné texty. Jaksi Taksi zrejme razia teóriu zabaviť čo najviac ľudí a to sa im naozaj darí.

Najlepšie piesne : Happyend, Optimista, Vyvolený, Přání, Proti všem

 

8. Smola a Hrušky – Kameň, Papier, Nožnice

Po troch rokoch sa s novým albumom o slovo opäť prihlásila aj veselá partia pod menou Smola a Hrušky. Ako sa hovorí do tretice všetko najlepšie sa v tomto prípade potvrdilo úplne. Album mieša veselé tóny ska s melodickými a priamočiarymi  tónmi punk-rocku, v tomto sú Smola a Hrušky jednoznačne elita na Slovensku. Texty sú veselé a občas aj dvojzmyselné. Okrem povinných piesní album ponúka aj niekoľko zaujímavých remixov. Nápad to je skvelý zaradiť aj niečo takéto na album, je zaujímavé počúvať piesne aj v takýchto prevedeniach. A keď si to môžu dovoliť Good Charlotte prečo by si to nemohla dovoliť ja dáka slovenská skupina?

Najlepšie piesne : Na čom záleží, Prasa, Ktorý je väčší, Znamenia, Farár, Plexisklo

 

7. Marek Ztracený – Ztráciš

Ešte pred rokom som bola toho názoru, že Česi sú možno lepší v hokeji a iných športoch, ale čo sa hudby týka sú ďaleko za nami. Pri pohľade na miesta 10 až 7 to, ale vyzerá tak, že nám poriadne šliapu na päty. Tohto roku sa im akosi zadarilo napísať dobré albumy. Objavom roka sa jednoznačne stal Marek Ztracený. Jeho debutová pieseň, Ztráciš se, pobláznila celé Česko a aj kopu Slovákov. A rovnako vydarený je aj jeho debut. Príjemný pop-rock. V piesňach nechýba dokonca ani piano a takáto kombinácia stojí za vypočutie, zvlášť keď Marek vie na piano aj hrať. Je to pastva pre uši.

Najlepšie piesne : Ztráciš se, Vzhuru, Něco končí, Umíram, Nestačíš mi, Protisměr

 

6. Horská Chata – Inou cestou

Obdivujem skupiny, ktoré sa rozhodnú pre zmenu štýlu. Nie preto lebo ten ich štýl už nie je in, ale preto lebo to tak proste vyšlo. Martinská skupina Horská Chata na predchádzajúcich dvoch albumoch ponúkla príjemné punk-rockové piesne. Lenže na novom albume sa  Horská Chata rozhodla pre zmenu štýlu a z punk-rocku je zrazu alternatívny rock. A musím sa priznať, že na zmenu som si chvíľu zvykala, ale nakoniec musím uznať, že je to zmena k lepšiemu. Prepracovaný zvuk, texty. Naozaj vydarený album, ktorému nie je čo vyčítať. Každý jeden detail je prepracovaný na sto percent.

Najlepšie piesne: Povstaň z prachu, ďalej kráčaj sám, Brand new, Keď na slovách už nezáleží, Ruža zla, V odrazoch skiel

 

 

5. The Offspring – Rise and fall, rage and grace

V roku 2008 vydali nový album aj The Offspring. Bolo na čase. Skupina priniesla kvalitný punk-rockový album, ktorý niekoho ničím neprekvapil. Nadupané, rýchle melodické piesne doplnené kvalitným spevom. Čo viac si môže fanúšik tohto žánru priať? Offspring sa držia zabehnutého a preto zmeny u nich netreba očakávať. A keď sa už k dákej odhodlajú tak sa dá stráviť. Presne tak ako o niečo pomalšie piesne Fix you a Kristy, are you doing okay.

Najlepšie piesne : Takes me nowhere, Kristy, are you doing okay, Fix you, Lets hear it for rock bottom

 

 

4. Alanis Morissette – Flavors of entaglement
Presne štyri roky trvalo kým sa Alanis Morissette objavila s novým albumom. Čakanie sa oplatilo. Skvelé texty a chytľavé melódie sa objavujú v každej jednej piesni. Prekvapujúco sa na albume objavujú piesne s elektronickými prvkami , čo je z časti  zapríčinené človekom menom Guy Sigsworth, ktorý je producentom albumu a zároveň spoluautorom piesní. Album samozrejme ponúka okrem elektronickej búrky a príjemné pop-rockové piesne, ktoré sú predsa len viac charakteristické pre Alanis Morissette. No a samozrejme, že tu nájdeme aj piesne, ktoré pôsobia schizofrenicky keby melancholické slohy vystrieda výbušný refrén Z radu vyčnieva pomalá Not as we. Žiadna elektronika, žiadne schizofrenické stavy, iba klavír a spev. Klasika, ktorá je v poslednom čase veľmi obľúbená. Alanis Morissette nahrala naozaj výborný album.

Najlepšie piesne : Versions of violenceUnderneath, Incomplete,  In praise of the vulnerable man Citizen of the planet

 

 

3. Katka Knechtová – Zodiak

Peha sa v lete rozpadla a jej hlavná postava ( Katka Knechtová ) sa rozhodla skúsiť to ako sólo speváčka. Koncom roka vydala svoj prvý sólo album pod menom Zodiak. Žiadne veľké zmeny v porovnaní s tvorbou Pehy a Katky na sólo albume netreba čakať. Ide opäť o príjemný pop rock, ktorý občas znie ako keby nebol ani zo Slovenska. Čo je viac ako dobré aspoň album Zodiak nezapadne medzi ostatné slovenské pop rockové albumy, ktorých sa ročne zrodí neuveriteľne veľa. V niektorých piesňach dokonca počuť úplne nové nápady a v niektorých naopak máte pocit, že ste to už niekde počuli. Pri tomto albume je ťažko povedať čo nad čím vyniká, či je to kvalitný spev, na ktorý sme u Katky zvyknutí alebo naozaj výborne spracovaná hudba alebo texty, ktoré majú hlavu a pätu. Jednoznačne je to najlepší sólo debut na našej scéne vôbec.

Najlepšie piesne : Vo svetla žiariacich hviezd, Zodiak, Všetko inak vyzerá, Spomienka, Myslím - Nemyslím, Tvoje slová

 

2. ZoPsaHlava – Planéta pokrytcov

Nie nezbláznila som sa. Predpokladám, že väčšina vôbec netuší o akú kapelu ide. V stručnosti poviem, že je to jedna z našich najlepších punk-rockových skupín a v kľude ju môžeme označiť aj ako nástupcov úspešných Inekafe. Po dlhšom čase sa táto partia zo Spišskej Novej Vsi ohlásila so svojím novým albumom. Prvý albm ma veľmi nezaujal, ale druhý ma doslova očaril. Po ukončení činnosti Inekafe mi tu chýbala takáto skupina. Melodická hudba doplnená zaujímavými textami ( často krát úplne pravdivými ) a spevom, ktorý síce nie je úplne dokonalý, ale úplne sem zapadá. Piesne sú melodické, rýchle, plné energie. Skupina má jednoducho budúcnosť.

Najlepšie piesne : Štýl II, Škola života, Planéta pokrytcov, Nová generácia, To sa vám žije, Ach vy idioti...

 

 

1.      Coldplay – Viva la vida or death and all his friends

No kto by mohol byť asi tak na prvom mieste ak nie Coldplay? Predchádzajúci album u mňa prepadol na celej čiare, ale VLVODAAHF ( to je skratka J ) ma naopak úplne dostal. Chýbalo mi niečo také príjemné, jednoduché, svieže. A presne to mi tento album poskytol. Navyše Chris Martin prestal stále ťahať do výšok a to len pridalo na zážitku z počúvanie tohto albumu. Piesne sú prepracované do posledného detailu. Rozpisovať sa je úplne zbytočné.

Najlepšie piesne : Lovers in Japa, Viva la vida, Violet hill

 

 


Oth | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014