Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Maraaba - Vitajte v Ghane!

5. časť - obnovujem prerušené prípravy na cestu do Ghany

Myslím, že je čas pokračovať v snovaní plánov a plnení snov. Predstavme si, že ste slobodná žena pred tridsiatkou, máte prácu, nikdy ste nepracovali v zahraničí a cestovateľka síce ste neposedná, ale najďalej od západného sveta ste sa dostali do priateľského Egypta. No a teraz sa chcete dostať do čiernej Afriky. Zháňate informácie na nete, u cestovateľov, u obyvateľov krajiny.
Všetky predsudky o divochoch tancujúcich okolo ohňa v sukni z banánových listov už
máte dávno prekonané. Videli ste fotky, ako to tam vyzerá (picasaweb.google.com/africaan/Africa, cinorg.meu.zoznam.sk a ešte pár na facebooku, napr. skupina CINORG Ghana), rozprávali ste sa s európskymi cestovateľmi, ktorým sa tam veľmi páčilo. Viete, že Tamale je veľké mesto, kde je všetko, asi ako v Bratislave. Samozrejme v subsaharskom vydaní. Je to tretie najväčšie mesto Ghany a hlavné mesto severného regiónu, ktorý je najväčší z 10 regiónov.
Ghana je bývalá britská kolónia, angličtina sa používa na úradoch, na školách, okrem nej sa v Ghane hovorí vyše 40timi miestnym jazykmi naviazanými na etniká. Na rozlohe 238 tisíc km2 žije vyše 23 miliónov obyvateľov. V Ghane sa platí Ghanským novým cedi (GHS), momentálne (6/2010) dostanete za jedno euro 1,76 GHS - v 12/2009 to bolo 2 GHS za 1 EUR. Ghana bola prvou krajinou subsaharskej krajiny, ktorá získala nezávislosť (v tom čase s názvom Zlaté pobrežie) dňa 6. 3. 1957 - tento deň sa oslavuje Deň nezávislosti.
Ste skoro pri rovníku, Ghana leží najbližšie pri pomyselnom strede sveta, teda bode so súradnicami 0° 0°. Slnko vychádza aj zapadá okolo šiestej. Teploty sa pohybujú medzi 20 a 40 stupňami v závislosti od ročného obdobia. Najvyššie teploty sa vyskytujú od februára do apríla, najnižšie sú na pobreží, ktoré ochladzuje oceán. Na juhu sú dve obdobia dažďov (máj-jún, september-október), na severe iba jedno – od augusta do septembra. Celkove je klíma výrazne suchšia než v ostatných krajinách Guinejského zálivu. V decembri sa vyskytuje harmattan. Čiže najlepšie je vyraziť niekedy v októbri-novembri.
Aby som sa pohla smerom k organizovaniu dobrovoľníkov v Tamale, ďalej by som skopírovala mejl, ktorý som písala našej nádejnej CINORGovej dobrovoľníčke. Zavolala aj kamošku, tak by sme mohli ísť v októbri/novembri 2011 spolu 3 baby :)
Ghana je priatelska krajina pre cudzincov, aj na obrazkoch je vidiet, ze tu robilo viacero ludi z Holandska a Slovinska. Vacsinou chodia tak na mesiac. Dobrovolnik si samozrejme musi hradit viza, ockovanie, letenku, ubytovanie a stravu, ale je to tam lacnejsie ako u nas. Nasi ludia sa o dobrovolnikov postaraju, a aj ked ich nemozu zaplatit (to je aj podstata dobrovolnickej prace), dobrovolnika naucia miestnym remeslam, ukazu im tradicnu dedinu, blizko je Mole narodny park... Praca je potom bud okolo sirotinca alebo malych deti, alebo ucit na zakladnej alebo strednej skole. Zalezi na tom, co si trufas. Vsetci rozpravaju anglicky, takze ani s komunikaciou nie je problem. Mozes mrknut aj na www.mzv.sk.
viza neviem presne, co stoja, treba pokukat to ministerstvo zahr. veci, vybavuju sa bud vo viedni alebo v prahe, pokial si dobre pamatam. nie je problem ich ziskat, poplatok tipujem okolo 30 eur, ale treba to mrknut. cesta lietadlom je s jednym prestupom v Kahire, Dubaji, Londyne, Frankfurte, par je cez Rim alebo Mnichov. Lieta tam Egyptair, Emirates, British Airways a este niekto... letenky zlacneli na cca 700-750 eur spiatocna so vsetkymi poplatkami. (kuk na pelikan.sk) - este som neprisla na to, ci su vyhodnejsie letenky kratko pred odletom alebo daleko dopredu. Doleti sa do Accry a treba este pocitat s cestou "hore" do Tamale, ide tam dialkovy autobus, cesta je to dobrodruzna a dlha, ale inak v pohode. Celkovo je Ghana bezpecna krajina. co sa tyka ockovania, povinne je proti žltej horúčke, ale vrelo sa odporuca proti tetanu a cholere, na severe aj meningitíde, a ako takmer vsade aj hepatitide A a B. Prave tie dve posledne ockovania splhaju k 300 euram. je to takisto malaricka oblast, nie nejako hrozne, ale vyskytne sa. na to su rozne nazory, mozes si to vyhladat na nete v roznych diskusiach. ja som napisala taketo: http://rogerka.blog.sk/detail-antimalarika.html, ale este som citala dalsie diskusie, ze tie preventivne antimalarika nie su az taka vyhra a ze tie liecebne posobia lepsie. tak niektori cestovatelia neberu nic, len sa chrania sietkami a repelentmi (dobry je Autan) a ked malariu dostanu (nastudovat priznaky!), idu rovno do nemocnice, tam spravia rychly jednoduchy test a potom nasadia antimalarika a o 3 dni ani nevies, ze si mala malariu (tak to spravil aj nas slovinsky dobrovolnik). Ale to vsetko si nastudujes na cestovatelskych portaloch. Hotely su tam fajn, take normalne stoja 10 eur, su tam aj napr. za 5 eur, ale tie vraj nie su uplne ok. Myslim, ze sa da dohodnut aj na byvani v niektorej miestnej rodine. jedlo je tam lacnejsie ako u nas, da sa stravovat miestne, ale aj europsky. co sa tyka obdobia, kedy sa tam chodi, tak najlepsie je to cez nasu zimu, kedy tam je po obdobi dazdov. zase vo februari sa splhaju teploty k 40tkam a od maja do oktobra tam byvaju dazde. teploty neklesaju pod 15°C, ale to uz Ghancania nosia zimne bundy ;)
Na záver prikladám motivačný pozdrav od nášho riaditeľa :) I will like to once again welcome you all to Ghana in peace and want to assure you that it will be one of the most interesting trip you all have ever experienced in your life time. You are welcome (Maraaba)!

8.6.2010

Mám odpoveď od pani doktorky z oddelenia cudzokrajných chorôb:

...do Ghany je povinne ockovanie proti zltej horucke, odporucane proti hepatitide A /prip B/, brusnemu tyfusu, meningokokovej meningitide. Pripadne niekolko dalsich, zavisi podla aktivit a dlzky pobytu.
V Ghane sa malaria vyskytuje celorocne, antimalarika odporucam uzivat.
Zvysene pecenove testy nepatria ku kontraindikaciam ockovania, len je potrebne prist zdravy - bez nadchy, teploty, kasla a pod.. Co sa tyka ceny, vstupny poplatok je 20 eur, cena vakcin sa pohybuje od 20-50 eur.


cestovanie | stály odkaz

Komentáre

  1. Akwaaba
    ...prave pred 2 mesiacmi som docitala knihu jednej lekarky, ktora pracovala v Ghane...prajem vela trpezlivosti :o)
    publikované: 07.06.2010 20:17:17 | autor: kp (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)
    jéééé,
    ghana je ťažko sympatická krajina. uži si ju! :)
    publikované: 07.06.2010 21:15:50 | autor: slnkoslava (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. jeeej
    dakujem velmi pekne :) ja ju mam uz prirastenu k srdcu dlhu dobu, aj ked sa mi zatial nepodarilo dostat sa tam. mame tam totiz od 2006 sirotinec - mozete kuk na web cinorg.meu.zoznam.sk :) diky este raz!
    publikované: 07.06.2010 22:55:15 | autor: rogerka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014