Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lokomat na Slovensku (F16)

... medicínsky prístroj účinne pomáha pri liečbe detí vo veku od 3 a pol roka, pri poruchách chôdze, ako aj pri liečbe detí s detskou mozgovou obrnou.

LOKOMAT UŽ AJ NA SLOVENSKU

Samotný výraz síce vytvára asociáciu, že by mohlo ísť o zariadenie, príbuzné lokomotíve.   Ale nie je tomu tak ani zďaleka. Naopak ide o pomerne malé a moderné zariadenie využívané v medicíne. V Bratislave totiž 12. februára 2008 o 15.00 hod. bol Lokomat slávnostne odovzdaný do užívania ako medicínsky prístroj, ktorý účinne pomáha pri liečbe detí vo veku od 3 a pol roka, pri poruchách chôdze, ako aj pri liečbe  detí s detskou mozgovou obrnou.  Prístroj v hodnote 10 miliónov korún je umiestnený v Rehabilitačnom centre Harmony  n.o. na Kudlákovej ulici v Bratislave - Dúbravke. Ide o jediný prístroj pre liečbu detí nielen na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch. Najbližší Lokomat na liečbu detí je až v Mníchove. 














Detail  prístroja 1


Čo to Lokomat vlastne je? Ide o moderné medicínsko – technické zariadenie, ktoré  využíva na chôdzu pohyblivý chodník  v spojení s  elektronicky riadenými   ortézami. Celý systém ovláda počítač.













Detail prístroja 2

Medzi hlavné výhody tréningu chôdze s využitím Lokomatu, oproti manuálne asistovanej  chôdzi, pat najmä  presná kontrola hlavných parametrov  stereotypu chôdze. Pričom celý proces  veľmi pružne reaguje na  individuálne potreby detského pacienta a pritom zohľadňuje aj prípadnú únavu pacienta.
















Detail prístroja 3


Systém Lokomat bol vyvinutý v úzkej spolupráci lekárov, fyzioterapeutov,   vedcov aj pacientov na Spinal Cord Injury Centre, Balgrist University Hospital v Zurichu vo Švajčiarsku.

Primárka Rehabilitačného centra Harmony pani MUDr. Stanislava Klobucká, neurológ, balneológ a fyziater zdôraznila, že liečbu na Lokomate zásadne  indikuje odborný lekár. Vlastné cvičenie už vedie špeciálne vyškolený fyzioterapeut. Lokomat má tu veľkú výhodu, že sa na ňom dá  dosiahnuť  maximálne možná fyziológia  stereotypu chôdze.












Detail 4


Toto zariadenie bude iste veľmi veľkým prínosom pre naše  zdravotníctvo, a predovšetkým môže účinne pomôcť  pri liečbe takto chorých detí.

Viac sa o možnostiach a účinkoch tejto liečby môžete dozvedieť v Rehabilitačnom centre Harmony.

Prajem vám príjemný a pekný deň.doko.

 Moje fotočriepky si môžete pozrieť aj na doko.blog.sk/


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

  1. ÚVOD DO KINEZIOLÓGIE A PATOKINEZIOLÓGIE, Vysokoškolská učebnica, Stanislava Klobucká.
    Bratislava 2022. Rozsah: 172 strán, 1. vydanie.
    ISBN 978-80-972025-2-1 EAN 9788097202521
    http://www.nadaciaharmony.sk/rc/vzdelavanie.html
    publikované: 29.10.2022 16:12:15 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014