Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

TOP albumy 2011, časť prvá

Už pár dní je rok 2011 len zbierka spomienok. Už pár dní je rok 2012 naša nová nádej, že všetko, čo sme pokašlali v minulom roku napravíme, že to čo bolo horšie bude lepšie. Alebo z iného uhľa pohľadu. Nie žiadny iný uhol pohľadu nie je. Dáky by sa určite našiel, ale som až príliš lenivá ho hľadať a čo je podstatné, toto dielo nie je o tom. Toto dielo je o najlepších albumoch za rok 2011.
Už pár dní je rok 2011 len zbierka spomienok. Už pár dní je rok 2012 naša nová nádej, že všetko, čo sme pokašlali v minulom roku napravíme, že to čo bolo horšie bude lepšie. Alebo z iného uhľa pohľadu. Nie žiadny iný uhol pohľadu nie je. Dáky by sa určite našiel, ale som až príliš lenivá ho hľadať a čo je podstatné, toto dielo nie je o tom. Toto dielo je o najlepších albumoch za rok 2011. Ide o čisto subjektívny názor, s ktorým vôbec, ale vôbec nemusíte súhlasiť. Nejde o odborný článok študovaného hudobného kritika, ide o článok obyčajného dievčaťa, ktoré miluje hudbu a z času na čas o hudbe niečo aj napíše. Dnes nás čakajú albumy, ktoré sa do elitnej Top 10 nedostali. Nedostali sa tam z rôznych dôvodov, ktoré ( možno ) bližšie objasním o pár riadkov nižšie.

20.  Matter fixed - Marlon Roudete
Tak tento album je akoby omylom v rebríčku. Teda omylom nie je, ale je jediný svojho žánru v mojom sebeckom rebríčku. Kedysi dávno jedna nepodstatná skupina nahrala jednu tuctovú pieseň Big city life a členom tejto nepodstatnej skupiny bol aj Marlon. A nebyť náhody, obrovskej náhody tak by som doteraz nevedela, že niekto menom Marlon Roudete existuje. Ale pieseň New age musíte milovať. Klavír, hravá melódia, citlivý prejav speváka vás jednoducho dostane. Bez týrania priznávam, že iba kvôli tejto piesni som si zohnala celý album a, že iba kvôli tejto piesni je album Matter fixed v Top 20. Zvyšok albumu za veľa nestojí. Niektoré nápady sú zaujímavé, ale nie sú dotiahnuté do konca. Pieseň New age vyniká nad zvyškom albumu a je škoda, že aj iné piesne nie sú ako ona.

19. Sami sebou - Koblížc!
Predpokladám, že nie každý kto si tento článok prečíta pozná túto mladú českú skupinu. Skupina má na konte už 3 albumy a žiaľ od albumu k albumu sú nudnejší a nudnejší. Energickosť, zábava síce nechýba ani tomuto albumu, ale je podávaná v omnoho menšej miere ako na predchádzajúcich dvoch albumoch. Na druhej strane vidieť, že skupina na sebe maká, za tie tri albumy sa zlepšili po hudobnej stránke, ich piesne znejú profesionálnejšie, prepracovanejšie. Ale pre fanúšika to bude trošku sklamanie.

18. Fishin for woos - Bowling for soup
Už stála súčasť mojej hudobnej zbierky a aj článok o najlepších albumoch . Časy sa menia, všetci sú každým dňom starší, ale Bowling for soup hrajú stále to isté. Fishin for woos je už jedenástym albumom tejto skupiny a ak by som vám dala za úlohu nájsť 5 rozdielov medzi albumami Fishin for woos a Sorry for partiyin, tak by ste hľadali márne. Fishin for woos je plný zábavných, jednoduchých a chytľavých piesní. Sem tam sa vyskytne pomalšia pieseň. Vyzerá to tak, že Bowling for soup si povedali, že v tomto nestálom svete, svete plnom čakaných či nečakaných zmien bude ich skupina niečo, čo je stále, nemenné. Fanúšikovia sa môžu spoľahnúť, že nech sa čokoľvek zmení Bowling for soup budú stále tou istou skupinou ako v roku 2009. niektorí ich za to milujú, niektorí nenávidia.

17. Nikto z nás nie je bez chýb - Zoči Voči
Jedna z najtalentovanejších slovenských skupín posledných rokov. Niekde som čítala, že Zoči Voči sú Inekafe svojej doby. Pravdou je, že za posledný rok sa základňa fanúšikov poriadne rozrástla. Niet sa čo čudovať. Zoči Voči vedia napísať vynikajúce piesne s trefnými, pravdivými textami. Jedinou chybou albumu je počet piesní, osemnásť piesní sa mi zdá až príliš veľa. Akustické verzie starších piesní skupiny, či cover verzie alebo rôzne alternatívne verzie svojich piesní mohli dostať v pohode svoj vlastný album. Akustické verzie piesní Neverím v zázraky či Jeden dôvod patria k vrcholom albumu a zatienia nové piesne. A to je na škodu. Skupina možno chcela dokázať, že vedia hrať aj v iných polohách. To dokázali, ale žiaľ na úkor nových piesní. A tie sú tiež veľmi dobré. Obavy, že by sa skupina zasekla a hrala to isté sa vytratili veľmi rýchlo. Do pozornosti dávam piesne Nikto z nás nie je bez chýb, Chcem byť iná, no absolútnym kráľom je pieseň Prehrať a zmiznúť. Ani nie dvoj minútová pieseň je vrcholom albumu a možno aj celej tvorby tejto mladej skupiny. Práve týmto štýlom by sa skupina mala uberať.

16.  Sinners never sleep - You me at six
V poradí tretí album tejto britskej skupiny je rovnako kvalitný ako jeho dvaja predchodcovia. Ale mám pocit, že mu niečo chýba. Trošku viac melodickosti. Albumu chýba pieseň podľa, ktorej by ste si celý album zapamätali. V niektorých piesňach chýba aj energia, ktorou na predchádzajúcich albumoch You me at six nešetrili. Na druhej strane koncert, ktorý predvádza spevák Josh Franceschi je neuveriteľný. O tejto skupine ešte budeme počuť. You me at six patria medzi to najlepšie čo nám Britské ostrovy v súčasnosti ponúkajú. A koniec koncov aj tento album je toho dôkazom a to aj napriek tomu, že ide o najslabší album aký skupina You me at six vyprodukovala.

15. Time of my life - 3 Doors down
Môj vzťah k tejto skupine bol vlažný. Najviac mi utkveli v pamäti piesňou Here without you. Zámerne som ich nevyhľadávala. Jedného dňa som si na 3 doors down spomenula a povedala som si, že si vypočujem čo za tú dobu, ktorá uplynula od spomínanej piesne, skupina vytvorila. A zistila som, že v roku 2011 skupina vydáva novy album s názvom Time of my life. Album sa mi zapáčil až na druhé počutie. Album obsahuje kvalitné rockové piesne. Nemám rad keď z piesní cítiť ako sa až príliš tlačí na pílu. Vtedy to znie neprirodzene. 3 doors down majú v tomto smere cit, vedia kedy pridať, kedy ubrať. Piesne Believer, Back to me, Time of my life a Everytime you go sú vynikajúce, prepracované, príjemne, svižné a vyvolajú vo vás najrôznejšie pocity. Celý album vo mne zanechal veľmi dobrý pocit.

14. I m with you  - Red hot chili peppers
Rhcp sú hrajúcou legendou. Neviem koľký album v poradí I m with you je, ale viem, že sa mi tento album páči. Určite nie viac ako Stadium arcadium, či By the way. To sú albumy, ktoré sú podľa mňa, nestranného konzumenta tvorby skupiny okolo Anthony Kiedsa, najlepšie. Red hot sa rozhodli trošičku zaexperimentovať. Duch starých Red hot chili peppers, ale nezmizol. V piesňach cítiť závan čerstvosti. Factory of faith je zaujímavá pieseň, ktorej dominuje bassgitara, refrén je už klasický Red hot. Ethiopia je výborná po inštrumentálnej stránke. Look around je svieža, mierne tanečná pieseň. Najlepšou piesňou albumu je Police station má v sebe všetko čo má dobrá pieseň mať, čo má mať pieseň Red hot chili peppers. Album ako celok pôsobí inak ako predchádzajúce albumy. Chýba mu pecka typu By the way alebo Snow, výraznejší hit. Keď sa, ale započúvate do tónov, ktoré Rhcp zložili musíte uznať, že zase raz nahrali veľmi kvalitný album.

13. Dvere - Zuzana Smatanová
Viete kedy vydá Zuzana Smatanová nový album? V roku 2013, ak sa samozrejme nenaplnia predpovede o konci sveta. Ak sa náhodou naozaj tento svet v roku 2012 skončí ( čomu samozrejme verím a poctivo sa pripravujem na koniec všetkého ), tak si Smatanová bude môcť povedať, že nahrala jeden zo svojich najlepších albumov. A, že celkom dobre dokázala nájsť zlatú strednú cestu medzi tým, čo doteraz hrávala a tým, čo dnes letí v rádiách. Už to nie je len akustická gitara, harmonika, bicie a bassgitara a sem tam klavír. Už sú to aj rôzne sample, zvuky dotvorené počítačom, elektronika, efekty. A práve tieto nové prvky robia zo Smatanovej piesní, piesne o niečo tanečnejšie, piesne, ktoré by ste na prvý pokus pripísali na konto Zdenky Prednej ( ak ešte existuje ) so slovami,  tá Predná spravila konečne výbornú pieseň (  Nad hlavou,  Keď neveríš uveríš ). Klasické „Smatanovské“ piesne trošku absentujú, keď už sa už taká pieseň vyskytne tak ide o najlepší kúsok z albumu. Takým príkladom sú piesne Prvý krok, Dvere, Zostalo ticho a Venovanie. Album Dvere je lepší ako predchádzajúci Gemini, ale na debutový Entirely good, alebo Svet mi stúpil na nohu mu stále niečo chýba alebo má niečo navyše.

12. Radiosurgery - New found glory

Reparát sa vydaril ! Predchádzajúci album New found glory bol nudný, nezáživný, jedným uchom dnu a druhým von. K albumu Radiosurgery som preto pristupovala s určitými obavami a predsudkami. Obavy sa nepotvrdili a predsudky zostali len hlúpymi predsudkami. Radiosurgery je pravým opakom predchádzajúceho albumu Not without fight! Kreativita skupine nechýbala, album opäť ponúka rýchle, nadupané piesne, chytľavé refrény. Piesne sa vám dostanú pod kožu. New found glory sú kvalitnou skupinou a dokazujú to aj na tomto albume. Aj keď aj pri nich máte pocit ako keby ste stále boli v roku 2003 a stále bolo leto plné skvelých akcií a nezabudnuteľných zážitkov.

11 When you re through thinking say yes - . Yellowcard
Yellowcard sú skupina, ktorá má vo svojej histórií napísané slovo, ktoré nemá rád žiadny fanúšik, PRESTÁVKA ( čo v podstate znamená rozpad ). Skupina sa v roku 2010 vrátila a minulý rok sme sa dočkali nového albumu. A jedno vám môžeš povedať, že pri tomto albume mi môžete veriť každé jedno slovo lebo túto skupinu tak povediac ignorujem a teda nie som ovplyvnená eufóriou z návratu a nového materiálu. Keď som si nový album vypočula zostala som milo prekvapená. Album je jednoducho výborný. Nedokážem ho porovnať s predchádzajúcou tvorbou skupiny, keďže som ju jednoducho ignorovala. Album ma ako nestranného poslucháča oslovil na prvé vypočutie. Album osloví každého fanúšika punk rockového žánru o tom niet pochýb, ale myslím si, že aj priaznivcom iných žánrov má tento album s tak dlhým názvom čo ponúknuť.

Oth | stály odkaz

Komentáre

  1. Super
    perfektne, suhlasim s uvedenym.
    publikované: 29.01.2012 14:12:10 | autor: pozicky (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014