Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Cenná rada je na nezaplatenie!

ako kariérne rastiem ja

September. Jeseň sa začala, deťom sa začína škola, študentom štúdium, absolventom? Absolventi nastupujú do práce, a tí menej šťastní stoja v rade na úradoch práce, aby sa zaradili do evidencie tejto inštitúcie. Je to smutné, že opäť sa "vďaka"  týmto mladým ľudom zvýši počet nezamestnaných. Keď som bola malá, vysokú školu som brala ako vzdelanie, kde sa dostanú iba tí najlepší z najlepších a tí potom získajú dobre platné miesto na pozíciách vedúcich zamestnancov. Preto som vždy chcela pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

Keď som ukončila strednú školu a nastúpila na vysokú mala som "čerstvých" 18 a nevedela som čo mám od života očakávať, čo budem v živote robiť. Prešiel rok a mne sa naskytla príležitosť brigádovať. Nebolo to pre mňa dôležité, keďže som peniaze nepotrebovala, ale skúsila som. Keď som prišla na "pohovor", po vzájomnej dohode sme podpísali zmluvu na trvalý pracovný pomer. Keďže som takýmto veciam nevenovala veľkú pozornosť, nemala som samozrejme ani žiadne informácie o výhodách a nevýhodách. A čo sa práce týka ani nehovorím, veď som študovala.

S odstupom času, som si uvedomila, akou obrovskou výhodou pre mňa bol nástup do zamestnania. Postupne som si uvedomovala, že život mojich spolužiakov sa mi vzdiaľuje. Áno, aj iní mi hovorili, že niet nad študentský život, ale mňa to až tak veľmi nebralo. A keď som prišla z práce, priamo na prednášku a spolužiačky sa ma pýtali, čo robím ako sa mám, tak som spokojná a šťastná odpovedala. Pracujem v spoločnosti, ktorá je výhradným distribútorom niektorých značiek pre východoeurópsky trh, z čoho samozrejme vyplýva znalosť a zlepšenie sa v angličtine, keďže komunikácia prebiehali v tomto jazyku. Cestovanie po svete, po výstavách bolo tiež samozrejmosťou. Znalosť zákonov a nutnosť správnej komunikácie prišla praxou a tiež mi dopomohli rôzne kurzy. Spolužiačky ostali len v nemom úžase. Wau, vždy mi hovorili, ty keď doštuduješ, budeš mať prax a budeš ďaleko pred nami. Máš to super.


Možno som to mala super, ale vďaka práci, a vyťaženosti a ostatným faktorom, som si uvedomila, že odbor, ktorý som študovala bol pre mňa viac bremenom ako prínosom. Áno, vybrala som si ten odbor sama, ale bohužiaľ nikto mi vtedy neporadil, čo pre mňa bude v živote najlepšie. Po zanechaní štúdia som našla inú vysokú školu, ktorú študujem, a beriem ju ako doplnkovú časť k môjmu zamestnaniu. Možno by to tak nemalo byť, ale ja to tak cítim. Škola mi pomáha, dáva mi teoretické poznatky, alebo niekedy len okruhy otázok, a ja hľadám v praxi reálne odpovede. Na škole mi vždy vadila tá čistá teória, akoby sa aj prednášajúci báli preniesť veci do praxe.


Nakoniec som si uvedomila, že práca, ktorá mi pomohla v kariére a dostala ma o krok pred mojich spolužiakov, nie je tou "vysnívanou" prácou. Dnes mám druhú prácu, ktorá ma opäť posunula vyššie a vďaka ktorej zase nachádzam nové príležitosti v živote. Viem, že vždy je ťažké začať a pokračovať v náročnej práci "na sebe" ale vždy to stojí za to a vždy sa človek posúva dopredu. Nikdy sa netreba vzdávať a prestať sa vzdelávať. Mrzí ma, že sú mladí, ktorím s a pracovať nechce, ale na druhej strane je smutné, keď niekto skončí školu, ktorá mala byť základom jeho kariéry a ostal stáť na rázcestí úradu práce, má problém si nájsť prácu. No nemyslím si, že mladí ľudia sú tak neprispôsobiví a nechce sa im pracovať. Sama viem, že keď sa človek snaží, vie sa vypracovať aj na vyššie pozície, no viem, že to netrvá týždeň, ale je to dlhšie časové obdobie.


A v dnešnej dobe sú najdôležitejšie kontakty, nielen známych, ale kontakty všeobecne.
Taktiež sa musíme vedieť zorientovať v tejto rýchlej dobe a vedieť na čo máme nárok a svoje práva vyžadovať aj v pracovnej oblasti. A keďže všetci isto poznáme známy právnicky výraz, neznalosť zákona neospravedlňuje, je dobré keď sa môžme s niekym poradiť. Dúfam, že sa opäť naskytne ďalšie príležitosť, ktorá mi obohatí môj kariérny rast.


Kariéra | stály odkaz

Komentáre

  1. simona,
    ==Na škole mi vždy vadila tá čistá teória, akoby sa aj prednášajúci báli preniesť veci do praxe.== možno na tvojej, ale na mojej sa prelínala aj s praktickými ukážkami. Veď v technike to ani ináč nejde.

    ==kontakty, nielen známych, ale kontakty všeobecne==no ja som si ti radšej dvere sama otvárala, akoby som sa mala na doživotie niekomu, za stlačenie kľučky, poklonkovať. Nezabúdaj, že aj "echo" ne/zamestnáva.
    publikované: 06.09.2011 21:28:15 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vasilisa
    to bolo myslené všeobecne, že na školách chýba prax. Nie sa niekomu poklonkovať, ale keď ti niekto pomôže v pracovnej oblasti tým, že ťa odporučí, nič pre neho neznamená a tebe to môže veľmi v kariére pomôcť.
    publikované: 07.09.2011 09:50:33 | autor: simona0308 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014