Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Španielske jedlo a nápoje

Čo sa Vám prvé objaví pri slovách španielske jedlo a nápoje? Mne osobne tortilla (lebo som ju mala na obed :) a možno sangria, ktorú sme včera pili v jednom bare na La Ramba v Barcelone :) ale to je naozaj len kúsok z toho, čo rozmanitá španielska kuchyňa naozaj ponúka...
beach
Jedlo je pre Španielov viac než len základná ľudská potreba. Je pre nich vlastne spôsobom života. Turisti cestujúci do Španielska dostávajú často túto užitočnú radu – ľudia v Španielsku jedia neskoro. Neočakávajte, že mnoho reštaurácií bude otvorených pred siedmou hodinou večer a ak ste zvyknutí jesť v tomto čase, nebudete pravdepodobne vidieť mnoho Španielov za stolmi okolo Vás.
paella
Španielska večera je často veľmi ľahká, pretože predtým majú veľký obed a tradíciu jesť podvečer tapas. Tapas sú pravdepodobne jedným z najviac obdivovaných a napodobňovaných koncepcií španielskej kuchyne na celom svete, inšpirovali tisíce barov a reštaurácií.

 

tapas

Španielska kuchyňa používa veľa mäsa, závisí to na regióne, poľnohospodárstve a miestnych tradíciách. Kuracie, bravčové a králičie mäso je súčasťou mnohých pokrmov a mäsových výrobkov, ako sú klobásy a salámy. Španielskou špecialitou je chorizo - pikantná klobása. Krevety, garnáty, sardely a sardinky sú tiež veľmi populárne a konzumované vo veľkých množstvách. Známou je aj španielska polievka Gazpacho, vyrobená z paradajok, olivového oleja, cesnaku, uhoriek. Podáva sa chladená s posypaná krutónmi.


Najznámejšie španielske nápoje sú Sangria, Likér 43, káva s mliekom, káva s kockami ľadu a koktaily.
sangria

Sangriu môžete dostať takmer v každom bare, všade majú svoj vlastný recept. Ja som napríklad skúsila sangriu s cava...španielskym ružovým šampanským - veľmi zaujímavá a chutná kombinácia. Ak budete mať možnosť skúsiť ju - vrelo odporúčam. Aj keď možno nie je zlé sa predtým opýtať na cenu...aby ste za pohár tejto "špeciality podniku" nezaplatili viac ako za večeru :)

Španielska kuchyňa je veľmi rozmanitá a každý deň v nej objavujem niečo nové. A to všetko vďaka stáži s ANIMAFEST EXPERIENCE na pobreží Costa Brava. Ak ste študenti, využite aj vy možnosť okúsiť Španielsko na vlastnej koži. Stačí sa prihlásiť na http://www.animafestexperience.com/web/sk/staze_spanielsko_bezplatne_sluzby
alebo ak chcete vedieť viac o španielskom jedle, odporúčam stránky:
a
 
Takže dobrú chuť prajem :)

 



spanielsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014