Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

...kto dáva

Čím špinavšou cestou získaš prachy, tým menej si veci, za ne nadobudnuté, vážiš.
Doprajme všetkým, a zvlášť tým, ktorí sa napriek všetkému, čo nás obklopuje a núti byť inteligentnými, stále učia vnímať srdcom.
Tak začína kniha, ktorú som práve dočítala. Je z vydavateľstva Mairad. Nie je dôležité, kto je autorom, ale aké myšlienky nám v knihe predostrel. Je to kniha o kolobehu udalostí, ktoré akoby vyplývali zo zákonitostí, že všetko so všetkým súvisí. Podaruj chlieb a dostaneš koláče. Daruj kvet a budeš obdarovaný kyticou ruží. Vyvolaj smútok na tvári a ty budeš plakať. Mohla by som pokračovať....
Kniha o skutočných udalostiach  ľudí, ktorí akoby žili okolo nás. Nevnucuje sa, nedobiedza, ale nás svojím dejom viac a viac pripútava. Začína priznaním mladíka ku kriminálnemu činu.
Spoveď kňaza.
Kto miluje, ten dáva, a kto dáva, stane sa slobodným. Veď dávajúci je v pravde zbavený všetkého, čo je prijímajúcemu milé a drahé. Dávajúci hľadí iba do tváre prijímajúceho a poznáva, čo mu je treba. A ak náhodou daruješ tomu, kto je v núdzi, vtedy daruješ zároveň tomu, ktorý dáva večne a všetkým.

Ľudia sa pachtia za silnými zážitkami, a ja mám pocit, že preto, aby prehlušili svoje komplexy menejcennosti. Ani sekundu z času, ktorý žijeme nevieme vrátiť späť, tak načo silné zážitky? Vari iba to, aby o istý čas okupovali myseľ, alebo dokonca pôsobili bolesť v srdci? Ja predsa nechcem žiť minulosťou. Chcem ísť ďalej, dopredu, poučený a múdrejší! Veď napokon , také opojenie je len opäť vyberanie si zálohy, ktorá sa, skôr alebo neskôr, musí splatiť. A o čo viac sa popri tvrdohlavom chcení vrátiť sa späť prepískne, sa mi zdá je urážlivé zneužívanie blaha a dobroty okolo nás.
Prečo sa niekto na tomto svete môže mať dobre a naopak, niekto sa len trápi?-  Bolo by hlúpe domnievať sa, že je to tak. Každý z nás si prácne nesie práve toľko, koľko si naložil. Ja, ty, všetci, sme na jednej lodi. Splácame svoj dlh a keďže žiadny dlh nie je rovnaký, je ťažké vnoriť sa do vnímania života druhých a teda aj pozorovať, kto, čo platí. Nepochybne platia i tí „bezstarostní“. Pozdvihnite svoj život hľadaním pravdy, rozlišovaním márnosti od podstaty. Zostávajte spokojní s tým, čo ste dostali a udržujte to v poriadku...Nejeden sa lopotí pre komfort, pričom pre nedostatok času prehliada toľké samozrejmé dary. Kde je tvoj poklad, tam bude i tvoje srdce.
Cez sebapoznanie vedie cesta k pravde. A ak niekto trpí, nie je to preto, lebo vyššia moc nás chce trestať za porušovanie zákonov, ale preto, aby sme objavili naše skutočné JA. Cieľom takýchto skúseností je pomôcť nám striasť sa našich ilúzií a predsudkov. Človeka nepoškvrňuje to, čo vchádza do jeho úst, ale to, čo vychádza z jeho úst.

Mnohí z vás by chceli pochopiť zmysel a účel svojho pozemského života. Ste naučení povyšovať sa a nechať sa obsluhovať a zameriavate svoj život na matériu, čím márnite čas a zneužívate energiu. Preskúmajte, že dávanie je lepšie než branie. Dávanie činí dušu i človeka slobodným. Nezištný dar v slove a v čine je dobrou sadbou na zber úrody.

Zmyslom zla, je jasnejšie vyzdvihnúť zmysel dobra....Nikdy neodsudzuj ľudí, situácie a okolnosti. Nič, nikoho nehodnoť. Zasiahni len, aby si zmiernil zlo a pripravil cestu dobru. Ak chceš pomôcť sebe, a iným, musíš sa najprv zbaviť vlastného egoizmu, vlastných predstáv a pocitov o politike, náboženstve i sociálnych otázkach . Stoj vysoko nad takýmito problémami, aby si mohol nestranne a objektívne pozorovať život. Naučíš sa tak hľadať pravdu , pochopíš javy okolo seba, aj to, prečo v skutočnosti zomrela tvoja manželka. Ver mi, prídeš na mnohé a vytriezvený uznáš, že múdrosť je spravodlivá, svojimi skutkami.
Ako deti sme si všeličo nahovárali. Idealizovali sme si veci, ľudí, celý svet. Tešili sme sa z každého dňa. Boli sme síce nevedomí, ale šťastnejší. A prečo? Lebo sme si nepripúšťali starosti, nazerali dopredu a s očakávaním a radosťou. Dnes už tak nevieme žiť a mnohí z nás si myslia, že niečo premeškali. Nie je to tak. My sme dospeli. Dospel som i ja, ale túžim byť malým chlapcom.

Čím špinavšou cestou získaš prachy, tým  menej si veci,  za ne nadobudnuté, vážiš.
Náš život je v dokonalej rovnováhe a že jeho zmysel nespočíva v tom, iba ho žiť a vychutnávať, ale jeho podstatu tvorí zbieranie a analyzovanie poznatkov. A každý hlboký zážitok a každá bolestivá rana nám dáva príležitosť zahĺbiť sa nad sebou, a že utrpenie nás vedie od povrchnosti pozemského vegetovania do hlbín duše a dotýka sa oblastí, v ktorých driemu sily k vyššiemu životu... Počúvajte šepot svojej duše. Cíťte sa s ňou v harmónii a pôjdete rýchlejšie vpred a dôjdete ďalej a zažijete viac.
Každá myšlienka je forma sily a každá myšlienka môže utvoriť pozitívnu alebo negatívnu príčinu. Stráž si svoje myšlienky, veď ony sú na počiatku všetkého tvojho konania...Žiaden človek nie je dokonalý, ale snaha nájsť koreň nespokojnosti a vnútorná túžba napraviť chyby minulosti nám vždy osvietia cestu. Nezabúdaj, že ti následky nesprávnych činov zaťažujú dušu. A zaťažovanie duše účinkuje na myseľ a tým aj na tvoje zdravie.

Pochopme, že život je energia a z tejto energie sa nemôže nič stratiť. Je to energia, ktorá nemôže byť zničená, len jej forma sa môže premeniť...Duša je knihou života. V nej je všetko zachytené a v nej i ostane . To, čo človek pocítil, myslel, hovoril a konal. To, aká je temná alebo jasná, keď umrieme, to určuje po našej smrti ďalšiu jej cestu... Energia rovná sa hmota násobená druhou mocninou rýchlosti svetla /Einstein/. Z tejto rovnice vyplýva, že hmota môže vzniknúť z energie. /Je to pravda?/

Všetci sme hľadačmi pravdy. Rozdiel medzi nami je len v tom, že niektorí si v jej hľadaní dajú väčšiu námahu a niektorí len rýchlo uveria tomu, čomu veriť chcú. Existencia lásky, alebo múdrosti, osamote, je nepostačujúca.
 

studnica múdrosti | stály odkaz

Komentáre

  1. večernú chvíľku múdrych myšlienok
    si mi pripravila..moja milá..
    ešte uved zdroj-by celý text bol "môj"..

    =Naučíš sa tak hľadať pravdu , pochopíš javy okolo seba, aj to, prečo v skutočnosti zomrela tvoja manželka. Ver mi, prídeš na mnohé a vytriezvený uznáš, že múdrosť je spravodlivá, svojimi skutkami.=

    ..sú veci-/ o ktorých tu autor hovorí / ktoré nemôžem pochopiť..čo ako vysoko by som chcela nad problémami života stáť ..a nadhľad mať..takže s touto časťou jeho múdrych slov nesúhlasím..
    publikované: 11.01.2011 19:26:00 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Vasilisa,
    takéto zrnká múdrosti mám rád. Tú knihu by som si rád prečítal.
    publikované: 11.01.2011 20:25:51 | autor: peternagy (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Radosť,
    tá manželka bola lekárka, zanedbala jednu maličkosť=porezala sa, ale prežil niekto iný...je to pekne rozpísané, aj keď bolestné, múdre
    publikované: 11.01.2011 20:49:14 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. peter,
    napísala som vydavateľstvo, autor sa neudáva, napísala som názov. Bola vydaná v r.2002 a priznám sa ti, pôžitok som z nej mala, aj keď som si aj trochu poplakala
    publikované: 11.01.2011 20:51:33 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Sú to dobré myšlienky
    a treba nad nimi uvažovať.Vždy viac ma priťahuje učenie Eienstaina.A veta:"Existencia lásky,alebo múdrosti,osamote je nepostačujúca "-si myslím,že na toto prišiel ako prvý-BOH...
    publikované: 12.01.2011 08:16:58 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  6. velmi pekne
    a najviac sa mi paci, ze vsetci sme hladaci pravdy.
    publikované: 12.01.2011 15:01:42 | autor: stonkeela (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. "autor sa neudava"
    mi je nejasne...vyd.neudava,ci ty?:-)
    publikované: 12.01.2011 16:12:08 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  8. vyfack-naiv
    sú nádherné. Celá kniha krátkych príbehov osudov ľudí, ktorí sa vynárajú i spred 20 rokov, otvárajú srdcia, myseľ i dobru sa otvárajú. Ak si pri čítaní predstavíš niekoho známeho, aj slzíš, ale nakoniec, si obohatená. Konkrétne tebe by som ju doporučila prečítať. Vlastne všetkým. Neverím, že by sa našiel jeden, ktorý by povedal, že bola púšť.
    publikované: 12.01.2011 17:10:38 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. stonkeela
    niektorí ju už našili, niektorí práve zvažťujú a niektorí, tých bude viac, ju nenájdu nikdy
    publikované: 12.01.2011 17:12:29 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Bonnie, moja drahá,
    veru sa neudáva. Našla som ju v mestskej knižnici. Je z vydavateľstva Mairad, Spoveď kňaza. Porušil spovedné tajomstvo.
    publikované: 12.01.2011 17:17:42 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Hele, dámy, naše Nováková vykecá úplně všecko!
    Ani si nedávám inzoše, řeknu jí to, že bych urgentně potřeboval kamarádku a nejpozdějc zejtra mám první odezvy z Kanady. A to maj časovej posun!
    Říkám jí v dobrom, paní Nováková, neserte mně! Jak můžu ject zejtra na sendvič do Venkůveru, kurňa!
    To nemůžete drbat jenom na Slovensku, nejlépe v Trenčíně? To je pro vás takovej problém? Nepřekonatelnej? To si vopravdu představujete vopuštěnou ženskou v centrální Austrálii, kterou zajímá, že já sháním kamarádku? To snad není pravda. Přece se nebudu stěhovat na starý kolena za nějakou hezkou Čechoameričankou do LA nebo NY? Nebo Los Vegos.
    Dohodli jsme to diplomaticky tak, že to rozkecá jenom na Halalovce. Uvidíme, co to udělá. Celkem se bojím, abych byl upřímnej!
    publikované: 12.01.2011 17:31:51 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Miťo,
    ==Nepřekonatelnej==Celkem se bojím, abych byl upřímnej.Uvidíme, co to udělá == takže netreba ísť na spoveď, ale k ale k Novákovcom. i tak ti ďakujem za nákuk
    publikované: 12.01.2011 17:57:40 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Vasilisko šestadvacetiletá, neděkuj, rád Tě čtu.
    S tou Novákovou ze třetího je to tak, že je ynačně nespolehlivá. Jednoznačně jsem jí dal na vědomí, že hledám kamarádku.
    A vona co udělála? No? Rozkecala, že se chci ženit. Já už ani nemůžu z baráku!
    publikované: 12.01.2011 18:06:52 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Miťo,
    ==Já už ani nemůžu z baráku!==práve že by si mal, vyčesať kohútika, vyleštiť ostrohy a budeš vidieť, že nejakej už klapky z očí spadnú a povie si, to je ON
    publikované: 12.01.2011 18:11:53 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Toho se právě dost intenzivně bojím! Vasilisko!
    Kohoutka si nemám jak udělat, mě učili sedmadvacet let, že mám bejt dohola. Nemaj Tě za co chytit. Když Tě někdo, nějakej zurvalec tahá za vlasy, je to příšerná bolest.
    Takže nemám, programově chodím naholo.-)))
    publikované: 12.01.2011 18:56:08 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Miťo,
    tak to potom skús s "pestrým perím". Tak prilákaj pohľad vľudny, úsmev smelý
    publikované: 12.01.2011 19:33:51 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  17. to mi pride
    fakt zaujimave,som myslela,ze raz ma kniha isbn,tak musia byt uvedene iste nalezitosti,ale zrejme staci len vydavatel,ved aj tak niektori autori pisu pod pseud.,tak vlastne co riesim?:-)
    dalsia zaujimava vec je to spoved.tajomstvo,ze cim a jak si knazi viazani.mozno o tom nesmu nikde hovorit,ale mozu o tom pisat.co viem,tak lekari napr.maju nahlasovaciu povinnost-a musia uplne nediskretne nahlasit,ak sa im klient zveri,ze chce napr.vyhodit parlament do luftu,alebo zbit do krvi suseda...
    publikované: 12.01.2011 21:09:56 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Bonnie,
    použi vyhľadávač. Možno niekedy stačí zmeniť miesto, zmeniť mená. Príbehy tu sú na základe skutočných udalostí. Dej sa vlastne i tak začína: mladík sa zdôverí, že lúpil, bol zabitý človek, vysvetľuje prečo a spovedník váha: udať, neudať...
    publikované: 12.01.2011 23:01:33 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  19. oki,
    skusim si aj zohnat knihu,dik:-)
    publikované: 13.01.2011 11:56:29 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Bonnie,
    (:
    publikované: 13.01.2011 17:23:25 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  21. majka
    Nesúhlasím s tebou
    publikované: 13.01.2011 19:54:25 | autor: majka (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. majka,
    s kým nesúhlasíš? Alebo s čím? Nbránim ti, len ==všetci sme hľadačmi pravdy==
    publikované: 13.01.2011 22:16:26 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  23. múdre knižky
    čítaš, moja...:-))) Len keby sa slová z nich chceli do mysle tak zaryť, ako všetky tie zlozvyky, ktorými trpíme...:-)
    publikované: 14.01.2011 10:16:29 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Mahara Ti,
    niekedy je dobre mať zlozvyky =napr.prečítať si, to potrebné, čo v pamäti nahrádzame menej dôležitým , aby sme nezabudli, "hľadať pravdu
    publikované: 14.01.2011 18:12:54 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014