Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

SLOBODNE, LEN TAK................O HRÍBOVI

.........nielen pod lampou je tma...........

  Nie vždy si uvedomujem, že človek je vec veľmi krehká a neraz aj nevypočitateľná. Už v škole nás učili, že treba v lavici sedieť rovno, mať ruky za chrbtom a keď niečo chcem povedať musím sa prihlásiť. Všetko je vymyslené, zariadené, všetko funguje, alebo by malo fungovať a stačí si len pamätať, ktorou nohou treba vykročiť vpred. Ale ono to tak nie je. Opäť som bol sám pre seba objavom, nepriateľom,  ale aj  spoluhráčom a konfidentom. Stačil mi na to Hríb. Jeho reakcia a celý scenár vývoja jeho televízneho projektu Pod lampu ma vrátil späť na zem z neba, kde vládne nebeský poriadok. Človek je z mäsa a kostí a tak sa aj stavia k svojmu okoliu. Už socializmus, podľa vtedajších komunistov aj nebo na zemi, nás tlačil do permanentných detských lavíc a sľuboval nám za poslušnosť a poriadok odmenu. Zrazu stačil jeden štvrtok a opäť som si na všetko spomenul. Nechcem hovoriť o slobode médií, ani o novom generálnom riaditeľovi, ale o nás – Hríboch a Anti-Hríboch. Už od antiky sa  formoval názor o človekovi, ktorý je človekom najmä tým, že o veciach a javoch pochybuje a tak sa stavia i ku svetu. Preto hľadá a objavuje. Tí menej zbabelí dokonca menia spoločnosť, robia revolúcie a hovoria nahlas to, čo iní si len šepkajú. Hríb, známy samorast slovenskej žurnalistiky patril a patrí práve k takýmto šialencom, ktorí sa neboja. Že majú iný názor ako ja, alebo ty? Že im nerozumieme? Že sa správajú akosi čudne? Nesedia v lavici s rukami za chrbtom, keď vonku padajú traktory? Vykríknu a utekajú k oknu. To, či v STV ide o slobodu názoru možno nie je až také dôležité, ako to, čo a ako nám chce človek ako Hríb povedať. Dokonca mu nemusíme ani veriť. Podstatné je, že nás svojim nezvyčajným správaním upozornil na niečo čo sa od začiatku, teda od voľby generálneho riaditeľa, cez jeho prvé kroky manažéra, začína rozbiehať. Výmeny ľudí, ktorí sú neposlušní, mávanie s trvalými pracovnými zmluvami za poslušnosť, neschopnosť pripraviť kvalitný nový televízny program. Toto niekde určite zahrkalo Hríbom. A on je taký, neposlušný. Práve preto si ho vážia ľudia, s ktorými sa ani len nestretol. Vie okolo seba priťahovať osobnosti, ktoré mu dôverujú. Dokonca sa vedel na verejnosti pokojne rozprávať aj s nepriateľom. Prečo? Lebo si je istý. Nie vedomosťami, šikovnosťou, úskokmi, či frajerstvom. Je si istý tým, že sa nemení. Nemení sa jeho optika na svet okolo neho. Táto istota sa asi prenáša aj na nás a tak, aj keď s ním nesúhlasíme,  čítame úvodníky, pozorujeme relácie, ktoré ho obklopujú. Jeho istota je povzbudzujúca pretože nám dáva vedomie, že aj keď stratíme reláciu, vykopnú nás z televízie, prestane vychádzať časopis, kde sme boli zamestnaní, sme to stále my. Môžeme sa pozrieť do zrkadla.

 

Ľubo Belák

V Bratislave, 19.1.2007


Médiá | stály odkaz

Komentáre

  1. Nebojí sa?
    Neviem, ale jeho ostatné dve vystúpenia, prvé ktorým pochoval Pod lampou a druhé, z ktorého ušiel bez boja, u mňa vzbudzuje dojem, že Hríb sa bojí diskutovať o veciach v STV a o svojej pravde.

    Relácia bola skvelá. Ale jeho moderovanie a výber hostí, sadol vždy len jednej skupine ľudí - ľudí s rovnakým svetonázorom. Práve kvôli jeho manipulovaniu som Pod lampou prestala sledovať. Myslím, že zlomovou bola relácia o židoch.
    publikované: 19.01.2007 12:46:05 | autor: Stopárka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. asi som mal smolu
    Ja som videl niekolkokrat pod lampou a asi som mal smolu. Relacia superzurnalistu Hriba ma nie len neoslovila ale doslova nudila. A on mi pripadal ako ta zenska z posty pre teba, ktora sa dokaze spytat uplnu chujovinu, len aby sa spytala... ale nic.
    publikované: 19.01.2007 17:38:55 | autor: Deimos (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. A to všetko preto
    že je to obyčajný tuctový zbabelec. A predovšetkým hlupák. Nepríčetne neslobodný hlupák, ktorý žije z indukovania totality v mozočkoch takých ľudí, akým je akiste aj autor tejto sračičky. A pritom stelesnená totalita je práve hríb sám...
    publikované: 19.01.2007 22:34:30 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ta sracka (zrejme kumpan toho hriba)sa nam pokusa natlacit do hlavy
    ze ten lstivy potkan hrib je vraj nejaky ,,bojovnik za slobodu slova,,koho tu chce balamutit ten hribov kumpan??? (to lubo belak je zrejme uplne vymyslene meno)
    publikované: 20.01.2007 10:34:08 | autor: Kyslik (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Skor by som to nazval za lampou
    Pan redaktor, vraj preslaveny novinar, ktoreho ini "zeru" to bolo len naoko. To hlavne v tom vsetkom bolo, ze sa odvazil doslova "osierat" vsetko, co bolo Slovenske. To presne o tom svedcil aj vyber ludi, ktorych si ten preslaveny novinar do diskusie vyberal. Ked som sa obcas na to pozrel, tak mi pripadalo ako spolocne pritakavanie o nazore, ktori diskutujuci mali uz pred zacatim diskusie, pretoze v opacnom pripade by nedostali nijaku sancu prejavit nazor, ktory by nekorespondoval s moderatorom tzv. diskusnej relacie.
    publikované: 20.01.2007 11:37:02 | autor: pipin kratky (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Divím sa vám,
    ale Hríb a jeho relácia bolo to najlepšie, čo STV mala. A čo vám zostalo, to vám patrí! Sledujte si ten grc, lebo iné nie ste schopní vstrebať.
    A ten odchod? Dobre spravil, lebo to nebola diskusia. Niekto si to asi cielene pozmenil za "koberček" a Hríb na to nieje odkázaný.
    publikované: 20.01.2007 11:41:42 | autor: Framykoin (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Nevzdelaná skalmenelina
    Je si istý tým, že sa nemení - hovorí Belák - nuž nemení sa iba skamenelina. Človek, ak sa vzdeláva, mení sa aj jeho optika pohľadu na svet, pretože kto má viac vedomostí vie inak uvažovať. Lenže to Hríbovi nikdy nehrozilo, on sa skutočne nemení a jeho nevzdelanosť sa prejavovala po celý čas v jehjo otázkach.
    publikované: 20.01.2007 15:54:41 | autor: Olšan (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. 2000 slov
    Diskusia o práve na vlastný názor na obrazovke i tu a podivuhodná jednota inteletuálov v nich vystupujúcich mi pripomína moje skúsenosti zo svetlých dôb socializmu. Vtedy celé pracovné kolektívy spoločne hlasovali proti 2000 slovám, ktoré nikdy nečítali a nikomu to nebolo smiešne.
    Dnes tie isté typy označujú človeka, ktorý mal odvahu postaviť sa za vlastný názor označujú za zbabelca, hlupáka, nevzdelanca a diktátora . U nás sa nič nezmení , vlastný názor-pokiaľ to nie je totožný z názorom vlády je protiľudový a neslovenský.
    publikované: 20.01.2007 17:02:54 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. skalmenelina nevzdelaná
    Pozeral som reláciu "Pod lampou" mnohokrát. Až na niekoľko veľmi málo tém, ktoré ma neoslovili, som ju vždy, napriek neskorej nočnej hodine a nutnosti ráno zavčasu vstávať dopozeral do konca. Podľa môjho názoru toto bola jedna vynikajúca relácia, PÁN MODERÁTOR, (zámerne píšem veľkými písmenami) Hríb bol vždy na tému pripravený a znalý. Od zaujímavých hostí vedel "vydolovať" svojimi - myslím si - zámerne prostými otázkami informácie zrozumiteľné aj nám laikom - viď témy : vesmír, matematika, fyzika, nekonečno, ....
    Bol by som rád, keby konkurenčné TV, ak by bola relácia v STV zrušená, po pánovi Hríbovi "chňapli" a namiesto stupidít made in USA, vysielali reláciu tohto typu. Názor na "skalmenelinu nevzdelanú" si každý urobí sám.
    publikované: 20.01.2007 19:24:32 | autor: Pavol (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Nebolo nám dopriaté urobiť si vlastný úsudok
    Štvrtková reláci nebola pripravovaná ako diskusia o situácii a jej príčinách, ktorá nastala v STV po nástupe nového GR, alebo lepšie povedané po odvolaní p. Kordu. Mal to byť súd nad Hríbom a jeho trúfalosťou. Je preto správne, že Hríb z nej odišiel. Nie je to z jeho strany zbabelosť. Je to jeho bystrosť. Prehliadol čo na neho prichystali Vargova s Hrehom. Hovoriť o slobode tvorby v STV bez ľudí, ktorí sa na vlastnej koži presvedčili, že v STV už sloboda nie je, je ako nepripustiť na súde vystúpenie svedkov.
    A ešte na margo toho, čo povedal GR STV o neprofesionalite Kordu, Kyšku aj Hríba a dôvodoch ich odvolania. Platílo vždy a platí to aj teraz "Kto chce psa biť palicu si nájde".
    publikované: 20.01.2007 22:27:40 | autor: JuRa (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. VENI,VIDI,VICI - HRIB : Caesar Slovenskej zurnalistiky.
    VENI,VIDI,VICI - HRIB : Caesar Slovenskej zurnalistiky.

    PRISIELM, VIDEL ,ZVITAZIL - VDAKA

    APROPO VDAKA ZA PERFEKNY BLOG PAN BELAK,prehovorili ste mojimi ustamy.
    publikované: 20.01.2007 22:31:15 | autor: CHEGEVARA (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Zdravim a
    suhlasim s autorom clanku a drzim palce takym ako je pan Hrib, lebo takych je na Slovensku malo. K ostatnym tu pripisanym, ktori chrlia len zlc a spinu, je mi Vas luto. V zivote by sa mali tolerovat aj nazory inych, ale to je debata pre ludi, ktori su ochotni prijat aj nazory a konanie inych bez toho aby na nich nevyliali zlc a vulgarne slova. Ale, ojoj, zase som zabudla, ze sme na Slovensku, tu je moda. Kydajte pekne na druhych, pozerajte gycove relacie a telenovely. Mali pravdu, ked povedali {asi Lasica}. Mame len to, co si zasluzime. Hura Slovensko
    publikované: 21.01.2007 08:41:31 | autor: tonja (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Rasisticky pristup Pod lampou
    Bohuzial, neslo o diskusiu, ale o rasisticky pristup k inym nazorom. Ked ludia z IVO podal Porubjakovho rasistickeho hesla Niet slovenskej dramy
    zrusili vyrobu inscenacii, islo o preventivnu cenzuru v STV, ktora bol a kedysi chyrna pondelnajsim umenim, 52-krat rocne. teraz STV trezoruje
    37 inscenacii od zakazanych autorov a kryt to pomahali aj spravy IVO aj tma Pod lampou.
    Postfasista Hrib do verejnopravnych medii nepatri. Ako dokaz by mal znovu uverejnit svoj text na objednavku od organizovaneho zlocinu. Dobre vie ktory.
    publikované: 21.01.2007 10:44:17 | autor: blog (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. môj názor
    Aj ja som sa rád pozeral na reláciu Pod lampou. Nie vždy som so všetkým súhlasil,niekedy som mal výhrady k moderovaniu p.Hríbom,ale to je normálne.Každý má právo na svoj názor.Som presvedčený,že odchod p.Hríba z STV nebol náhodný.Kauza Korda bola len vhodná prílažitosť,aby z STV odišiel "so slávou".Jednoducho v tomto období,za vlády súčasnej koalťcie,nechcel ˇďalej moderovať tento zaujímavý televízny program.
    publikované: 21.01.2007 16:17:07 | autor: občan (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Hríb vyťahuje revolučno inkvizičné maniere
    Pôvodne veľmi zaujímavá relácia sa opotrebovala tak tematicky ale najmä z hľadioska jednostranne pozývaných hostí.
    V posledných reláciách ma dráždil afektovaný spôsob moderovania p. Hríba.
    Myslím si, že zdegenerovanú reláciu chcel oživiť aférou v štýle revolučných rokov 89. Neuvedomuje si asi, že vnímanie ľudí sa odvtedy zmenilo.
    Pán Belák mu robí slonieho advokáta v tejto kauzičke. Záujem o problém dramaticky nastoľovaný Hríbom a maďarónom Kordom je medzi ľuďmi v súčasnosti pramizerný.
    publikované: 21.01.2007 17:25:24 | autor: Placque (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Tie typy a (kumpani toho podareneho habakuka hriba)
    maju zvyky menit si mena a vystupovat pod falosnymi menami je to ich prastary zvyk.Nejaky kumpan toho podareneho (jedovateho) hriba
    sa nam tu zrazu predstavuje az z akosi prilis tuctovym sl.menom ze je to vraj akysi ,,lubo belak,, aby ti dovercivi lepsie naleteli ich svindel/triku.Ako tie kreatury mam uz riadne prestudovane je celkom mozne ze ten vymysleny irecity,,lubo belak,, je v skutocnosti podplukovnik mosadu:poradca potkana hriba podplukovnik luba lesny?
    publikované: 22.01.2007 10:45:38 | autor: Kyslik (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. 28 POSCHODIE
    Pred 8 rokmi sa vyhadzovalo redaktorov X... Boli internovani na 28 posch. STV... Pokial sa po 8 rokoch vyhodi jeden splesneny Hrib... Pravica bola co som ho pozeral namontovana aj v diskusii o vesmire.
    publikované: 22.01.2007 11:42:17 | autor: noone (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. .
    deti, je mi z vas trochu smutno ako to tu citam. . .trochu slusnosti by vam mozno za mak pridalo na doveryhodnosti. . .ale pochybujem ze vam nieco pomoze aby ste otvorili oci. . .Hrib bol v pohode, a ked vas pod lampou nebavila naco ste ju pozerali?
    publikované: 23.01.2007 13:55:50 | autor: smutna z vas (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Lubo Belak
    neie ste ten Lubo Belak, ktory kandidoval na riaditela STV a neuspel? A teraz si riesi mindraky takymito clanockami?
    publikované: 24.01.2007 09:35:53 | autor: Miro (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. dobra relacia to bola
    ja som ju sledoval, napriek tomu, ze ten cas v ktorom to davali, mi nevyhovoval. Einsteina a niektore dalsie som pozeral aj dvakrat.
    publikované: 01.02.2007 12:03:43 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014