Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

SDKÚ-DS: SaS pristúpila na hru premiéra Roberta Fica

Strana modrých tvrdí, že SaS pristúpila na hru premiéra Roberta Fica.
Ivan Mikloš a Iveta Radičová

Ivan Mikloš a Iveta Radičová z SDKÚ-DS. (Foto: SITA)

SaS podľa SDKÚ-DS pristúpila na hru premiéra Roberta Fica, keď odmietla vstúpiť do veľkej koalície. V stanovisku strana tvrdí, že prezentované dôvody SaS nie sú tými hlavnými, prečo s nimi nechcú spolupracovať. „SaS pristúpila na hru Roberta Fica, ktorého cieľom nie je očista slovenského politického systému, ale oslabenie reálnej alternatívy voči jeho vláde. Toto rozhodnutie nebolo transparentné a rozhodne nie férové voči tým, ktorí už majú dosť súčasnej vlády," tvrdí SDKÚ-DS, ktorá sa už nebude snažiť spájať s nikým.

SaS

(Foto: TASR)

„Rokovania o akýchkoľvek predvolebných koalíciách týmto z našej strany považujeme za definitívne uzavreté a oznamujeme, že SDKÚ-DS pôjde do nadchádzajúcich parlamentných volieb samostatne," vyhlásili členovia strany.

Sloboda a Solidarita by podľa jej predsedu Richarda Sulíka nemala vstupovať do koalícií so stranami, ktoré majú vzťahy nevyjasnené. Takto Sulík dnes zdôvodnil na tlačovej besede rozhodnutie republikovej rady, že strana SaS pôjde do volieb 2010 samostatne. SaS už v januári odmietla ponuku SDKÚ-DS na vytvorenie predvolebnej koalície s tým, že nesúhlasí, aby lídrom koalície bol Dzurinda.

BUGÁR: SaS POCHOVALA MOŽNOSŤ UROBIŤ ALTERNATÍVU VOČI VLÁDE SMERU

Sloboda a Solidarita (SaS) rozhodnutím nevytvoriť širokú koalíciu pochovala možnosť urobiť alternatívu voči vláde Smeru-SD a presvedčiť ľudí nespokojných so súčasným stavom na Slovensku, že je šanca situáciu zmeniť. "Tá úprimná snaha integrovať strany a presvedčiť ľudí, že je tu možnosť zmeny, vyšla fakticky nazmar. Rozhodnutie SaS bolo také, aké bolo," povedal dnes pre TASR predseda mimoparlamentnej strany Most-Híd Béla Bugár.

"Boli sme presvedčení, aj ja osobne, že tá veľká koalícia, teda tie štyri strany vrátane OKS, môžu byť alternatívou minimálne voči Smeru. Aj tie prieskumy hovorili, že by sme mohli získať okolo 35 percent. To znamená, že to by bola fakt alternatíva a ten efekt by bol synergický," uviedol Bugár, ktorý si myslí, že "za pokus to stálo". "Videli sme šancu prilákať aj tých, ktorí by poprípade nešli voliť. Ak si totiž niekto myslí, že máme šancu zlanáriť veľké množstvo sympatizantov Smeru, aby volilo nás, tak je na omyle. Ale môžeme osloviť tých, ktorí hovoria, že sa neoplatí ísť voliť. Toto bolo naším cieľom. Preto sme chceli vytvoriť koalíciu," vysvetlil šéf Mosta-Híd.
Bugár je zároveň presvedčený, že iná než spomínaná veľká koalícia, už nemá význam. "To už nie je alternatíva voči vládnutiu alebo voči Smeru," vysvetlil s tým, že preto sa jeho strana rozhodla ísť do volieb sama s nominantmi OKS na kandidačnej listine.

V súvislosti s rozhodnutím SaS uviedol, že sa dá špekulovať o jeho správnosti či nesprávnosti, no je to stanovisko aj zodpovednosť strany samotnej. "Oni potom budú musieť niekedy povedať občanom, prečo sa takto rozhodli," poznamenal pre TASR Bugár. SaS bude musieť raz vysvetliť svojim voličom podľa neho aj to, prečo odmietla dvojkoalíciu s Mostom-Híd. Pripomenul, že SaS tak urobila na základe výsledkov jedného prieskumu, v ktorom dosiahla viac ako deväť percent. Dodal, že pokiaľ ide o nové politické strany, tým prieskumy ukazujú vždy viac percent, než napokon reálne vo voľbách dosiahnu. Upozornil preto, že sa pokojne môže stať, že tieto nové strany, ako je aj SaS, môžu pokojne zostať pred bránami parlamentu.

Strana Richarda Sulíka sa rozhodla ísť do volieb samostante na utorkovom (9.2.) rokovaní Republikovej rady, kde tak odmietla ponuku SDKÚ-DS vytvoriť veľkú koalíciu. Svoje rozhodnutie SaS odôvodnila tým, že jej prioritou je transparentnosť a SDKÚ-DS doteraz poriadne nevysveltila financovanie strany.

Kauza | stály odkaz

Komentáre

  1. nuz
    SDKU nech si uprace najprv pred vlastnym prahom a potom rype do SaS:-)
    publikované: 11.02.2010 11:47:47 | autor: mato (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014