Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mystifikácia kultúrnymi elitami III: Umenie z pohľadu memetiky

Toľko teória a teraz sa vrátim k umeniu. Je viacero predstáv, prečo človek vytvára umenie a prečo ho prijíma. Podľa týchto konceptov potom vzerá aj príslušná definícia umenia. Po siahodlhom teoretickom úvode asi nebude prekvapením, že ja ostanem pri tom memetickom výklade.
Každé umelecké dielo je memplex. Ako taký, musí obsahovať nejaké hook mémy. Ak pozeráme na obraz, na ktorom vidíme nejakú scénu, štruktúra toho obrazu, alebo nejaké prvky na ňom musi vyvolávať emočnú ozvenu. Jednoduchý príklad. Povedzme, že sa niekto zaľúbil na letnom morskom pobreží, práve bolo ráno, po včerajšom prudkom daždi z pobrežia stúpa teplá hmla a práve vtedy partnerka dala jasne najavo, že áno. No a po rokoch dotyčný jedinec uvidí krajinku s letným oparom na opustenom morskom pobreží, čo bude jasne evokovať opustený čln na piesku. Maliar možno chcel iba zobraziť nostalgiu prázdneho pobrežia, ale náš príkladný jedinec zrazu pri pohľade na obraz pocíti nevysvetliteľnú kladnú emóciu. Pocit ako memplex sa doň zreplikoval z pocitu umelca. Obsahoval príslušné hooky: opar, prázne pobrežie, opustenosť loďky. Toľko skutočne veľmi jednoduchý príklad, ktorý ale vystihuje mechanizmus replikácie umenia ako memplexu.
Vedľa stojaci jedinec vidí: loďka na pobreží - no je tam toho. Myslím, že nemusím vysvetliť prečo. Pravda, nájde sa skutočný znalec umenia, a ten k obrazu pristúpi tak dáko okľukou. Má vrodenú schopnosť vyššej miery empatie. Pozrie na obraz, identifikuje prvky a ich význam (rozdelí memplex na mémy) pridelí im pomocou empatie citový význam (precíti obsah obrazu) a vytvorí si hook mém z toho, ako ten obraz dokáže uspokojiť jeho potrebu nadchýňať sa svojopu schopnosťou vnímať umenie, teda sprostredkovane: ako ho posunie v pomyselnej hierarchii tlupy vyššie nad tých barbarov, ktorí umeniu nerozumejú. Ako v tom obraze dokáže vidieť to, čo iní nevidia. Je to skutočne výnimočný (deviantný) jedinec, ktorý spadá podľa gauss-laplaceho normálnej distribúcie pravdepodobnosti medzi nenormálnych 5% jedincov.
To ako bude nejaký artefakt schopný sa replikovať v populácii závisí teda od hook mémov, ktoré obsahuje. Čím je hook mém priamočiarejší, teda napríklad čím jednoduchšie štruktúry vnímania hákuje, tým má väčšiu šancu rozšíriť sa do viacerých hláv. Ak niekto vytvorí pesničku s textom o láske, pričom táto je hlavne rytmická (uprednostňovaný je rytmus tepu srdca), melodicky jednoduchá, tak má rozhodne veľkú šancu na reprodukčný úspech. Zashuje základné štruktúry sexuálneho vnímania, vytvára sotva postrehnuteľné (ale merateľné) sexuálne reakcie. Taká pesnička má navyše šancu zasahovať tínejdžrov, pretože práve tí sú z biologického hľadiska homonálne najaktívnejší a ich egoplexy ešte nemajú dostatočne robustnú stavbu.
Ak si človek spraví analýzu pop-music, tak zistí, že ju tvorí len veľmi úzka škála harmonických, kompozičných a melodických postupov. Túto analýzu spravili v MIT a vytvorili prvý program, ktorý generuje pop pesničky. S akým úspechom neviem, nepodarilo sa mi o tom viac zistiť. Od počiatku pop-music hrá veľkú úlohu rytmus, ktorý zasahuje nejaké pradávne socializačné štruktúry nášho druhu a veľmi pravdepodobne aj predchodcov nášho druhu. Melodicky majú väčší úspech tzv. "slaďáky", ktoré nejako korelujú s pocitmi zaľúbenia, teda ich štrukturálna výstavba "nasadá", hákuje na pocity, sprevádzajúce naše tančeky pri pohlavnom výbere. Mladých súperiacich samčekov nášho druhu zasa silno oslovuje rôzne "drsná" agresívna hudba, ktorá útočí na vrodené mechanizmy súperenia o alfa postavenie v tlupe. Aj kult hviezd pop-music je o tom - byť čo najviac spojený s úspešným alfa samcom (samicou).
Prečo je teda masová a elitná kultúra? Pretože mémy sa naučili počas vývoja civilizácie a aj v predcivilizačnom období uspokojovať (dráždiť) vrodené pocitové štruktúry, ktoré si gény vyvinuli na iné účely. Prírodný výber zabezpečuje, že tie memplexy, ktoré sú schopné hákovať viac hláv, majú aj viac kópii a tie, ktoré menej majú aj menej kópií.

Obsah cyklu

Mystifikácia kultúrnymi elitami I
Mystifikácia kultúrnymi elitami II
Mystifikácia kultúrnymi elitami III
pokračovanie zajtra...

Mystifikácia kultúrnymi elitami | stály odkaz

Komentáre

  1. Počkám
    si na záver...
    zaujímavé
    publikované: 03.03.2009 18:13:46 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Prečo je teda masová a elitná kultúra?
    pretoze spolocnost nas formuje, stadovitost sa nosi a na objavovanie novych mem, nam chyba niekedy odvaha, odvaha odlisit sa...
    publikované: 03.03.2009 18:22:27 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Díky za skvelý článok.
    Inak tomu hooku sa tuším v NLP hantýrke hovorí "kotva". Dajú sa vytvoriť kotvy na rôzne veci, napr spojenie troch prstov môže po istom čase trénovania viesť k zmenenému stavu vedomia, a pod.
    publikované: 03.03.2009 21:40:10 | autor: qedisk (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014