Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bojím sa! Ja nechcem ísť do práce!

...pracovná zmluva - ako predísť strachu...

Keďže sa tak veľmi ujala a hlavne rozbehla debata k článku, ktorý som pridala už dávnejšie ohľadom práce na dohodu. Zmenila by som tému na pracovnú zmluvu, teda na prácu na trvalý pracovný pomer s pracovnou zmluvou, uzavretou podľa Zákonníka práce s presnými náležitosťami, ktoré má mať!

Pracovná zmluva znamená vyradenie z evidencie úradu práce pre nezamestnaného a tým jeho zaradenie do pracovného pomeru, ktorý bude pre neho znamenať stály a pravidelný príjem. Zamestnanci musia mať podpísané pracovné zmluvy, keďže na základe týchto zmlúv môžu žiadať o iné možnosti. Ako som spomínala o vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, žiadať pôžičku v banke a neviem čo všetko ešte :)

Pri podpise pracovnej zmluvy je dôležité, aby bola správne naformulovaná a hlavne aby bola výhodná aj pre zamestnanca, ktorému má pomôcť v jeho pracovnom živote. Na základe pracovnej zmluvy, po ukončení pracovného pomeru, dostane referencie od zamestnávateľa, a tým sa môže preukázať v budúcom zamestnaní. Pracovná zmluva každému zamestnávateľovi zabezpečuje ochranu pred "zdieraním" a prácou nadčas. Viem, určite nebudete na 100% so mnou súhlasiť, hoci je to len papier, ak ho vieme správne použiť má veľkú moc. 

V pracovnej zmluve musí byť uvedené miesto výkonu práce a keď je zmluva podpísaná, zamestnávateľ nemôže svojvoľne zmeniť toto miesto, iba zo súhlasom zamestnanca a za podmienok, na ktorých sa dohodnú. Taktiež výška odmeny za vykonanú prácu a forma a dátum úhrady. Ak je raz určená výška mzdy a dátum dokedy zamestnávateľ uhradí zamestnancovi túto odmenu, opäť si to svojvoľne meniť nemôže. A nesmiem zabudnúť na najdôležitejšiu časť pracovnej zmluvy a to je pracovná náplň.

Pracovná náplň musí byť presne charakterizovaná a zamestnanec s ňou musí byť oboznámený, a tá sa tiež bez súhlasu meniť nemôže. Áno jednorázovo môže zamestnávateľ nariadiť, aby zamestnanec vykonával prácu, ktorú nemá v popise, ale nie natrvalo a bez odmeny.

Prečo o tom píšem? No kamarátka mojej známej, chodí s obrovským strachom do zamestnania. Má strach zo svojej nadriadenej, ktorá ju chce "vyštvať" a hľadá všetky možné aj nemožné veci, aby sa jej to podarilo. Je to smutné, že táto kamoška tam pracuje už takmer 6 rokov a jej nadriadená je tam cca polroka a snaží sa o také primitívnosti. Mňa osobne by to veľmi mrzelo, že nie je moja nadriadená schopná mi povedať niečo do očí, ale robí tzv. machinácie, aby ma vyhodili. Zase na druhej strane musím uznať, že táto pani, ktorá má strach, je úplne zákonov neznalá, nevie čo môže, čo nemôže, nakoľko si k nej môžu niektoré veci dovoliť. Áno je to jej chyba, pretože dnes vo svete modernej doby spojenej s internetom je plno informácií, ktoré jej môžu pomôcť a povzbudiť ju, ale čo keď nevie čo a kde hľadať?

Viem je to šokujúce, ale verím, že to nie je jediný prípad, tzv. šikany v práci. Slabšie povahy sa jednoducho nevedia brániť a neplatí to len v práci, ale bohužiaľ aj v súkromnom živote. Ale späť k práci a pracovnej zmluve. Keď mám presne definované hranice a nepovolím zamestnávateľovi, aby ich svojvoľne prekračoval, tak sa to nestane. A ak by sa to stalo, tak existuje viacero možností ako to riešiť.

Preto chcem dať dnes do pozornosti článok, ktorý hovorí o pracovnom pomere a pracovnej zmluve a náležitostiach, ktoré v nej nesmú chýbať!!




Zamestnanie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014