Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Povedačky (vinše, porekadlá, pranostiky) zo Šarišskej vrchoviny

...ak ste náhodou, niektoré slová nedokázali preložiť, nič to, určite sa niekto nájde, čo vám s tým pomôže. Nie nadarmo sa aj v Bratislave vraví, že skoro všetci, čo tam žijú sú zo Šariša ...!?
Ľudia na dedine, si v časoch mojej mladosti, krátili dlhé zimné večery nielen povinnou prácou, ale milovali rozprávanie rôznych povedačiek. Ich cieľom bolo, podľa mnou získaných zážitkov, strachom aspoň na chvíľu docieliť, poslušnosť najmä u malých dedinských beťárov. Výstižné a zo života odpozorované boli aj vinše, porekadlá, či pranostiky.  Určite aj dnes, pár dní pred zimným slnovratom, sú naše večery tiež dlhé, o to viac, že náš slobodný pohyb obmedzujú opatrenia, prijaté proti šíreniu ochorenia COVID-19.  A tak máme tiež možnosť, vžiť sa do časov našich otcov a materí, a starých otcov a materí, ktorí nemali nieže internet, ale ani kino, televíziu a mnohokrát ani rádio. Čiže, skutočne boli odkázaní len na svoju vynaliezavosť, ktorú radi odkukávali od svojich predkov. Sem patrili najmä dedinské divadelné predstavenia a rôzne spoločné posedenia.  Viem, každý nemohol rásť na dedine a nie to ešte na Šarišskej vrchovine, a preto si dovolím, niektoré z povedačiek napísať tu, v tomto mojom blogu. Mali by byť v šarišskom nárečí, ale asi spisovná šariština neexistuje, tak ich uvádzam v tom šarišskom nárečí, aké sme niekedy počúvali na našej dedine.

Dedinské vinše

Na svadbe - Pochvaľeni budz Ježiš Kristus. Priňešľi sme vam dar maľučki, aľe vdzečni, žebi sce ho od nas prijaľi jak najvekši. Vdzečňe prijimame a vas furt v poščlivosci mame.

Šarišský prípitok - Vinčujem vam, žebi v tim koršove paľenka ňigda ňevischla. Šarišani ! Trimce še jak ľudze, ňe jak psisko Bundaš, co ľeha vof budze !

K narodeninám - Daj vam Bože zdravja na tu pejdzešatku, žebi sce tak dožiľi i ošemdzešatku.

Daj ci Bože zdravje, na ten druhi roček, žebi z tebe viros šumni parobeček.

Pri rôznych príležitostiach - Pochvaľeni budz Ježiš Kristus. A ja vam vinčujem tak i tak a tote, co za mnu idu, ňeznaju aňi tak.

Pri odchode z návštevy - Vinčujem vam, žebi sce še tich starich dobrich zvikoch furt trimaľi.

Poďakovanie od jasličkárov - Dzekujeme vam za vašo dari, co sce nam ich zo ščirosci daľi, s Panom Bohom še poručame, a zdravi zostaňce.

Po dievčenskej hádke - A ja ci vinčujem, žebi ši še vidala vtedi jak budu drevene psi brechac.

Sused nadával susedovi - Ja ci vinčujem, žebi ci dvor z travu zarosc. A ja tebe, žebi ši ho prišol vipasc.

Ľudové porekadlá a pranostika

Moja mamka, mi pri zbieraní podkladov k jednej knihe, nadiktovala, niektoré staré ľudové dedinské porekadlá a pranostiky a to tiež v originálnom, miestnom šarišskom nárečí. Podľa mňa majú svoju výpovednú hodnotu aj dnes, tak ich pripomeniem v originále.

Na svateho Knuta, pridze žima kruta.

Svata Barbora, caha sanki do dvora.

Matožina i bzina, to sebe rodzina.

U sina hoscina, u žeca von za pľeca.

Muž zo ženu, jak dzeci pot scenu.

Dze še svojo psi kusaju, naj še cudze ňemišaju.

Šňil še mi sen, Paňej Mariji dzeň, žebi še mi ňevijavil, až na sudni dzeň.

Neš Lucka docupka, chľep upečeni bic muši.

Dal Pamboch volki a ďabol spolki.

Stavajce gruľiki už sce dosc spali, bo už bulo Jakuba i svatej Haňi.

Na Jana kedz se višeje marchef ta je najľepša.

Zasmiali ste sa ? Ak áno potom je to v poriadku, ale ak ste náhodou, niektoré slová nedokázali preložiť, nič to, určite sa niekto nájde, čo vám s tým pomôže. Nie nadarmo sa aj v Bratislave vraví, že skoro všetci, čo tam žijú, pochádzajú zo Šariša. Príjemne prežité, zvyšné dni do Vianoc, všetkým želá doko. P.S. Viac šarišských vinšov nájdete aj na http://doko.blog.portal.sk/detail.html?a=d65de3a89b54f7bdc920b888578a43cf


Oprášené zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014