Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kradni, kradni vykrúcaj

Je smutné, že ešte i dnes sú medzi nami ľudia, ktorý nechápu, že krádež je vždy krádežou, či sa im to páči alebo nie.

Začal som lapať dych a neveril vlastným očiam, keď som čítal na root.cz tento článok. Pan Krčmář nechce veriť, že ak si niekto nekúpi software, ale iba si ho skopíruje a používa ho nelegálne, že je to krádež a že takto vznikla spoločnosti vlastniacej práva strata. Navyše v závere článku sa nebojí napísať, že sám je zlodej (lebo krádež software za skutočnú krádež nepovažuje).

Jeho príklad, kde si chudáčisko študent nemôže dovoliť kúpiť domov program, čo má v škole a teda ho môže legálne využívať iba tam, takže mu nezostáva nič iné, len si ho nelegálne skopírovať o doniesť domov. V jeho predstave žiadna škoda nenastala, lebo ono vlastne ten software v škole zostal, akurát pribudol ešte i u neho doma. Keďže sa nič nestratilo, tak to krádež nie je a basta. To si myslí pán Krčmář a podľa toho sa i chová.

Jeho predstava je absurdná a asi bude ešte dosť dlho trvať kým vznikne skutočne právne povedomie o tom, že kradnúť sa nemá. Nejde o to, či budete alebo nebudete za krádež potrestaný, ale takto zlodej iba ukazuje, že si neváži svojich spoluobčanov, že neakceptuje ich majetok. Verím však tomu, že keby mu Bill Gates daroval svoje akcie Microsoftu, veľmi rýchlo by svoj pohľad na svet zmenil. Ešte viac by ho takéto krádeže mrzeli, keby sám bol autorom operačného systému a do jeho vývoja by investoval vlastné peniaze. Ono je vždy dobré pozrieť sa na vec i z druhej strany. Toto však autor spomínaného článku očividne neurobil. On si neuvedomuje, že na ten software nemá žiaden morálny ani iný nárok. Ak sa niekto z vlastnej vôle rozhodne šíriť svoje dielo bezúplatne, je to jeho právo (open source), ale ak niekto niečo vytvorí a na základe platého práva predáva svoje dielo, tak jeho nezaplatená kópia je proste krádež.


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. kedysi
    som bol aj ja taký, pred pár mesiacmi som sa rozhodol prejsť na Open-Source riešenia, aj keď niekedy (v škole) som stále viazaný na properiotálny softvér...
    publikované: 27.05.2005 06:40:03 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. No bodaj...
    ...by to bolo take jednoduche. Problemom legalnosti softwaru je hlavne jeho charakter a cena. Na jednej strane extremne lahko skopirovatelny, na druhej neskutocne drahy pre bezneho uzivatela. Momentalne som v praci, kde je urcite vsetok software legalny a ked to tak zbezne zratam, tak cena pocitaca mohla byt cca 20.000,-, ale cena zakladneho softwaru bola cca 50.000,- a to uz je palka, ktoru si proste bezny clovek doma nedovoli... A naco aj ked sa da kupit si DVD za 30,- a mas plnohodnotnu kopiu, ze ano?
    Riesenim by bola redukcia cien - ti co naozaj nechcu kradnut by si software kupili a zbytok bude kradnut aj ked sa pokrajame...
    publikované: 27.05.2005 10:31:27 | autor: Rujir (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Nie je to až také ľahké drahá...
    ...spieva sa v jednej piesni.
    Ako to už chodí, kradnú iba tí ostatní, my nie.
    Neviem, či sa nájde človek, ktorý v živote nespáchal nič, čo by sa nedalo definovať ako krádež.
    Ja síce niesom žiaden lump, no tiež by som sám za seba ruku do ohňa nedal.
    Ako krádež môže byť definovaná aj úplná "maličkosť", ktorá nam v čase, keď sme ju vykonali (napríklad v detstve) ako krádež vôbec neprišla.
    Koľkí z nás si ako deti "vypožičali od rodičov desať korún?
    Asi mnohí. A aj to je krádež.
    publikované: 27.05.2005 14:52:19 | autor: Dávid (d5d) (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. cena software nic neriesi
    Problem je v tom, ze ludia nemaju pocit, ze pachaju nieco "zle" ak si skopiruju nezakupeny software. Vsetci naokolo to robia, takze preco prave oni nie?

    2 d5d: ak je niekto dieta a "vypozicia" si nieco od rodicov, ktory mu potom toto vysvetlia, ze nekonalo spravne a ono to pochopi a pouci sa, take je dobre. Dieta netusi co sa moze a co nie, skusa vsetko co ho napadne, vsetko co sa da. Ale dospely clovek chape, ze existuju zakony a chape, ze nie su tu len tak zo srandy. Chape, ze si moze kupit len tolko, kolko ma penazi, alebo si musi niekde peniaze poziciat a potom ich vratit. Ak sa takto nechova a ide na ukor spolocenstva, tak ho ono potresta (vopred definovanym sposobom). Ako clovek rastie, zoznamuje sa so spolocnostou a stale viac a viac je za svoje chovanie zodpovedny (kde podla prava po dovrseni 18 roka je uz plne zodpovedny za svoje konanie). A tak by mal stale viac a viac chapat dopady svojich cinov. Problem je, ze nevzniklo spolocenske klima, ktore by jednoznacne zaujalo status, ze kradnut filmy, hudbu a software sa nema.

    Bud si spolocenstvo vydobije pravidla, ze kopirovanie hudby, filmov a software nie je v rozpore so zakonom a len kto chce, to bude platit, alebo to takto nebude a kazdy kto sa chova v rozpore s tymto zakonom by si to mal uvedomit. Ako som uz spomenul, malokedy pride trest a toto chovanie vzhladom na jeho rozrsirenost je spolocensky (nie zakonom) tolerovane.

    Ak by vsak nastala situacia, ze by vsetci iba kradli, tak by takyto software, hudba a filmy prestali vznikat v kvalite, ktora je dnes k dispozicii. A to asi nechceme.

    Problem je, ze ludia si myslia, ze existuje nieco zadarmo! Nie je tomu tak, ani open source nie je zadarmo, lebo existuju realne naklady na jeho vznik, akurat nikto nepozaduje ich nahradu. Ale je v slobodnej voli autora znasat tieto naklady. Napriklad i blog.sk my prevadzkujeme bezuplatne. Pritom nam vznikaju nemale naklady, ktore by sa dali lahko vycislit. Ale sami sme sa slobodne rozhodli tuto sluzbu prevadzkovat. Dalo by sa povedat, ze namiesto niekolko rohlikov, co by sme si mohli kupit, mame radost, ze blog.sk bezi a obcas niekomu urobi tiez radost.
    publikované: 28.05.2005 01:42:01 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014