Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

proti prudu

Asi sme si zvykli hladiet na ryby, ktore plavaju v zamorenych riekach hore bruchom, ale videli ste niekedy rybu, ktora by plavala proti prudu?
Nedavno ma zobral Scott (bratrancov kolega) na maly vylet. Na otazku kam ideme odpovedal, ze do nejakeho parku, ktory nasiel na internete vraj to tam vyzera velmi pekne. Ked sme po kratkom bludeni konece dorazili na parkovisko Coquihalla Canyonu, tetuska v stanku nas upozornila na ryby, ktore plavaju proti prudu. Uz som o lososovi co to pocula, vraj zije v oceane a rozmnozuje sa v riekach, aky to zvlastny tvor...
Park dlho nemlcal. Zo vsetkych stran nas obklopili vysoke skaly, ktore rastli akoby v pravych ulhoch. Ich pychu lamali stare zeleznicne tunely vytesane este azda holymi rukami. Z dialky bolo pocut prenikavy hukot vody, ktoremu skaly pridavali na ozvene. Presli sme par krokov a zastali na pevnom moste, ktory sa tiahol ponad riecku. Vlastne, to ani nebol pohlad na tok riecky, bol to pohlad na vodu ako na zivel. Voda, ktora sa divoko triestila o skaly, spenena a biela, bezhlavo narazajuc do vsetkych stran ukazujuc svoje prvenstvo.
Ako som tak plna ockavania hladela na ten divoky zapas vody a skal, zazrela som rybu, ktora vyskocila, aby prekonala prud. Uzasne... Narodila sa tu, v rieke, v detstve sa nechala unasat prudom az do oceanu, v ktorom jej zivot dozrel. V case prekvitu sil sa vydala na cestu spat na miesto kde sa narodila. Pocas nej preplava niekolko kilometrov, nic neje, vlastne pojeda svoje telo, aby dorazila k cielu. Na mieste svojho zrodu zanecha nove potomstvo a od vycerpania zomrie.
 
Asi sme si zvykli hladiet na ryby, ktore plavaju v zamorenych riekach hore bruchom, ale mna na vylete priroda naucila, ze je prirodzene razit si svoju vlastnu cestu, hoci aj proti prudu... stratit vsetko v pohlade na ciel, ktory dava zivotu zmysel.

okolo nás | stály odkaz

Komentáre

  1. len plavaj
    Nevahaj elle, a plavaj, je to tazsie a mozno ta budu niektori odradzat. Nedaj na nich, len plavaj...
    publikované: 09.08.2006 22:31:52 | autor: noro (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. rybka
    Tesim sa na dalsie clanky, len tak dalej.
    publikované: 14.08.2006 16:43:42 | autor: matko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. bud sama sebou
    Velmi ma povzbudil tvoj clanok, uz niekedy padam na tvar a nevidim vychodisko, kazdy ma odsudzuje, kritizuje, vsetko robim nespravne a mozno je to prave naopak, ako raz hlasili na dialnici, pozor niekto ide v protismere, a jeden vodic sa cudoval, ved vsetci isli v protismere! :-)))
    publikované: 16.08.2006 15:39:54 | autor: mirka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ahoj Elle
    je to fakt sila, zomrie, aby novy zivot mohol rast na troskach stareho. velmi posobive. vdaka.
    publikované: 17.08.2006 13:54:58 | autor: Felix (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. hm.
    ...aky to zvlastny tvor...
    nieco mi to propomina...
    publikované: 22.08.2006 09:13:47 | autor: juliette (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Príroda je fascinujúca
    Stvorila fascinujúci a krutý svet, ale len tie najčudesnejšie tvori sa dokážu nad tým všetkým čudovať - nie losos, ktorý príde umrieť na miesto, kde sa narodil a nevie, prečo to robí, ale človek, ktorý ho pozoruje a diví sa.
    publikované: 24.08.2006 21:22:03 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014