Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Schizofrénia bez narkózy

Schizofrenici majú možno jednu malú výhodu. O rozpoltenosti svojej mysle nič nevedia. Čo však s ľuďmi, ktorí žijú v konfúzii pri plnom vedomí...?

Schizofrenici majú možno jednu malú výhodu. O rozpoltenosti svojej mysle nič nevedia. Čo však s ľuďmi, ktorí žijú v konfúzii pri plnom vedomí...?

Adam a Eva zjavne ani netušili, čo by to mohli byť za plody na strome poznania dobra a zla, inak by sa do nich s takou chuťou azda ani nepustili. Jeden by si myslel, že na poznaní dobra a zla nie je nič škodného, nuž, spoznali sme zlo a ono nám tak zagebrilo mozog, že nám by the way uniklo dobro. Z rozpoltenou mysľou hľadíme na dobrých ľudí a v duchu túžime stáť po ich boku, žeby sa i na nás z tej ich dobroty čo to nalepilo, a čím viac času s nimi trávime, tým viac sú nejakí divní a zrazu by sa aj javili byť zlými, len, dobrí ľudia predsa nemôžu byť zlí... Dobrými sú statoční Jankovia a zlými sú krvilační draci. A skutočne nebýva zvykom, aby tomu bolo vo svete nejako naopak.

Žiť v čiernobielom svete, to je ako schizofrénia bez narkózy. Dobrí – zlí, priateľ – nepriateľ... v okamihu ako na šachovnicu vstupuje biely kôň s čiernou korunou niečo nie je v poriadku. Možno prišiel čas na návštevu očného lekára a možno, že je realita komplikovanejšia než by jeden tušil. Čo s telom človeka, ktoré mi je tak dôverne známe, ak je ozdobené hlavou bez tváre. Budovanie vzťahov malo vždy svoje opodstatnenie. Poznanie, ktoré budovanie vzťahu napĺňa radosťou. Sloboda, ktorá sa rodí v dôvere, to je ako dve plechovky Red bullu. Poznanie, však žiaľ nie vždy dáva krídla. Občas dokáže zabiť i nejeden klinec do drevenej truhly. Telu, ktoré nám bolo roky oporou zrazu rozkazuje hlava, ktorú sme nikdy predtým nevideli. Príkazy, ktoré vedú k vykoľajeniu vlaku sú po novom vraj dobré, lebo vo vlaku je niečo čo by možno raz mohlo byť pre spoločnosť nebezpečné. Príkazy, ktoré vykoreňujú stromy v kvete sú tiež potrebné, pretože ich ovocie, by teoreticky nemuselo byť správne zaštepené. Príkazy, ktoré rozháňajú hrajúce sa deti na pieskovisku sú spravodlivé, veď len chránime ich oči od štiplavého piesku. Potom ten údiv, prečo vlaky meškajú, nieto úrody v sade a mládež sa neplodne pofľakuje po sídlisku s hrejivou dávkou heroínu v krvi.

Asi nie je zdravé za každú cenu všetkému rozumieť, všetko zažiť, všade byť. Nevedomosť vie byť skutočne i sladká, dokonca s preventívnym účinkom na duševný vývin jedinca. Človek sa ňou azda vyhne nejednému psychickému skratu. Čo však so schízou v plnom prúde? Keď hľadím na teba, ale teba nevidím...



reflexia | stály odkaz

Komentáre

  1. and what is all about?
    doba indiánov skončila. čo s tým, keď si toto väčšina ani neuvedomí? sem-tam sa nájde jedinec, ktorý sa snaži porozumieť, ale náhle sa ocitá v samote! fuck the shit, smoke the weed! CHEERIO!
    publikované: 05.06.2007 18:58:50 | autor: Raoul Duke (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014