Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sloboda vs pravidlá

Keď niekomu dáte na výber medzi obrovským súborom pravidiel a slobodou, tak si asi väčšina bez dlhšieho rozmýšľania vyberie slobodu.

No, nie je to až taká ľahká a jednoznačná voľba. Sloboda je pekná. Slobodu všetci chceme, ale sloboda znamená byť zodpovedný a rešpekt. Sloboda znamená akceptáciu a toleranciu. Sloboda znamená nechať priestor iným. Kde sú hranice slobody?

Prečo toto vlastne píšem? Keď sme tvorili blog.sk, tak som si vybral trochu iný model. Nebolo možné si spraviť vlastný dizajn. Dali sme výber len z nami pripravených. Samozrejme dizajn sa dá zmeniť, čoho je príkladom 17 individuálnych dizajnov. Moja predstava bola, že primárne ide o texty a väčšine bude vyhovovať, že si môže zvoliť pekný dizajn. I vlastný dizajn musí splňovať isté pravidlá. Musí akceptovať zvolenú štruktúru. Ukázalo sa, že tento náš zámer je i napriek prvotnej nevôli blogerov z iných systémov životaschopný a naša komunita blog.sk začala žiť. Prichádzali nový, vyčerpaný odchádzali. Život ako na iných blogoch...

Zdalo by sa, že sme boli príliš striktný a zviazali sme blogerov prísnymi pravidlami. Nie úplne. Nechali sme možnosť vkládať do perexu i do tela spotov HTML tagy. Mocný to nástroj. Na jednej strane sme určili mantinely, ale na druhej strane sme dali čo možno najväčšiu slobodu.

Prišla doba, kde skoro denne dostávame pripomienky, že toto je nebezpečné a že by sme to mali zakázať. Že vkladanie HTML tagov je security risk a jeden vtipálek nám to chcel dokázať tak, že vložil meta tag a presmeroval stránky na iný site. Jeho blog som bez váhania zmazal, porušil pravidlá blogovania, ktoré musí každý pri založení blogu akceptovať. Prišla doba, kde sa volá po tom: vzdáme sa určitých slobôd za určité istoty.

Ja si myslím, že blogovanie je sloboda. Ak niekto neporušuje svojimi príspevkami zákon, tak môže vyjadriť svoj názor, pocit. Dostane na to v komentároch reakcie, ktoré sú opäť slobodné a bez našich zásahov. Veľmi nerád sa vzávam slobody, veľmi nerád dodatočne pritvrdzujem pravidlá. Sú dôležité, pomáhajú nám zachovať si istú slobodu. Preto ak to bude únosné, rád by som zachoval možnosť HTML tagov.


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. lenze co potom s teenagermi
    Ktori sa nam pokusaju dokazat, ze dokazu docikat dalej ako my >tridsitnici, pricom nie je az tak podstatne kolko toho vypijes, ale podstatna je technika.
    Oni vidia svet cez zvaracske okuliare, vacsinou cierno a ked im trosku svetielka prenikne cez nejaku tu perexovu skalu, okamzite sa ju snazia niecim utesnit.
    Clovek aj napriek velkemu srdcu wa i mna je bohuzial clovek nedokonali, ako poukazuje casto anubis a nie je stvoreny, ba niekedy si ani nezasluzi demokraciu, slobodu, lasku,....
    Takze ak nechame tagy, tak len kvoli tomu, ze tieto vyssie uvedene hodnoty mame zakorenene niekde vo vnutri, v tej masinke zvanej srdce a naivne ako muzi po tridsiadke verime, ze nas za to nikto neukrizuje.
    publikované: 26.07.2005 21:28:04 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. oprava
    skalu = skaru, malo byt, pretrhla sa nit...
    publikované: 26.07.2005 21:28:51 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. je smutne ze ludia
    casto nechapu slobodu a pletu si ju s anarchiou (tou zvratenou)... a ze skodia inym, iba aby ukazali aky su vynimocne sprosty...
    publikované: 26.07.2005 23:33:26 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hm
    "jeden vtipálek nám to chcel dokázať tak, že vložil meta tag a presmeroval stránky na iný site." - fakt uzasna zabava... z toho jasne vyplyva, ze to nebol profesional... bol to asi nejaky "ucen", ktory skusal, ci to funguje.. takymto spravanim iba dokazal, aky je "nevyspely"
    publikované: 27.07.2005 07:34:01 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ako som uz spomenul sloboda zavazuje
    ak niekto dokaze rozpoznat co ma robit, nepotrebuje pravidla. Prave pravidla nam maju tento rozhodovai proces ulahcit. Bohuzial historia nas ubezpecuje v tom, ze bez pravidiel to nejde. Ale i napriek tomuto by som chcel nechat co najvacsi prisetor volnosti, kreativite (ktora samozrejme zviazana pravidla dost trpi).
    Dalo by sa oponovat, ze ak niekto pise blogy, ide hlavne o pribehy a k tomu nie je potreba plnej sily html. Suhlasim, vo vacsine pripadov netreba, obcas sa vsak nieco moze hodit, co vysledok posunie o rad vyssie...
    publikované: 27.07.2005 10:45:31 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. reakcia co tu odznelo
    2 dmiba - clovek je ozaj tvor naivny, ale webmaster by naivny nemal byt

    2 DaMage - mensia oprava, nedalo mi - malo byt sprost(i)

    2 lulla - nemas uplne pravdu, tento system mal ozaj takuto "chybicku" krasy, ktoru mohol niekto zakerne zneuzit, napr. presmerovanim na stranky zneuzivajuce nejaku bezpecnostnu dieru v IE, pricom ludia s nezaplatanym win mohli na taketo nieco skaredo doplatit.

    2 wa - raz niekto mudry povedal, demokracia nie je najlepsi system fungovania ludskej spolocnosti, ale lepsi zatial ludia nevymysleli. Ak chces html tagy nechat, nechaj ich, ale ten pre javascript by som preventivne vypol ;)
    publikované: 27.07.2005 11:17:50 | autor: Y (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. pre Y
    "tento system mal ozaj takuto "chybicku" krasy" - ale na to sa dalo upozornit aj inaksie, ako presmerovanim...
    publikované: 27.07.2005 11:53:50 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Slobodu si treba zaslúžiť
    Neslobodný človek bojuje o svoju slobodu. A keď sa mu konečne podarí byť slobodným, zistí, že je spútaný viac ako pred tým - zodpovednosťou za seba samého.
    publikované: 05.07.2006 12:48:07 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Sloboda nikdy nie je zadarmo
    Suhlasim s Tebou Mona. Zodpovednost urcite velmi zavazuje, ale dava ovela vacsii pristor na jej realizaciu ako striktne pravidla. Ani pravidla nevylucuju zodpovednost, akurat mozu obcas umoznit iste deformacie, ked sa musime chovat inak, lebo nam to pravidla prikazuju. Vtedy vsak mame tiez volbu, ich nedodrzat (pravo na obciansku neposlusnost), ale musime byt pripraveny niest nasledky....
    publikované: 05.07.2006 13:58:28 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014