Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Uchopte televízor a vyhoďte ho oknom!

Televíziu zapínam ako podmaz pre čítanie, písanie, učenie, spanie, alebo čokoľvek zmysluplnejšie. V 99% prípadov nie je mojim ústredným zámerom zhliadnuť obsah. Jedinou výnimkou je Sex v meste z dôvodu mojej zbožnej oddanosti sarkastickej ryšavke Mirande. Ale to, čo som malými nedopatreniami zahliadla za (ne)poslednú dobu nemá obdoby a poburuje aj zvyšky každého súdneho rozumu, ktorý poctivý Slovák neutopil v poctivom alkohole. A dosť, zvreskla hysterická Lucia.

Najprv som stále nevedela prísť na to, čo vo mne vyvolávalo to nepríjemné nutkanie na zvracanie, zvyšovanie teploty, podráždenosť a bludy. S obavami som si už takmer šla kúpiť tehotenský test. Ale v tom zasiahla božská prozreteľnosť a ja som na to prišla. Nekvalitné televízne šlajzy sa naakumulovali v tak krátkom čase a v tak toxickom množstve, že ma už zachráni len emigrácia na nejaký odtrhnutý kus ľadovca ďaleko od wifi a značného percenta dutých hláv.

Tak si to prakticky vyskúšajme. Uchopte do rúk akýkoľvek televízny program. Ak nemáte, vygooglite si ho. Nalistujte si/Kliknite na ktorýkoľvek deň, hoci aj przniteľa týždňa, zvaného Pondelok. (Malá rada, čím viac pôjdete ku koncu týždňa,tým máte väčšiu šancu, že utrpíte psychickú ujmu.)

Program je možné zhrnúť do niekoľkých bodov a obsiahnete v nich naozaj všetko:

- Kriminálky z rôznych kútov sveta, najnovšie aj z Istanbulu. Zlatý major Zeman a jeho 30 prípadov (Studňa je najviac!). 

- Súťaže, reality show o varení, tancovaní, farmárčení, pseudospievaní. Čím viac sa opijú, pobijú, vyzlečú a ovracajú , tým lepší rating. A hlavne, nech to vyzerá dôveryhodne.

- "Akože reality show"- myslím ten povrchný útvar o grupe ľudí nahromadených v jednom byte s nechutným prízvukom našej metropoly. Ja viem, my CP- čkári radšej Kebab do ruky,alebo drôtom do oka.

- Odovzdávania cien- za najkrajšie kopačky, za najväčšiu žijúcu umelinu, za najkrajší výtvor (alebo výkal?). A čo ceny za najlepšie dochutenú sviečkovú, najkrajšie upletený vrkoč, alebo zašitú ponožku???

- Relácie o ľuďoch- ich utrpení, stretnutiach, či inej forme hrania na city. Nutná voľba nervy drásajúcej hudby, nejaké šteniatka, kulisy, deti a tak. Nová spoločnosť nutne potrebuje nový umelecký šat. Moderný extrémny hyenizmus.

- Telenovely, sitkomy a soap opery- z panelákov, statkov, z policajných staníc, zo zbohatlíckych rodín v Kalifornii, či epochálne zmŕtvychvstanie Džejára. Zmierme sa s nimi, kým budú diváci, budú aj telenovely. Tak ako bude aj predvolebný guláš a ponožky v sandáloch.

- Televízne noviny-  pokiaľ budem chcieť vidieť serióznu žurnalistiku, prečítam si SME, Pravdu, alebo HP. Na čoraz stúpajúcu bulvárnosť, familiárnosť a nespisovnosť si, bohužiaľ, nezvyknem. A keď budem chcieť počuť hrejivé slová a žoviálnosť, skočím si do gay baru.

- Relácie o showbiznise- môžu slúžiť na utvrdenie svojej normálnosti, dobrého vkusu, či absolútne normálneho stredoeurópskeho odtieňa kože a farby vlasov (nie, hnedá ani čierna nie je znakom rakoviny, syfilisu a porúch štítnej žľazy). Nie je odveci podľa predlohy v istej podvečernej relácii skontrolovať, že prsia nemusia nutne začínať tesne pod krkom a že nie je nutné mykať hlavou,aby sme upútali. A že vyzerať na 40 v 40 rokov je úplne normálne a netreba si preto svietiť do očí, či strieľať do hlavy.

- Reklamy- pozeráme ich a zrazu film. Smutné, ako vedia filmy otráviť plnohodnotný program spotrebiteľa bažiaceho po akciách, alebo veciach, ktoré si aj tak nikdy nekúpi. Aspoň že frčia stále dookola, niekoľko mesiacov, nezávisle od toho, že je už leto a už avizujú Vianoce, alebo že máme myslieť v 20tke na dôchodok, na ktorý aj tak nepôjdeme.

- Nesmiem zabudnúť na treťotriedne akčné, katastrofické a iné kvalitné kinematografické chuťovky, napr. o zabijackých mravcoch, ktoré rozložia ešte bežiacu kravu za 1 minútu, o zubatých vagínach, o šiestich litroch krvi len v samotnom ukazováku, o mužoch, ktorých sa bojí aj sama smrť.

To sú dôvody prečo televízor nepozerám. Prečo som kritická k tomu, pri čom si budem kaziť oči. A prečo si pre vizuálny zážitok radšej zvolím Raňajky u Tiffanyho alebo Na východ od raja. Teda ak nevyhrajú iné dva najúžasnejšie vynálezy ľudskej rasy. Kniha a hudba.

 


Pravda je takáto! | stály odkaz

Komentáre

  1. Múdro
    Parádne zhrnuté
    Nezatracuj ale film, len si vyber kde ho budeš pozerať :)
    Ináč romantická sr... komédia s názvom Raňajky u Tiffaniho je jedna z mála romantík čo si rád pozriem. (a to nemusím ani osobného strážcu) :D
    TV mi nechýba (nemám ju totiž už niekoľko rokov), statočne mi ju nahrádza počítač.
    publikované: 05.02.2013 07:31:41 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Doparoma
    dievča, tvoje výzvy privádzajú také firmy ako AU Optronics do krachu!
    http://firmy.etrend.sk/firmy-nefinancny-sektor/au-optronics-bez-statnej-pomoci.html
    publikované: 05.02.2013 08:17:00 | autor: lorelei (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. niežeby
    publikované: 05.02.2013 08:18:44 | autor: lorelei (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. veru
    prídem na návštevu do rodnej Matahárovej dediny, ženy tam nemajú čas na nič, ako my v meste, ako mi s pohŕdaním vravia, ale vzápätí sa ma pýtajú: "Kukáš hento a kukáš tamto?" Na to ja im vravím, že na to nemám čas ani žalúdok zase ja....
    publikované: 05.02.2013 21:50:14 | autor: matahari (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Preco
    Prestante konecne pisat kriticky o tom, co ste akoze nepozerali. A zacnite to konecne NEPOZERAT. Nepochopim tu nutkavost mat 100% bdeleho casu nejaky hluk v pozadi. Skus tu TV naozaj zacat nepozerat a nezapni si ju ani ako sum na pozadi. Ticho ti uvolni priestor na vlastne myslienky. Ano bude to pre teba divne prve tyzdne nemat konstatny hluk na pozadi. Ale zvyknes si a je to oslobodenie. Ver mi
    publikované: 06.02.2013 17:56:22 | autor: VW (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. VW
    myslíš, že keď idem do hôr na túru, prechádzku,alebo lyžovať, beriem si so sebou vreckový televízor? :D ticho mám rada a divil by si sa,na koľko vecí som prišla :)
    publikované: 06.02.2013 19:26:56 | autor: LuciaLux (e-mail, web, autorizovaný)
  7. stačilo
    Myslím, že by pomohla masívna vlna odporu voči
    tým hnojom čo si hovoria televízie, lebo všetko im prechádza a automaticky si myslia, že sú očarujúci
    a žiadaní. Navoziť im fúry hnoja pred sídlo aby aj oni cí-
    tili smrad zo svojej tvorby
    publikované: 06.02.2013 20:24:32 | autor: jeryyp (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Ale
    raz som vďala TV uvidela tento film a bol nezabudnuteľný

    http://filmy.izdarma.sk/detail/filmy-na-pozeranie-zadarmo/song-for-martin-a-filmy/

    publikované: 06.02.2013 21:01:57 | autor: lorelei (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. LuciaLux
    V clanku nevravis o turach, lyzovacke. A ja reagujem na tvoje zapinanie TV do pozadia ako sum. Ak budeme diskutovat normalne nebudeme pouzivat tieto diskusne barlicky a vsuvat do ust oponentovi nieco co nepovedal a potom to co nepovedal nafukovat do velkych rozmerov a potom na to pohrdavo reagovat, diskusia bude vyzerat lepsie. Ak nemienis diskutovat normalne, tak mi to rovno povedz a ja sa spod tvojho blogu odpratam a viac sem nepachnem. Vela stastia.
    publikované: 07.02.2013 00:37:58 | autor: VW (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Skoda televizora, nevyhadzuj ho, kym hra
    Od zavedenia slavneho digitalneho vysielania nemame TV signal, cize pomaly 2 roky. Proste ta povinna skatulka cca 5 dni po kupe oznamila, ze "ziaden signal" (vidim na Kamzik) a bolo. Neopravoval som to. Takze 2 roky som nevidel "spravy" na Markize a JoJ (predtym som to kukal denne), ziadne reality "shows" ani modre z neba. Nic. Futbal kuknem s partakmi v krcme, detom pustim na DVD rozpravky, ktore mame preverene. Je to ovela lepsie, ako zivot s TV programami, ktore cloveka len rozculia a oberu o cas. Napriek tomu s radostou platim konces. poplatky. Raz rocne. Aj na rok 2013, sumu si uz nepamatam, podla seku, co poslali, cca 40 €. Nebolo im dost, poslali este jeden. Ze nedoplatok 1,99 €. Takze s usmevom sup sup na postu (RTVS internetbanking nepodporuje mam ten pocit). No ale co by clovek neurobil (a nezaplatil) pre svoju dusevnu pohodu :-) Takze televizor nevyhod z okna, ale uzi ako domace kino, pripadne daruj detskemu domovu.
    publikované: 07.02.2013 07:19:13 | autor: Plepo (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. a odkial si ty moja milá
    tak dobre informovaná o tom TV suteréne ? Ozaj - a sú aj zahraničné programy a trúfam si povedať, aj veľmi kvalitné stanice. Ale ty hned televízor drrrb dakomu na hlavu a aká si ty gerojka
    publikované: 07.02.2013 08:27:27 | autor: luborko (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Treba to naozaj urobiť.
    Z toho čo som čítal, nemám pocit, že si skoncovala s televízorom, keď máte taký prehľad. S tým čo píšeš to nie je podmaz, ale niečo čo ťa skutočne otravuje, tak načo si to púšťaš. Ja som to vyriešil tak, že som zrušil príjem televíznych staníc, televízor som dal do kúta. A čo robím?
    Čítam to na čo mám chuť, počúvam hudbu, ktorá ma baví, filmy si vyberám a pozerám ich bez zbytočných reklám, sám píšem webovú stránku o jedle. Chvíľu trvalo, kým som si zvykol, ale ten dnešný kľud a čistú hlavu by som už nevymenil.
    publikované: 07.02.2013 09:58:21 | autor: Laco (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. názov
    vlhne pri sexe v meste a tvári sa, že je inteleguánka...
    publikované: 07.02.2013 12:43:42 | autor: wlado (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Páni,
    ďakujem za prečítanie aj názor. Teším sa na ďalšiu spoluprácu.
    publikované: 07.02.2013 14:03:15 | autor: LuciaLux (e-mail, web, autorizovaný)
  15. dobrééééééééééé
    veru treba si vedieť vybrať v dnešnom sýtom svete!
    publikované: 07.02.2013 17:31:04 | autor: frenkis (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. TV ? preč s ním...!
    Televízor je niečo čo nepozerám už vyše 4 rokov...a VOBEC MI NECHÝBA....nakoľko ho nielen že nepozerám ale ani nemám...programy v TV sú vyberané tak aby nasýtili nenáročných divákov čo nepoužívajú PC a nepozerajú filmy podľa vlastného výberu z neho...rozdiel v TV a PC je veľmi veľký a prostý...človek rozumný si rozumne vyberie...človek pohodlný si sadne a oni za neho vyberú...preto masírujú jeho mozog presne tak ako oni (a nie on!) chcú....a preto nepozerám na tú nepozerateľnú bednu...
    publikované: 08.02.2013 23:41:59 | autor: milovana (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014