Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Darovacia zmluva na byt

Dobrý deň. Bývam s priateľom vyše 4 rokov v byte, ktorý mu daroval jeho otec v 10/2002. Obaja podpísali darovaciu zmluvu u notára, v ktorej sa nenachádza doživotné právo darcu. Priateľ je v tejto zmluve zapísaný ako výlučný vlasník bytu. Jeho otec tento byt nenavštevuje a už pred darovaním ho asi 4 roky prenajímal. Má tam ale stále nahlásený trvalý pobyt. Chcem sa spýtať, či teraz môže zrušiť darovaciu zmluvu, alebo ju nejako napadnúť, resp. či môžme o tento byt prísť. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Darovaciu zmluvu upravuje Občiansky zákonník - zákon č. 40/1964 S.b. v §  628 až 630.

V zásade platí, že darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré  mravy. Týmto sa rozumie také porušenie noriem chovania, ktoré objektívne  prekračuje bežne akceptovatené normy správania sa ( napríklad neprispenie  v ťažkej životnej situácii a podobne. Nestačí iba "obyčajný konflikt"  napríklad nenavštevovanie sa a pod.

Toto právo môže darca uplatniť do troch rokov od uzavretia darovacej  zmluvy. Keďže z Vašej otázky vyplýva, že je to už viac ako tri roky,  nemusíte sa báť, že by ste o byt prišli. Čo sa týka trvalého pobytu, ten  má iba evidenčný charakter a sám o sebe nezakladá, žiadne právo na  užívanie nehnuteľnosti (bytu).

Gabriel

 

 


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. otazka
    prosila by som si o radu mam s priatelom byt zobrali sme ho na uver som spoluvlastnik mam polovicu urobyl mi darovaciu zmluvu ale mam napisane ked budem hrubo porusovat dobre mravy moze sa domahat kolko rokov musi byt ze ta zmluva prepadne ze mi to nemoze vziat a musi to ist sudne ak by mi ho chcel vziat dakujem
    publikované: 22.06.2007 16:44:30 | autor: erika (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. DAROVANIE
    Chcem sa spýtať, či príde k prevodu nehnuteľnosti, pokiaľ bola uzatvorená darovacia zmluva a darca zomrie skôr ako bol podaný návrh na vklad do katastra.Ďakujem za odpoveď.
    publikované: 22.02.2008 16:28:10 | autor: DADA (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014