Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bodka Milana Lasicu

:)

        18.8.2008

        Eufória solidarity po príchode tankov netrvala dlho        25.8.2008

        Aký je pôvabný populizmus lásky. Áno, populizmus. Ženám - ale aj mužom - treba hovoriť to, čo chcú počuť. "Si celkom iná, ako všetky ostatné." Toto potrebuje žena. Jednoducho preto, lebo sa chce odlišovať. Nie v oblečení, móda je diktát, ktorý ženy rešpektujú na sto percent.
        Žena sa chce odlišovať od ostatných žien v niečom dôležitejšom, v niečom hlbšom, v niečom, čo sa nedá presne pomenovať, čo nie je slovami celkom postihnuteľné. Ale ženy trvajú na tom, aby ste práve toto nepomenovateľné pomenovali. "V čom som iná ako ostatné? Konkrétne!" A kto to dokáže, vyhral. Vyhral natrvalo, lebo tak sa ukazuje, je to grif, ktorý sa, ak je úspešný, dá opakovať niekoľkonásobne. Pretože, úprimne povedané, ani muž, ani žena dnes už poväčšine neostávajú len pri prvom vzťahu. Takže ak ste trafili na správny grif, môžete ho použiť znovu. S istým rizikom. Môže sa stať, že skúsená žena, ošľahaná vetrami vzťahov, nenaletí. Povie napríklad: "To som už počula." Alebo rovno: "Nenamáhaj sa."
        Čo robiť v takom prípade? Hádam najhoršie je trvať na svojom. "Ale ja to myslím inak, ako tí predo mnou, myslím to úprimne." "Aj tí pred tebou to hovorili," povie žena. Nastáva diskusia, ktorá nemá východisko. Diskusia, ktorá má cieľ celkom jasný, ba čoraz jasnejší, ale čím dlhšie diskutujete, tým viac sa od neho vzďaľujete. Podľa mňa to ženy majú s mužmi ľahšie. Muži sú, verte či nie, oveľa samoľúbejší. Naletia na akúkoľvek lichôtku. "Tá tvoja bujná hriva!" S touto lichôtkou treba, pravdaže opatrne. Ak má muž málo vlasov, môže lichôtka vyznieť ako irónia. A muži síce iróniu milujú, ale len ak je na cudzí účet. No skúsená žena nikdy neurobí takúto chybu. Iróniu začne používať až po niekoľkých rokoch manželstva, keď už prakticky o nič nejde. Na začiatku vzťahu sú naporúdzi iné možnosti. "V živote som nezažila takú rýchlosť," povie mužovi za volantom. Ten rastie, je to jeho pesnička. Buď pridá plyn, alebo náhle prudko zabrzdí. Obe možnosti sú efektné. Chváliť, chváliť, chváliť, to je najosvedčenejšia taktika. Nie je možné urobiť chybu. Muž nemôže byť prechválený. Aj pri maximálnej chvále cíti, že sú tam ešte nejaké rezervy.
        Nepoznám muža, ktorý by nezniesol chválu a uznanie. Samozrejme to najklasickejšie: "S tebou mi bolo ako ešte s nikým!" A to je to po čom túžia aj muži v politike. Pochvala, uznanie, obdiv. "S vami nám je ako ešte s nikým." A politik odpovie: "Robím to pre vás, nebyť vás, nie som tým, čím som." A to zase počúvame radi my voliči. Politici nás zvádzajú. A vedia ako na to, sme ich. Vždy po štyroch rokoch sa môžeme rozísť. Výhoda parlamentného systému. Sklamali sme sa. A čakáme, kto nás zase začne zvádzať.

Zdroj: Milan Lasica  Bodka 2,  Forza Music 2009
------------------------------------------------------------

 


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014