Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ochsenburg 3007 m n.m.

Moja prvá trojtisícovka ...
        Po dvojtýždňovom tréningu prišla mnou dlho očakávaná chvíľa. Výstup na moju prvú trojtisícovku. Vďaka jednej cestovke  som získal možnosť splniť si svoj cieľ. Mojim cieľom sa  stal vrchol Ochsenburg (známy aj ako Kristallkopt) v pohorí Hohe Tauern. Výstup som urobil 15.7.2006.
 
        Cesta sa začala presunom vlakom do Bratislavy a odtiaľ busom do mestečka Matrei in Osttirol. Z tohto krásneho mestečka sme sa ešte presunuli do časti Prossegg. Po príchode na miesto sme si pobalili veci na túru a o 5.30 sme vyrazili. Po prvých serpentínach po asfaltovej ceste sme zabočili do lesa, kde začalo hneď prvé stúpanie. Keďže nás čakalo prevýšenie takmer 2100 m, nedalo sa ani nič iné predpokladať. Po rozcvičke sme sa dostali na lúku, prešli sme cez jeden statok a začali sme traverzovať horský masív. Postupovali sme celkom rýchlo, ale po čase sme sa začali trhať a vznikalo niekoľko skupiniek. Keďže sa nepovažujem za vrcholového športovca, tak som ostal trošku vzadu. Veď som sa nemal kde ponáhľať. Po traverze chodník začal zase stúpať a bolo cítiť a hlavne vidieť, že naberáme výšku. Všade okolo nás nádherné vrchy, horské lúky a krásne doliny.
 
   

jeden z okolitých hrebeňov
 
        Čím vyššie sme boli tým menej bolo lesa a tým sme prichádzali o tieň. Skupina bola už poriadne roztiahnutá. Začínala sa prejavovať únava z dlhej nočnej cesty, počas ktorej sa mi nepodarilo zaspať. Po prekročení výšky 2000 m som už nemal veľa síl. Pomaly som postupoval hore a začínal som sa pripravovať na možnosť predčasného zostupu. Keď už som naozaj nevládal a telo držala pokope len bunda a nohavice, sadol som si s tým, že končím. K vrcholu mi chýbalo asi len 500 výškových metrov.
 
ešte stále hore...
 
pohľad späť
 
 
        Otvoril som ruksak a začal som ho vyjedať. Asi po pol hodinke oddychu a rozhovore s jedným starším pánom, ktorý toho mal tiež už dosť, som začal zase stúpať. Prestávka mi veľmi pomohla. Asi po 300 metroch som začal zisťovať, či sa budeme vracať rovnakou cestou. Po odpovedi, že áno som neváhal a z batohu som vybral len foťák, vlajku a jednu horalku. Vybral som paličky a batoh som nechal na kameňoch pri chodníku. Bez neho to išlo o poznanie ľahšie. Naberal som potrebnú výšku a keď som zazrel kríž na vrchole, tak som cítil ako sa mi dobíjajú baterky. Podarilo sa mi predbehnúť asi dvoch ľudí, ktorí už ani neverili, že pôjdem hore.
 
kúsok pod vrcholom
 
         Po dosiahnutí najvyššie bodu vo výške 3007 m n. m. zo mňa opadlo všetko.
 
vrcholovka (zakrytá reklama)
 
Ten pocit tam hore je neopísateľný. Mám za sebou prvú trojtisícovku. Všade okolo mňa nádherné kopce. Na jednej strane rakúska dominanta – Glossglockner, na druhej strane  Grossvenediger.
 
Glossglockner z vrcholu Ochsenburgu
 
Grossvenediger z vrcholu Ochsenburgu
 
        Po dlhých 6 a pol hodinách som vyliezol hore. Po krátkom fotení mňa s vlajkou  a okolia som sa vydal na zostup. Začiatok bol celkom v pohode. Eufória z dosiahnutého vrcholu mi dodávala energiu. Dostal som sa k ruksaku a pokračoval som s klesaním. Pomaličky s vedomím, že musím zísť 2100 m, ktoré som najprv vystúpal. Cesta bola dlhá a náročná. Najviac trpeli kolená. Po štyroch hodinách som dorazil do Prosseggu, kde nás mal čakať autobus. Tam sme sa všetci počkali a išli sme domov.
 
Prossegg - nádhera v Tirolsku
 
        Ďalším cieľom mojich ciest mali byť Dolomity, ale okolnosti mi nedovolili tento rok ich návštevu. Teraz ma čakajú ešte túry po Slovenských horách...

Alpy | stály odkaz

Komentáre

  1. Mirko
    mino cudujem sa ze si tam vobec visiel ty stvojimy prefajcenymi plucami a prepitov pecenov no ale ked myslis najviac sa mi aj tak pacila ta dedinka to je moj najveci sen za tam raz budem zit( v niecom podobnom tomu Prossegg)pocuj pocul som ze teraz obchodujes s hasisom nevedel by si nieco dohodit (zevraj hahahaha) ak hej moje cislo je 158 aste by si sa mohol priznat ze kolko ta to stalo a odkial si cerpal financie ci si zas nieco spravil(vykradol) alebo stoho predaju alebo si si zobral pozicku a este by som rad vedel kolko si schudol lebo to tvoje brucho je hrozne.Ozaj a kedy sa chces priznat tym ludom co si tie lytanie pod timy obrazkami citaju ze si homosexual slusne povedane . To je asi tak vsetko ktomu tvojmu vykonu na tu 3.tisicovku zatiel cav pupus
    publikované: 26.07.2006 13:27:00 | autor: Kamaratko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. kto si?
    Kto si, že tak pekne o mne píšeš?
    publikované: 26.07.2006 15:25:45 | autor: msml (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. No
    No tak sa ti to podarilo...:))))
    publikované: 11.09.2006 22:42:10 | autor: LuboO (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Úžasné
    Tak toto chcem zažiť v živote aj ja. Respect
    publikované: 18.01.2007 11:06:49 | autor: Matiass (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014