Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vrabčiak z ulice Troyon

Začínam znova na nule...Nie! Neľutujem nič. Ani dobro, čo sa mi prihodilo, ani zlo, všetko mi to je úplne jedno!

 

Minulý týždeň som opäť služobne navštívila našu krásavicu na Dunaji. Nebola to cesta len pracovná. Zažiadalo sa mi i trochu pookrjať, nasať do seba predvianočnú atmosféru, potuľujúc sa po „trhových námestiach“. Pochlipkávajúc punč, pohryzkávajúc lokšu, som obdivovala tie masy ľudí stojácich okolo pultov, baviacich sa, tešiacich sa a zabúdajúcich, že zajtra je pracovný deň. Obdivovala som „krojovaných človiečikov“, ktorí sa tvárili, že im nie je zima, podúpkávajúcich do taktu svojich muzikantov a pomáhajúcim im so spevom. Možno im ani  nebola zima. Líca mali červenúčké, hrialo ich asi zvnútra. Šokovaná som bola obľubou dedinskej špeciality , zaradenej medzi hlavné menu a za extra cenu – chlieb s masťou a s cibuľou. Ja som myslela, že v meste, v stolici Slovenska sú panské huby. Viem, viem. V Bratislave sú predsa privandrovalci, študáci, čo si aj pri oškvarkovom  chlebe hostinu vystroja. No a mladý večer bolo  treba zakončiť dôstojne a tak som sa išla usadiť na pohodlnú stoličku hľadiska  Novej scény  a zadívala, lepšie povedané započúvala sa, do nezabudnuteľných melódií a textov  Edith Piaf.  Nezostanú nezabudnuté  nielen melódie,  ale i impozantný prejav Kristíny Turjanovej – Vrabčiak a tvrdej Marlen v podaní Karin Olasovej. Dokonca som už i zabudla na ohlušujúci úvodný vstup na scénu. Myslím, že asi režisér zvuku v hľadisku nesedáva.

Nie, neľutujem nič

Nie ! Vôbec nič ...
Nie ! Neľutujem nič,
ani dobro, čo sa mi prihodilo,
ani zlo, všetko mi to je úplne jedno !
Nie ! Vôbec nič ...
Nie ! Neľutujem nič.
Je to zaplatené, zmetené, zabudnuté.
Kašlem na minulosť !

Svojimi spomienkami
som podpálila oheň
mojich zármutkov, mojich potešení,
už ich nepotrebujem !
Sfúkla som lásky
s ich chvením.
Zmietla navždy.
Začínam znova na nule …

Nie ! Vôbec nič ...
Nie ! Neľutujem nič.
ani dobro, čo sa mi prihodilo,
ani zlo, všetko mi to je úplne jedno !
Nie ! Vôbec nič ...
Nie ! Neľutujem nič.
Pretože môj život, pretože moje radosti
dnes začínajú s tebou.

 

http://yehha.net/253528/facebook.com/edith-piaf--non-je-ne-regrette-rien.html

 


talent | stály odkaz

Komentáre

  1. vas
    len k "menu" mode zas môj hlas: sme boli v čičmanoch na vystúpení fujaristov-inak super zážitok-manžel si dal chlieb s domácou mastou +cibula a stálo to nevela-minulých 50 sk..vychutnával-taká drahá bola tá- denná za detstva- siesta..v tom to bude-je to v mode..
    publikované: | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Radosť,
    za detstva siesta? to nevrav, lebo sa hambím, že to ešte i teraz obľubujem a na rady lekárov a dietárov nedbám.
    V DCA býva "pivový "festival a tam sa menu šmalcového chleba za pouhých starých 20 kačiek predáva
    Ďakujem
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. silná žena bola Edith
    možno by chcela rovnako zas svoj život prežit...
    ale ja..ja som urobila mnohé chyby..nebyt ich..dnes .."lovila by som iné ryby"..
    dôležité je mat svedomie čisté..ale..mnohé zmenila by som..to je isté..
    ale asi všetko treba prežit TAK - a cez bolest a chyby sa k vyššej kvalite posúvat..
    pred pár rokmi som bola v predvianočnej Prahe-mám tam syna-na to sa dobre spomína..to večerné čaro-byt tam-za to stálo..
    šansony aj Edith milujem + sviečka=relaxujem..pekný den
    publikované: | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. a propo
    kedy býva ten festival piva?s pivom občas dobre býva..velmi dobre po nom trávi-ak sa človek množstvom moku neotrávi..
    reku-ak dožijem sa - na zdravie-pri zlatom moku-v budúcom roku.. :-))
    publikované: | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Vasi, tak vidím, že si bola za kultúrou
    je veru nádherné počúvať tie nesmrteľné šansóny slávnej Edith, sú očarujúce.
    Juj a tie trhy stoličné mestské, dobre že vravíš, furt som sa tam na ten chlebík ešte nedostala :-))
    publikované: | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  6. zara
    odskoč k nám-ja domácu mast mám-aj cibulku z našej role-namažeš sa tu dovôle :-))
    publikované: | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Radosť, no ja by som s radsoťou
    dskočila keby som len tušila kde ten doskok konca má :-))
    milá si, vďaka za pozvanie :-))
    publikované: | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Radosť,
    s radosťou tvoje riadky čítam. Edith, no silná bola a jednoduchá, písať nevedela, noty nepoznala a predsa nesmrteľnou sa stala. A my žijeme TAK, ako sa nám do vienka ušlo. Možno málo, možno veľa, to sa dnes posúdiť nedá. Ale asi sa mne už celosvetovo nesmrteľnou nepodarí byť, stačí, keď budem v srdciach blízkych žiť.

    Pivný festival býva v októbri, myslím 3 víkend. Okrem piva a cibuľového chleba vystupujú rôzne hudobné skupiny. Má to jednu chybu-mrznú naše krásne zaoblené riťe
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. zaria,
    tie stoličné majú inú atmosféru, ako tie provinčné, ktoré máme pod nosom. A tá divadelná atmosféra je proste nezabudnuteľná po dlhý čas-cítiš rôzne zápachy, počuješ rôzne zvuky, vidíš kadejaké poobliekané osoby, známe osoby, ktoré my môžme vidieť len z obrazoviek TV. A potom tá "úchvatná" cesta domov.......Ten chlebík, si myslím doma by bol mäkší, ale nechutil by tak ako na trhoch, keď ti nos vykrúcajú všakovakie premiešané vône. A otázočka: Chlebík s masťou a s cviklou si už jedla?
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Vasi, jasné,že ano
    som ja dievča z malého mestečka Stredného Slovenska, odchovaná na takýchto dobrotách.
    Pekne si tie trhy a kultúru veľkomestskú popísala, mňa tak fascinujú zase tie malomestské :-) to bude tým, že žijeme tam kde žijeme :-)
    publikované: | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Zaria,
    no to vidíš, aké rovnaké chute majú dve stredo Slovenky. Tie malomestské sú zaujímavejšie tým, že sa skoro všetci poznajú a potom sa navzájom ponúkajú a dopadne to tak, ako v Rysavej jalovici
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Vasi, juuuj ako v Rysavej jalovici to je ono
    to tu v tom anonymnom veľkomestskom prostredí chýba...
    publikované: | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  13. on kokos,
    to si teraz dam,ked sa opytam,co je to smalcovany,ci vlastne smalcovy,sice to uz neznie ako smaltovany,ale stejne neviem,co si pod tym predstavit-akoze ten chleba,co je zac sa dotazujem:-)
    a chleba s mastou a cibulou poznam,aj so skvarkami som uz jedla,si nemyslite,ze som nejaka jedľa(som chcela uviest,ze jebla,ale vas nema rada take slova,tak hla,ako sa krvopotne snazim,dufam,ze chapete,ze ide o ihlicnaty strom,nie o jedlo,aj ked sa moja tema tyka jedla...jezisikriste,uz niekto videl takeho motaka jak som ja?!:-(() ...no a vraciam sa k tomu chlebu zase,to co tu nacvicujete s tou cviklou na chlebe?to ju bachnete na omasteny chleba surovu,ci varenu,ci dusenu,ci zavaranu,ci vyprazanu ci co?ona je velmi zdrava,mala by som jej dopriat viacej priestoru v mojom zazivani,ale neviem ziadne recepty,co by mi chutili-raz som jedla nejaky s chrenom,to bolo super,ale neviem kde,tusim na nejakej zabijacke,ak ho niekto viete,sem s nim,pls.a tiez by som rada vedela ten kraj,kde sa je ta cvikla s mastou,mam pochodene dost,ale nikde nenukali,sa mi nezda,co pisete:-)

    a este toto,pozna niekto recept ze sa do platka niecoho medzi slaninou a prsutom zabali slivka,alebo figa a ...potom uz neviem presne co,ale vraj je to super...
    publikované: | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  14. oprava
    malo byt no,nie on,preklep,nikto neni kokos,aby bolo jasne(v tejto chvili)
    publikované: | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Super
    si to napísala... Ja že sa tu chceš nejak ľutovať, keď som začal čítať, ale nejak sa mi to k tebe nehodilo
    mastný chleba s cibuľou je super. BA sa mi nezdá o nič viac, alebo menej vidiecke ako hociktoré iné mesto :)

    bonnie - ty si musela veľa červeného býka vypiť, keď si sa takto rozpísala :D Si to vôbec ty?
    publikované: | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. vasilisková
    a čo si myslíš, že tutok my len krevety do organizmu cpeme? kdeže, aj tí najvačší boháči radi cibuľkou smrdia, zdravie si tvrdia!... a ja teda morské potvory moc nemusím, ale cibuľku, tú áno... a vieš čím prerazíš cibuľový smrad? no predsa cesnakom!!!
    A kultúrny zážitok ti závidím..:-)
    publikované: | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Vasilisa26,
    pekne si nám to tu predostrela, aj kultúru aj dobrú baštu. Krásny dníček
    publikované: | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Pekná predvianočná idylka
    a veru mi prišiel na chuť chlieb s masťou a s cibuľkou... a riadne posolený :)
    publikované: | autor: believer (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. i,
    no...ja...nemas zmizik po ruke?:-))
    (a nebolo to cervene vino,keby som na tu intoxikaciu pila este aj to,tak pisem takto la: okjfaswkjf kflkfala klůk,lgsd§l,§saymjj nejako)
    publikované: | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Bonnie,
    ==nejaka jedľa==no to hádam nie! Obyčajne tak chlapcov prirovnávajú. šmalcový chleba je vlastne s bravčovou masťou. Moja babka používala nemecké výrazy. No a na omastený chlieb sa pokrája uvarená, úzkeho vzhľadu cvikla, trošičku osoliť. Nemala by byť studená. Je to zvláštna chuť nasladlo-slaného. O tej slivke so šunkou neviem nič. Ale keď sú slivky výborné v kapusnici s klobásou, tak hádam aj so šunkou.
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  21. MH
    po cibuli cesnak a za cesnakom toho "červeného býka", čo Iviak píše a vyliečené i srdce. Tak ty nie morské potvorky? Ale hádam aspoň sardinky v olejčeku by si mala, tie vyhladzujú vrásky.
    Mahara Ti, čože mi to závidíš? Keby ja u vás bývala, tak by som každý týždeň tam vysedávala.
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  22. iviačik,
    takže naša stoličná Bratislava je tiež len taká "drevená dedina?" Ešte že si nechcel kandidovať za niektorú jeho časť. Veď by ťa za také slová obesili a škoda by ťa bola.
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  23. vrabčiak,
    srdečne ťa vítam! Myslela som na teba, keď som názov dávala. Z akejže to ty ulice pochádzaš?
    Ďakujem!
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Believer,
    verím, že ty priblížiš idylku z našej rodnej pohronskej! Veď radvanské špeciality musia byť zaujímavejšie a chutnejšie, nie ako tvrdé bratislavské, čo?
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  25. pockaj vas,skusim
    z dievciny, urastenej ako jedla,
    bol mladenec silny ako dub
    cely vedla
    necudo,ved bol
    blb

    no rym nic moc,ale ten tvar,celkom podareny trojuholnik,ze?:-)
    ten cviklak neznie marne,tie platky mam nakrajat ziletkou?a pred,ci po uvareni?varit v osolenej vode,ci ocukrenej?

    ad moje slivky+figy som mala na mysli cca nieco taketo: http://www.cuketka.cz/?p=276
    publikované: | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  26. Vasilisa
    Všade majú svoje špeciality. Aj u nás však nájdeš chlieb s masťou a s cibuľou, punč, akurát lokše asi nie. Ale zato kadejaké klobásky a iné mäsité špeciality veru máme :)
    publikované: | autor: believer (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Bonnie,
    oslintaný displej a natriasanie stoličky a slzy v očiach od smiechuuuuu!
    Ak máš z druhej strany tĺčika sekerku, môžeš aj uvarenú cviklu nasekať. Bonnie, cvikla sa obyčajne varí v šupe a keď je uvarená, potom sa čistí. A osolí sa "medziprsty" množstvom už na chlebe. A napadlo ma, aj keď ty si vodič, ty by si nemala- cviklová šťava, zohriata, s cukrom a s r-umom.
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Believer,
    takže čo ti zostáva....? ....za živa na trhu v BB nám priblížiť. A či som ti ja nepovedala, že som zpod Krížnej, popri potoku -čo sa Biely volá, sa moja rodná dedina ťahá?
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  29. to sice mam,vas,
    ale nejsom taky samuraj,aby som vedela pouzivat ten sekacik:-(mam uvolnenu nasadu,takze ked som dnes klepala maso,ta zelezna cast si urobila maly vylet po linke.rukovat ostala v mojej ruke.aspon cosi.dakujem za radu-toto som o cvikle vobec nevedela,poznam ju uz taku nasekanu,alebo nastruhanu z pohara a de facto,uz si ani moc nevybavim chut tej domacej,dneska sa s tym skoro nikto nekasle.skoda.nakoniec,aby som sa toho chopila ja...dakedy...no uvidime,musim sa odhodlat:-)inak tej cviklovej samohonky mozem teraz dosytosti(keby som hu teda mala),auto spinka v servise.
    krizna?tam,co je ostredok?to je iny kopec,to sa autom tazko da,skor by som povedala,ze neda...:-)
    publikované: | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  30. Bonnie,
    samohonkuj opatrne, aby ťa tvoja krásna hlavička nerozbolievala. to nie tá križná, to tá, čo biela stopa ponad ňu vedie.
    publikované: | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. vsak ja
    sa len tak plano zastrajam,vas,samohonkoveho hlavybolu sa desim jak cert kriza,uz som s nim parkrat mala tu cest a stacilo mi:-)dostavam asi rozum:-))
    aha,ta bielastopa,co sa po nej prehanaju ti bezkarski maniaci?
    publikované: | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  32. chlebik s cibulkou
    je delikateska, ktora byva zlatym klincom nasich posedeni...
    dakujem za pripomenutie skvelej sansonierky:)
    publikované: | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. vasilisa26
    navnadila si ma-času dost- urobila som si radost- ved je zima-záhrada dnes nedesí ma..
    a prečítala som si - práve dnes - Edith Piaf:Môj život--autobiografia..
    jej šansony milujem-ale žit ako ona-nie-to nechcem..
    mnohé jej pripravil OSUD -mnohé...ale-asi to všetko tak musí byt..jej život by som nechcela žit..
    publikované: | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014