Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Boli vôbec Slováci v Československej republike?

...národ, ktorý si neváži a nectí svoju históriu dlho samostatným národom neostane. ...

Asi ste to už  počuli. Vraj dve tretiny Slovákov  nevie kedy vznikla Československá republika, ktorej súčasťou  sme pritom boli od 28.10.1918 až do 31.12.1992.  No, že to nevedia ľudia, ktorí nestoja o naše dejiny, tomu sa nečudujem, ale že to asi nevie ani náš prezident, to sa veru len tak nevidí.  Poviete si, že to nemôže byť pravda.  Ako potom nazvať situáciu keď  90. výročie vzniku spoločného štátu Slovákov a Čechov ide náš prezident oslavovať do Prahy, a nie do Bratislavy, alebo do hociktorého iného slovenského mesta?  Je veľmi smutné, keď návšteve britskej kráľovnej sa zo strany prezidenta venuje   enormné množstvo času, pritom bez spoločného Československa, by nikdy nebolo došlo k položeniu dobrých základov   budovania vzťahov medzi Slovákmi a Britmi, tak ako to začalo v období Druhej svetovej vojny, keď aj slovenskí vojaci pomáhali britským občanom v boji proti fašizmu. Pôsobí dosť tragikomicky, keď  náš prezident nevedel spojiť  oslavy vzniku 90. výročia Československa  s exkluzivitou britskej kráľovnej.  Podľa mňa to nie je iba neskúsenosť, ale je to aj priamy prejav neúcty ku všetkým tým mŕtvym Slovákom, ktorí svoje životy obetovali za spoločný štát Slovákov a Čechov, za Československú republiku.  

Je veľmi paradoxné, keď parlament schváli zákon o zásluhách Dr. Milana Rastislava Štefánika, ktorý bol asi najhorlivejším propagátorom spoločného štátu  s Čechmi, ale   ten istý parlament nie je schopný dohodnúť sa na tom, že  vznik Československa je skutočne takým historickým predelom, že by sa mal na Slovensku oslavovať ako štátny sviatok.

Podľa mňa to, že 90. výročie vzniku Československa najvyššie slovenské politické inštitúcie  a ich čelní predstavitelia úplne ignorujú je ich veľkou politickou hanbou. O to viac, keď si uvedomíme, že iný pamätný, ale len  rezortný „Deň ozbrojených síl“  si prezident uctil  priamou účasťou na síce mizernej, ale predsa len vojenskej prehliadke.  Podľa mňa chybou nie je iba neexistujúci štátny protokol, ktorý by politikom priamo prikazoval, čo majú kedy a ako oslavovať, ale  to, že naši politici  sú zrejme málo vzdelaní  a o histórii Slovenska toho vedia asi menej ako britská kráľovná.  Neobstojí ani argumentovanie  niektorých  „oprávarov“ slovenských dejín, ktorí bez prestávky  tvrdia, že Slováci v spoločnom štáte s Čechmi iba trpeli a preto, že si niet čo pripomínať. Aj keby to bola pravda, pravdou ostane predovšetkým to, že bez spoločného Československa, by nebolo ani terajšej síce, vynútenej, ale predsa len samostatnej Slovenskej republiky.

Nie som prvý ani posledný, kto práve tým Slovákom, čo si nevážia vlastné dejiny pripomína, že národ, ktorý si neváži a nectí svoju históriu  dlho samostatným národom neostane.  A toto by malo byť do budúcna vážnym mementom  pre nás všetkých. Podobnú tému si môžete prečítať po kliknutí na

http://doko.blog.sk/detail-rozvod-ceskoslovenska.html?a=5d3217f7647829d2ce6f8e342c8d5c50

Príjemný deň. doko


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. mas pravdu,
    skoda, ze prezident ani ostatni predstavitelia nasho statu nechodia citat e blog, mohli by si aspon doplnit vzdelanie, ked uz sa davno zabudli cervenat...
    publikované: 27.10.2008 20:27:33 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Si myslím, že by sa to mohlo pripomenúť nie štátnym sviatkom
    ale pamatným dňom...predsa len, sme samostatný slovenský štát na čo si mnohí ešte iba zvykajú a asi si ešte dlho budú...sme Slováci vo vlastnej SR...však si to už osvojme a a zahoďme tie spleeny...
    publikované: 27.10.2008 20:33:00 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. pekné
    Veľmi pekný článok,autorovi chcem zaň poďakovať. Možno sa otvoria oči všetkým hejslovákom,ktorí sa bijú do pŕs a ani nevedia, čo je to Clevelandská dohoda alebo Martinská deklarácia. Vzťah Slovákom k svojim dejinám je veľmi povrchný a tiež si myslím, že 28. október by mal byť štátnym sviatkom.
    publikované: 27.10.2008 20:35:05 | autor: maroš (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Zabudli ste na prvu Slovensku Republiku ?
    Prva Cesko-Slovenska republika zanikla v den vzniku prvej Slovenskej Republiky: dna 14-teho marca roku 1939. V ten isty den prva Cesko-Slovenska republika zanikla. Prva Slovenska Republika trvala sest rokov, tazkych to rokov druhej svetovej vojny. Nejednalo sa o prvy stat Slovenov Velko-moravskych, jednalo sa vsak o ich prvu republiku ! Prva Ceska Republika vznikla len prveho januara 1993, v ten isty den ako aj druha Slovenska Republika, nas dnesny stat.
    publikované: 27.10.2008 20:46:56 | autor: Vladimir Tabacik (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. S článkom súhlasím
    Som človek ktorý nemá čechov práve v láske(väčšinu ktorú poznám, existuje však kopa čechov, ktorí sú skvelí ľudia) ale pravda je, že keby nám česi vtedy nepodali pomocnú ruku, asi by sme boli stále súčasťou Uhorska, lebo sme nespĺňali podmienku na samostatný štát. A aj prvá Slovenská republika vznikla iba vďaka tomu, že predtým existovalo prvé Československo. Som síce rád za samostatné Slovensko, ale uznávam že prvé Československo bolo skuitočne veľmi dôležitou súčasťou našich dejín, a na zozname štátnych sviatkov by chýbať nemalo.
    publikované: 27.10.2008 21:24:28 | autor: Spisos (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. My a Česi sme si kvit. Oni nám dali národnostnú slobodu,
    za to si vzali iné. Umiestnili si tu prebytok pracovných síl...čerpali suroviny, atď. Ak ste preštudovali tak slovenské a čsl. dejiny ako predpokladám, potom netreba zachádzať do detailov.
    publikované: 27.10.2008 21:43:56 | autor: Konecne sloboda (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014