Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tvorba osobnosti

Putujem pozemským životom už dvadsaťjeden rokov a stále hľadám miesto svojho uhniezdenia na rozvetvenom strome spoločnosti. Zapliesť tie správne základy je naozaj ukrutne ťažké. Hlavne keď svetom lietajú kukučky, ktoré nám do utvoreného hniezdočka nasadia tvorov, na ktorých míňame energiu a radosť nám neurobia. Ako však rozoznať to svoje mláďa od potomstva kukučiek? Nedá sa to! Len skúsenosti a učenlivosť môžu zo mňa spraviť vtáčika schopného vyhodiť cudzie vajíčko so svojho upleteného košíka.

Mením sa. Tak ako sa topí ľad na jar a rozkvitne čerešňa, začne  žatva v lete a opadajú listy stromov na jeseň. Chladnem ako pôda zmrazená prvým zimným mrázikom. Miljem život a chcem oslavovať bytie. Nepotrebujem mať zlú náladu pretože prší. Stači mi pomyslenie, že zem dostáva vlahu, po ktorej tak nesmierne prahne po teplých dňoch. Vážim si slnečné lúče, pretože vďaka nim dýchame kyslík, ktorý nám darujú rastliny. Tešia ma oblaky, zelená tráva, štebot lastovičiek, bzukot otravných múch, smiech detí, úsmev trpiaceho.

Nehľadám negatíva, lebo tie vidí každý. Skúšam najsť krásu tam, kde druhí zatvárajú oči pre odpor. Trápilo by ma, keby som ľudí nakazila svojimi problémami. Preto ich otravujem dobrou náladou a úsmevom. Nič nie je tak strašné, že by sa to nikdy nedalo vyriešiť. Chladná hlava a zamyslenie prináša odpovede aj na beznádejne komplikované otázky.

Naučila som sa sebaovládaniu. Potrebovalo to roky praxe a trpezlivosti. Ako malé dievčatko som bola veľmi impulzívna a výbušná. Prakticky sa so mnou nedalo rozprávať bez toho, aby som nezačala po dotyčnom vrieskať. Nedokázala som prijať kritiku a vždy som musela mať pravdu. Už dávno som pochopila, že týmto smerom vlak nejde a svojim správaním ubližujem len sama sebe. Tu sa začali budovať základy mojeho ľudského pochopenia a hlavne počúvania iných.

Z vlastnej skúsenosti viem, že vyťahovať na niekoho staré hriechy a viny, nikomu nepomôže. Naopak, môžu veľmi ublížiť. Každý ma v sebe kúsok dobrého, len ho treba objaviť. Nech už v minulosti bol akýkoľvek. Kto je bez viny, nech prvý hodí kameňom!

Možno sa raz v živote naučím byť sebecká a ukradnem aj pre seba kúsok šťastia. Ak sa mi to podarí, potom sa celá moja súčasna životná filozofia úplne zrúti. Nech už to dopadne akokoľvek viem, že chcem žiť tak, aby zostal po mne aspoň kúsok dobra na tejto prestýžou a mamonársky zmietanou planétou.

My soul | stály odkaz

Komentáre

  1. žime tak, aby sme nič nemuseli lutovať
    Som rad, ze si vela premyslala a podelila si sa s nami o dalsi zaujimavy pribeh nad ktorym by sa mal kazdy zamysliet a pouvazovat nad svojim zivotom . . . inak prepac, ze to robim zrovna tu, ale nemam iny tvoj kontakt ---> prajem vsetko najlepsie k meninam, vela zdravia, stastia, hodne lasky, nech ta vyucujuci v skole posluchaju :-) a aby si nam este kopec zaujimavych clankov napisala :-)
    publikované: 11.08.2008 11:43:09 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Dakujem lex
    za tvoje prianie. Potesilo ma a velmi si ho vazim. Kazdy zvazujeme svoj zivot a pri tom uvazovani niekedy prideme na zaujimave veci ! Este raz dakujem!
    publikované: 11.08.2008 16:11:47 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. To Cucka
    mas pravdu, niekedy prideme na zaujimave veci, no bohuzial su medzi nami ludia, ktori tiez tvrdia, ze nad sebou uvazuju a stale len ublizuju okoliu :-(
    publikované: 11.08.2008 16:58:18 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Lex
    ak ti ludia tak uporne uvazuju nad sebou samym, tak su az tak zahladeni do seba, ze svojou lahostajnostou naozaj ludi vo svojom okoli trapia...ked uz premyslame nad sebou,tak je vhodne, ak venujeme aspon usmev ludom,na ktorych nam zalezi...to niekedy vypovie viacej ako hrba prazdnych slov
    publikované: 11.08.2008 20:40:44 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Cucka
    tak toto si presne vystihla: "su az tak zahladeni do seba, ze svojou lahostajnostou naozaj ludi vo svojom okoli trapia" a som rad, ze si mi to potvrdila, je pravda, ze len obycajny uprimny usmev dokaze divy :-) ... zivot ma naucil, ze takymto samolubim ludom je lepsie sa vyhybat pokial nechceme byt neustale sklamani.
    publikované: 12.08.2008 01:01:29 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. lex
    sklamany - nesklamany...aj tak si nemyslim ze je fer od nas ludi, ked trapime prave tych, ktori sa snazia nas mat radi...budem ti drzat palce,aby si sa vsetkym takymto ludom vyhol...:)
    publikované: 12.08.2008 16:45:46 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Thanks
    Dakujem Ti ... ale i tak mam dojem, že sa v poslednej dobe len take osoby okolo mna tocia, wrrr.
    publikované: 13.08.2008 11:12:24 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Juj
    tak to sa potom naozaj v zlej spolocnosti vyskytujes... vsetko zle je na nieco dobre...prejde tato doba a o den,dva, tyzden, mesiac, budes mat ovela privetivejsie osoby vo svojom okoli...to je nase optimisticke zmyslanie...:)
    publikované: 13.08.2008 13:04:25 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. moje optimisticke zmyslanie
    heh, no kedze mam tolko ucenia, ze neviem kde mi hlava stoji, tak aspon to ma ochranuje pred zamyslanim sa a stretavanim sa s takýmito osobami. STUDY FOREVER :-)
    publikované: 13.08.2008 13:36:50 | autor: Lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Lex...nebodaj sa učiš?
    ako vidim,tak aj ty maš také super prázdniny ako ja...NIJAKE...tiež sedím doma nad učením a napchávam si do hlavy tie nespočetné informácie...STU-DYING!!!
    publikované: 13.08.2008 14:10:34 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Ucim-mucim
    aach jo, az mi je spatne z toho ucenia :-(
    Cucka nechcem ti kazit naladu, ale ty ako buduca pani doktorka budes vzdy zahrabana v nejakej tej knihe.
    publikované: 13.08.2008 15:48:51 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. nie...naladu mi nekazíš!
    zvolila som si to dobrovolne,takze jediny na koho mozem nadavat som ja sama...a predsa nebudem zhadzovat samu seba pred vlastnym ja...pytam sa, odkial vies vsetky tieto informacie o mne?
    publikované: 13.08.2008 16:08:18 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Cucka
    a co viem o tebe? ... viem len tolko co som si mohol precitat na tvojom blog-u ... ci su vsetky informacie spravne? to uz ja neviem, ale jedno co viem iste, je že krasne pises (zamiloval som si tvoje pismenka :-D ) a preto sa mi vzdy oplati navstivit tvoj blog.
    publikované: 13.08.2008 16:38:25 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Tak mas velmi spravny usudok..
    vsetko,co si napisal je pravda...asi som tu uz niekde vsetko o sebe vyzvanila...nevadi...nemam co skryvat! a pred nicim a nikym sa nepotrebujem skryvat...Dakujem ti za tvoje slova...ako dobre,ze si ma nevidel,lebo som cela ocervenela...:)
    publikované: 13.08.2008 17:29:57 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Cucka
    prosim Ta a za co sa cervenas? Za to, ze mas dar pekne pisat? mozes byt na seba hrda, ze napriek tvojim povinnostiam v skole si najdes cas na to, aby si sa s nami podelila s nejakym duchaplnym clankom.
    publikované: 13.08.2008 18:38:46 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Tie slova sa naozaj pekne citaju...
    a tesi ma, ze moje clanky maju nejaku odozvu...vazim si kazdu kritiku,ale ta pozitivna padne zakazdym lepsie...pre takych skvelych citatelov ako si ty budem vzdy velmi rada pisat...cervenam sa casto az prilis...vzdy ked ma niekto pochvali, povzbudi, potesi...vtedy som cela rudaaaa!a hlavne ked je to clovek muzskeho pohlavia...vtedy hladam vhodne slova,aby som nepovedala alebo nenapisala nieco nevhodne...
    publikované: 13.08.2008 20:27:06 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Ouuu
    tak to mas asi hodne problem chodit na prve schodzky s chalanom, ktorý sa ti páči :-) Pocas celeho stretnutia si cervena, zvacsia mlcis (aby si nevyslovila nieco nevhodne) a ten chalan si pomysli, že neni si komunikativna a este ze mas nejaku alergiu na neho (z toho cervenania :-) )
    publikované: 13.08.2008 20:44:20 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. tak to ani nahodou...
    komunikativna som az prilis...ak sa to netyka mna,tak vacsinou mam normalnu farbu...ked sa vsak zacne rozoberat moja osoba vtedy akosi nenachadzam slova a sa cervenam...:) ale napisal si to naozaj vtipne...
    publikované: 13.08.2008 21:24:19 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Kedysi dávno
    heh, ze vtipne. Taky problem som mal kedysi davno (ked som bol krasny a mudry :-) ) az na to, ze ja sa moc cervenat neviem a co sa tyka komunikacie, tak ta velmi pokulhavala. Myslim, ze to boli casy ked este existovali NEZADANE mile,dobre, inteligentne osobky, ktore som si odohnal :-D
    publikované: 13.08.2008 21:29:05 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. ale lex..
    to vyznelo trochu pesimisticky...vsak raz nejaku splasis...ktorej sa este pred tebou nepodarilo utiect...len mu musis poriadne chytit a uz nikdy viac nepustit...prosim ta...to mas ako 100 rokov, ked hovoris, ze ked si bol krasny a mudry? :)
    publikované: 13.08.2008 21:35:08 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  21. ...
    no 100 rokov sice nemam, ale uz sa citim hodne staro :-)) a co sa tyka toho splasenia (hladania), rozhodol som sa, ze ja uz nikoho (ziadnu) nehladam, nech si mna hladaju :-)
    publikované: 13.08.2008 22:10:25 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. to si hovori kazdy..
    a nakoniec nebude hladat nikto a zostaneme len cakat...hmm...zaujimave...to si asi hovori kazdy, kto sa popalil viacej krat akoby si kedysi myslel,ze dokaze zvladnut...:)
    publikované: 13.08.2008 22:26:14 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  23. I´m looking for girlfriend. Please contact me!!! :-D
    hehe, tak mi povedz tvoje praktiky hladania ;-) ... mozno sa priucim niecomu novemu :-)
    publikované: 13.08.2008 22:32:45 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Kto hlada najde...
    a mozno ked nechas kontakt,tak sa ti aj nejaka ozve... :) ja som si skor vytvorila pravidla kde nehladat! a myslim, ze nie je vhodne aby som ti prave ja radila...lebo v sucasnej dobe mam tendenciu od seba kazdeho muza odhanat...este by som to na teba preniesla..a to naozaj nechcem.. :)
    publikované: 14.08.2008 20:01:01 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Don't worry be happy! :-)
    heh, neboj len srandujem, nie som na tom až tak špatne :-) a co Ta vedie k tomu, že od seba odhanas kazdeho chlapa? (teda ak smiem vediet) a kontakt na seba tu nechavam od prveho komentara, ktorý som tu vlozil (netreba moc hladat :-) ).
    publikované: 14.08.2008 20:05:06 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Neboj..pochopila som ironiu...
    aj to,ze to bolo v ramci srandy! :) preco odhanam? nie som vo svojej dusevnej pohode...som v strese a napati...a to vyciti kazdy clovek...nikto predsa vedla seba nechce neuroticku...tak na mna nesadne uz ani otravna mucha...:)
    publikované: 14.08.2008 21:28:05 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  27. pohoda, pohoda, kde si?!
    oj! o dusevnej pohode by som toho piiiiisal. Uz ani neviem aky je to pocit byt v pohode, ale rad by som to uz konecne zazil :-)
    publikované: 14.08.2008 21:34:39 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. tak to ani ja...
    sa cudujem,ze mi este nejake nervy zostali...ja pohodu tiez potrebujem zazit,lebo ak to pojde takto dalej, tak od seba odozeniem aj tych, ktori pri mne stoja cely zivot...tak ale na druhej strane vsetci v mojom okoli su tolerantni a chapu moju situaciu...ti ostatni sa tomu nerozumeju a preto sa mi otacaju chrbtom...
    publikované: 14.08.2008 21:39:35 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  29. tolerancia
    to mas fajn, treba mat okolo seba tolerantných ludi. U mna je to take hocijake, malo kto chape, ze aj cez prazdniny je potrebne sa ucit :-( Ak drvis fyziolu, tak drzim vsetky palce ;-)
    publikované: 14.08.2008 21:43:46 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. :(
    ano...drvim sprostu fyziolu...:( pre niekoho, kto je rad,ze ma vyucny list je slovo "ucenie cez prazdniny" spanielska dedina...vidim, ze ty mi rozumies...tiez si spominal,ze sa ucis...co drtis ty?
    publikované: 14.08.2008 22:00:54 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  31. :(
    bohuzial cely den travim nad anglinou a este sa snazim rozbehnut jednu stranku.Ale ta anglina ma už neskutocne stve, co som si myslel, ze casy bude problem sa naucit, tak nakoniec je to to najlahsie na celej angline :-(
    publikované: 14.08.2008 22:09:11 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Sucitim s tebou
    presne viem, ako sa citis a aj ako sa trapis...verim, ze nam to utrpenie raz v zivote na nieco bude...ale vsetko zle je na nieco dobre...btw:a co s tym kontaktom??? :)
    publikované: 14.08.2008 22:12:46 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  33. contact
    myslis, ten moj kontakt? ... ako som uz napisal vyssie, netreba ho moc hladat, zanechavam ho pri kazdom komentary ;-) (nezabudni, ze vzdy zanechavam za sebou urcitu stopu :-P) ... skus sa mrknut vzdy pod kazdy moj prispevok ;-)
    publikované: 14.08.2008 22:18:48 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. NO CONTACT
    ver mi,ze som to uz skusala...ale namiesto kontaktu ma vyhodi v prihlaseni na g-mail...:(
    publikované: 14.08.2008 22:29:38 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  35. eeeh
    pockaj a aky kontakt odo mna mas na mysli?
    publikované: 14.08.2008 22:35:11 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. no
    staci mail...verejnost nemusi vediet o vsetkych nasich myslienkovych pochodoch!
    publikované: 14.08.2008 22:37:19 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  37. nech ani verejnost radsej nechce :-))
    no ja chapem, ale mail ti tu stale zanechavam :-P
    publikované: 14.08.2008 22:40:56 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Rozumiem..
    ale prave to,ze ked ja kliknem na ten e-mail,tak ma vyhodi na prihlasenie g-mailu...takze to znaci, ze sa akosi k tej e-mailovej stranke nemozem dopracovat
    publikované: 14.08.2008 22:44:52 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  39. hmmmmmmmmmmmmmmm
    heh a preto som sa ta pytal v prispevku s duchaplnym nazvom "EEEH" (kuk kusok vyssie), že aky kontakt odo mna mas na mysli? ... lebo mi nejde do hlavy ako je to mozne, ze ten "link" (e-mail) ti nejde :-) ....oka, tak kontakt je: leexx@azet.sk
    publikované: 14.08.2008 22:51:47 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. to neviem ani ja
    preco to nejde...mozno sa Mozzila rozhodla,ze ho proste zverejnit nechce! ;)
    publikované: 14.08.2008 22:56:02 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
  41. firefox
    no mas chytrejsiu lisku ako ja, mna este nestihla ojekabatit :-)) a mne to funguje :-P
    publikované: 14.08.2008 23:00:21 | autor: lex (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Chcela ma nahnevat!
    ale zabudla na to, ze ja sa viem aj pytat! takze ked to neslo,tak som sa opytala...:)
    publikované: 14.08.2008 23:08:34 | autor: cucka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014