Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Máte radi darčeky?

Asi väčšina odpovie áno. Kto by nemal. Ja mám k darčekom trochu komplikovanejší vzťah

Je to asi dané mojou povahou, že o všetkom musím premýšľat a nájsťe preto dôvod. Takto to je i s darčekami.

Keď som bol malým chlapcom, tak som každé vianoce prehľadával celý dom a pokúšaľ sa nájsť, čo nám rodičia kúpili. Vždy som dúfal, že nájdem skrýšu s vytúženým darčekom /nech už to bol darček akýkoľvek/. Jak šiel čas, tak sa môj vzťah k darčekom menil.

V jednom období som úplne prestal dávať darčeky k vianociam a narodeninám. Prišlo mi to ako povinnosť a teda už to pre mňa nereprezentovalo podstatu daru. Jednoducho, ak je dôvodom k daru dátum v kalendári, tak to nie je dobré. Aspoň podľa mňa nie. Taktiež si veci radšej kupujem sám. Viem čo potrebujem, kedy to potrebujem a kúpim si to presne také, ako chcem.

Je to však zložitejšie. Ťažko sa toto vysvetľuje 5 ročnej dcére, že prečo práve ocko jej nič nekúpi, keď všetci ostatní áno. A rovnako sa k tomu stavajú aj všetci ostatný. Som v tomto smere divný, ale:
- ak je darovanie povinnosť (a v podstate takto k tomu všetci pristupujú), tak sa stratila podstata darovanie
- veci pre mňa nie sú darom, radšej si kúpim to čo potrebujem sám. Netúžim vlastniť všetko čo vidím.

Na druhej strane viem, že i keď je to povinnosť, tak to druhému urobí radosť.

Tak si vyberte. Ako vždy, nič nie je čiernobiele a v každom prípade treba postupovať podľa kontextu, nie je jedno jednoduché (ani zložité) pravidlo. Len v parlamente majú pocit, že život sa dá popísať paragrafmi...


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. samozrejmost
    nie si sam kto tuto dilemu tohto roku riesi, dnes sa ma priatelka pytala s uplnou samozrejmostou, kedy a ako jej dam darcek, bolo to take okate ze sa to nedalo nevsimnut tu povinnost a samozrejmost, ktora v danej chvili ma otapila. Snazim sa ludom okolo seba dat najavo ze aspon pre mna nie su podstatne materialne darceky, nech mi nic nekupuju, oni na to ze to by si nedovolili ze musia, ale ta atmosfera to duchovno ktore je cez vianoce (aj ked nie som veriaci) to je pre mna dolezite, aj ked sa mi to nedari ...
    publikované: 18.12.2005 16:55:21 | autor: Radoko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. nie je to povinnost
    ale dovod v pripade dcery snad mas.. Myslim, ze najlepsie darceky su vytvorene, pripadne darovane so vztahom, to clovek citi, inak ani nemusia byt.
    publikované: 18.12.2005 17:01:06 | autor: nemo (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. 2nemo
    Vies, nejde o to, ze by som dcere nechcel nieco kupit, rad jej kupim cokolvek rozumne, ale iriruje ma, ze to kupujem podla datumu v kalendari. Inak, dcera uz ma 13, takze sa na mnohe veci uz inak diva... :)
    publikované: 18.12.2005 17:07:42 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. wa
    Zeny a deti darceky potrebuju.. o tom nepochybuj :) idealny darcek je imho tak nerozumny, ze ho obdarovany bude prekladat z miesta na miesto s laskou oprasovat az kym ho nevyhodi, ked pohasne vztah. Najdi si, co o darcekoch napisal Karel Capek.
    publikované: 18.12.2005 18:09:58 | autor: nemo (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :))
    Ja si tiez radsej kupujem veci sama, presne ako si napisal - "Viem čo potrebujem, kedy to potrebujem a kúpim si to presne také, ako chcem." Ale su ludia, ktori nemaju na to, aby si kupili to, co potrebuju a dufaju, ci spoliehaju sa na pomoc.
    Dar, ktory mi skutocne urobi radost, je kvet, alebo vlastnorucne vypestovane ovocie zo zahradky.
    Niekedy mi pripada, ze keby nebol urcity datum v kalendari, tak by si ludia na seba ani nespomenuli. Niektori drahym darom kompenzuju celorocny nezaujem o dotycneho. A mozno ziju ludia v takom strese a casovom deficite, ze to nevedia inak vyriesit.
    publikované: 18.12.2005 20:46:25 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ..
    ja som sa tieto Vianoce dohodla s mojom dobrou kamoskou, ze si nedame darceky na Vianoce. Sice si ich dava kazdy, ale mi dve nie. Pockame po Vianociach, ked sa vsetko ukludni.. a potom (nie z povinnosti, ale z lasky), si darujeme nieco peknucke.. ked len objatia, alebo slova: mam ta rada..
    publikované: 18.12.2005 21:02:42 | autor: certica (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Ked si niekto
    kupi nieco sam, je to vec, nie dar. Ked z beznych prejavov vztahu spravite darceky, tiez to asi nebude to prave. Spominany Capek o tom pisal, spominam uz len na pointu: Darcek je zazrak, zjavenie... priamo od anjela, kde materialne prvky su prostriedkom jeho vyjadrenia...
    publikované: 18.12.2005 22:01:29 | autor: nemo (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Prapodivná vec...
    ...prvý raz sme sa úplne zhodli.
    publikované: 19.12.2005 06:40:38 | autor: David (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. nemo
    lenze bezne prejavy vztahu sa kupit nedaju..
    publikované: 19.12.2005 09:05:33 | autor: certica (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. certica
    nic take som netvrdil, smrtelne hlupe je ich odkladat
    publikované: 19.12.2005 11:07:58 | autor: nemo (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. vecny to problem, co kupit, darovat
    tiez mam vazny problem, co kupit mojmu priatelovi a este vacsi asi ma on so mnou. Nie zeby som bola taka narocna, ale hned po Vianociach mam aj narodeniny a meniny. A darmo je zalubenemu chlapovi vysvetlovat, ze ozaj nepotrebujem darcek ku kazdemu sviatku, ze mi celkom staci on.
    Minule som pri odchode z bytu, po spolocnom vikende nechala na stole srdiecko vyskladane z cukrikov. Nic ma to nestalo a aj ked to nebol darcek v pravom slova zmysle, viem, ze ho potesil, pretoze mi zan podakoval, hned ako ho doma nasiel. Takeho darceky maju pre mna vacsiu hodnotu.
    publikované: 20.12.2005 10:49:33 | autor: Lemy (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. nemo
    ja odkladam darceky, a´la prejavy vztahu.. smrtelne hlupe je odkladat momentalne prejavy vztahu, a to je nieco ine..
    publikované: 20.12.2005 12:58:28 | autor: certica (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. zelam
    vesele vianoce! :)
    publikované: 23.12.2005 11:36:49 | autor: azure (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. placka
    hoši, darceky su faaajn pokial vas Jezisko vie po com vasmu srdiEcku ocka tajne poskuluju ze jo,...ale ak vasi rodicia, priatelia atd maju uplne iny vkus jak vy...jo tak potom to je dosti na prrrt. . .ale aj vtedy to nieje az take tragicke...mozte sa pobavit na predstavach o tom co si myslia vasi blizki ze sa vam paci...ja sa uz tradicne bavim na slonikoch...
    publikované: 25.12.2005 15:25:27 | autor: fsetkym detom (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014