Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Slovensku, prameň rieky Hron (slovenská Route 66)

... Starobylá rieka Hron, sa v historických spisoch spomína už v roku 168, kedy rímsky cisár Marcus Aurelius počas vojenskej výpravy na rieke Hron, napísal jeden zo svojich filozofických spisov. ... aj foto...
Okolie rieky Hron od jej prameňa, až po Brezno je obkolesené nádhernou prírodou Nízkych Tatier a rázovitými názvami obytných sídiel. Napríklad: Bujakovo, Braväcovo,  Filipovo, Gašparovo, Pôbišovo, Beňuš, Bacúch. Polomka, Závadka nad Hronom, Heľpa, Pohorelá, Vaľkovňa, Zlatno, Šumiac, Červená Skala a Telgárt, ktoré spája slovenská obdoba americkej Route 66, čiže cesta prvej triedy I/66. Samotný prameň rieky Hron je magickým miestom už len preto, že pramení v údolí, pod Slovákmi ospevovanou Kráľovou hoľou. Starobylá rieka Hron, sa v historických spisoch spomína už v roku 168, kedy rímsky cisár  Marcus Aurelius počas vojenskej výpravy na rieke Hron, napísal jeden zo svojich filozofických spisov. Rieka Hron, ktorá je po Váhu druhou najdlhšou slovenskou riekou, pramení v Kráľovohoľskej časti Nízkych Tatier, ktoré patria do Národného parku Nízke Tatry. Podľa údajov z informačnej tabule, prameň Hrona vyviera v nadmorskej výške 934 metrov pod Kráľovou hoľou, neďaleko sedla Besník.  Spomínané územie patrí do katastra obce Telgárt, v okrese Brezno. Rieka Hron po 279 kilometroch, končí svoju púť vliatím sa do Dunaja,  pri meste Štúrovo.

Krásna príroda je aj od prameňa Hrona, smerom na sever. Sedlo Besník, rozkvitnuté  lúky na Pustom Poli, horský priechod nad obcou Vernár, či zaniknuté kúpele Kvetnica tesne pred mestom Poprad, to všetko  zavŕšené  panorámou Vysokých Tatier, vyvoláva nezabudnuteľné zážitky z krásnej slovenskej prírody. Spomínaná trasa je určite zaujímavá aj pre iných motoristov. Nás napríklad pred Červenou Skalou, predbiehalo asi 30 motorkárov. Pri samotnom pramení, to bolo asi 10 poznania chtivých turistov. Pritom slávna slovenská Route 66, je na spomínanom úseku, poznačená mnohými výtlkmi. Ale ani v samotnom  Poprade, to nemá náhodný motorista ľahké. Ak sa totiž chce,  zo smeru od Kvetnice, pripojiť na diaľnicu D1, prvýkrát poriadnu návestnú tabuľu zbadá, až tesne pred privádzačom na D1 – Poprad, východ. Osobne si  myslím, že už na kruhovej križovatke pri pivovare, by mala byť takáto veľká návestná dopravná značka. Určite by pomohla pri orientácii mnohým cezpoľným turistom. Zo spomínanej turistickej cesty, ponúkam pár mojich obrázkov:


Viac obrázkov nájdete, ak si kliknete na https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Road_I/66_(Slovakia)

Príjemné zážitky z potuliek po Slovensku praje doko.


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014