Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Falošná predstava slobody?

V stredu som bol na jednej akcii TUESDAY Business Network na tému Video over IP. Vzhľadom na fakt, že streamuje 4 televízie, tak ma táto téma celkom oslovila.

Večer bol vcelku zaujímavý, jednak výberom prednášajúcich a taktiež témamy ako boli spracované. Veľmi pekne sa ukázalo, aký rozdiel je vo vnímaní ľudí z akademickej sféry a z komrčného prostredia. Prvá prednáška pán Petra Holuba z Masarykovej univerzity na tému prenosu nekomprimovaného HD videa so šírkou pásma 1.5 Gb/s znela ako z iného sveta. Najviac som sa pousmial, že ako najvyšší náklad na projekt považuje cenu grabovacej karty DVS Centaurus. Síce cena nebola nikde zmienená, ale predpokladám, že to bude pár tisíc euro. Kdežto náklady na full-duplex 4Gb/s boli v ich očiach asi nulové. Proste, akademická sieť má linky vždy dostatočne dimenzované... :) Ako sa pri mikrofóne striedali jednotlivý rečníci, tak sa menili i nároky na prenosové pásmo. Pre ľudí z U-Turn to boli rozhodne astronomické čísla, ktoré sa im ani v najodvážnejších snoch nikdy nezdali, ich doménou je mobil a teda rýchlosti v kilobitoch a nie gigabitoch. O ukladaní petabajtov, ktorým začal pán Holub, rozhodne v najbližších rokoch neuvažujú. I nám pri spracovaní videa pre televízie stačia zatiaľ iba terabajty.

Po skončení prednášok bol priestor na diskusiu, kde moderátor, pán Krsek z Cesnetu všetkým zúčastneným pánom položil otázku, kde vidia problémy v rozšírení videa over IP. Rozhodne si nemyslím, že by to bolo nedostatkom atraktívneho obsahu. Ja vnímam najväčši dlh v právnej rovine, ktorá tradične zaostáva za rýchlosťou vývoja nových technologií a taktiež na hájení si svojich trhových pozícií zo strany majiteľov práv na audiovizuálne tituly.

Do diskusie som sa tiež zapojil (ja to proste nevydržím a tiež musím niečo povedať) a dostali sme sa k tomu, že klasické média (mysleno televízia) sú odsúdené k zániku, lebo poskytujú pasívny spôsob konzumovania zábavy a teda toto bude nahradené aktívnou zábavou, kde si konzument sám určí, čo a kedy bude konzumovať. Čiastočne súhlasím, ale ak sa pozrieme na internet, ktorý by mal byť reprezentantom práve tej aktívnej zábavy, tak sa to vo finále v ničom nelíši od televízie. I tu si konzument vyberá z aktuálnej ponuky, vo väčšine prípadov reprezentovanej najväčšími portálmi, ktorý tiež vlastne len publikujú nejaký obsah. Je pravdou, že miera voľnosti je vyššia, ale v zásade to dopadne tak, že v množstve informácii konzument berie to, čo mu portál podhodí. Teda články z hlavnej stránky, ktoré sú primo promované. Nie je to potom vlastne falošný pocit slobody? Táto infozábava je len iný spôsob trávenia času. Konzument nesedí pred televízorom a neprepína na diaľkovom ovládači programy, ale myšou kliká na odkazy na webových stránkach. I toto sa však môže posunúť do gauča pred televíznu obrazovku (čo predstavil Microsoft vo svojom digitálnom SuperByte, o ktorom som písal minule).

Na záver ešte link na spomínanú akciu:
http://www.tuesday.cz/detailAkce.aspx?id=238


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. No
    Rád by som reagoval iba na tú časť, že televízia je odsúdená k zániku.

    Ak by sme to brali z hľadiska interakcie, tak možno.
    Problém však nevidím v tom, čo už ľudia vynašli, ale v tom, že to iba existuje, no väčšina populácie si to nemôže finančne dovoliť.

    Keďže televízia je tou najlacnejšou zábavou, prežije ešte veľa, veľa úspešných (minimálne) desaťročí.

    Keďže sa priepasť medzi majetnými a menej majetnými sa bude už iba zväčšovať, televízia bude zrejme jediné, čo mnohím ľuďom o takých 50 rokov ostane.

    A ak sa vyplnia prognózy, že najdrahším obchodným artiklom bude o 50 rokov pitná voda, tak nám veľa peňazí na zábavu neostane a ak áno, siahneme po tom, čo bude najlacnejšie.
    Ako to tak zatiaľ vyzerá, tak to bude asi naďalej televízia.

    publikované: 09.12.2005 06:37:04 | autor: David (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. chcel som si to precitat
    ale po nocnej nie som schopny zaostrit na pismena pre tie vodorovne ciary :(
    publikované: 09.12.2005 07:23:19 | autor: nemo (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. velmi
    dobry clanok
    minule som v jednej diskusii pocula nazor jedneho vzdelaneho cloveka, ze ked pride domov unaveny z prace, zapne si reality show a to je prenho najlepsi oddych - dalo by sa teda povedat, ze niektori ludia su z prace prilis vycerpani a o aktivny oddych vtedy nestoja, nemaju chut premyslat (vacsinou ani o tom, na ktory kanal prepnu)
    publikované: 09.12.2005 08:32:34 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014