Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Personifikácia – zosobnenie

personifikácia - prenášanie ľudských vlastností a správania na zvieratá a na neživé veci

"Stroje nedokážu myslieť a nedokážu cítiť, riadia sa iba programom a nemá zmysel sa s nimi hádať" - prízvukuje mi ustavične môj milovaný manžel.
Ja aj stroje však vieme svoje.
Občas sú to zlomyseľné potvory a snažia sa ma pripraviť aj o posledný kúsok zdravého rozumu:
- "Nastavila som to na rozmrazovanie" - nariekam nad horúcim kusom chleba, práve vytiahnutým z mikrovlnky, ktorý sa mi priam pred očami mení na niečo nepredstaviteľne tvrdé. Tu veru neplatí - kto do teba kameňom, ty do neho chlebom - zrejme by som dotyčného tým chlebom zabila.
Práčka mi ustavične nastavuje do cesty otvorené dvierka a vždy radostne zahrkoce v odtoku keď sa o ne švacnem.
Umývačka riadu signalizuje nedostatok leštidla. Operatívne nalievam leštiaci prostriedok, pretože si ju nechcem pohnevať, je totiž v rodine jediná, ktorá je okrem mňa ochotná umývať riad čisto a viac menej bez diskutovania. "Nedostatok leštidla" - trvá kontrolka tvrdohlavo na svojom. Trpezlivo čakám, až sa vsiakne a ona pochopí, že som jej už naliala. Kontrolka ani nemrkne. Potriasam hlavou a potom dvierkami aj celou umývačkou, márne. Rezignujem a volám manžela, viem, že riskujem prednášku o tom, že nesprávnym používaním a vôbec používaním, som tento prístroj nenávratne zničila. Manžel prichádza a kontrolka pomaly hasne. Buď sa zľakla osudu šrotoviska, alebo je proste zlomyseľná a ja vyzerám ako blbec.
Napriek tomu, že na počítači pravidelne utieram prach, s jeho spoluprácou rátať nemôžem. Nehovoriac už vôbec o tom, že ako prístroj v mužskom rode by ma mal v rodine uprednostniť, zrejme nie. Evidentne aj niektoré prístroje sú inak orientované. "Nejde mi to, nejde mi to" - volám zúfalo a hľa po príchode mužského obyvateľstva nášho domu Internet funguje, tlačiareň tlačí a stratený dokument je uložený uprostred pracovnej plochy.
Minule som čítala, že je možné odpočúvať aj vypnutý mobil. Už je to tu. Vzbura strojov sa začala, iba tak si totiž dokážem vysvetliť fakt, že dokonca na diaľku dokážu monitorovať našu domácnosť a riadiť ju. Iba tak sa dá totiž vysvetliť sústavne zdvihnutá záchodová doska. Ani jeden z troch chlapov v chalupe totiž nepripúšťa možnosť, že by ju nezložil a okrem mňa tu už nikto iný nebýva.


o zivote | stály odkaz

Komentáre

  1. :)))
    v takych situaciach mam chut zit niekde v lese na samote a von oknom hladiet na pasuce sa kone...alebo radsej kobyly...bo tie nesklamu:)
    publikované: 11.04.2007 18:18:57 | autor: jastericka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)))))))
    publikované: 11.04.2007 20:34:53 | autor: lulla (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :)
    vitaj spat
    publikované: 06.05.2007 13:14:27 | autor: theushca (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. :))
    no mas to nelahke :))
    publikované: 24.05.2010 13:36:59 | autor: Liliana (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014