Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lož je predsa len zaujímavejšia

........Second hand Milana Markoviča.......
  

Príklad Maďarska tuším najvýrečnejšie dokazuje to, čo vlastne už dávno vieme: ľudia sú radi klamaní. Nie je to však len špecialita Ferenca Gyurcsánya – hovoriť svojim vďačným voličom o tom, ako je v krajine všetko v poriadku, akí sú spokojní a akí sú šťastní a koľko šťastia ich všetkých ešte len čaká. Ono sa to dobre počúva aj kdekoľvek inde a hoci národ za tým často aj tuší všeličo nie celkom príjemné, neprotestuje.

Paradoxne dochádza k protestom až vtedy, keď ľuďom povie ktosi pravdu. A dôvod tých nepokojov nie je vždy celkom jednoznačný: nahnevalo tých ľudí to, že sa vlastne až teraz dozvedeli o predchádzajúcich lžiach? Alebo skôr to, že sami neboli schopní tie klamstvá rozpoznať? A čo ak je ich protest vyjadrením nevôle a neochoty akceptovať pravdu ako fenomén, keď sme si predtým po dlhé desaťročia zvykali a zvykli na to, že pravda nevíťazí a vlastne nie je ani vítaná ani potrebná?

Spomínam si, že kedysi sme sa v istej fáze spoločenskej zábavy v užšom kruhu zvykli hrať na pravdu. Hra na pravdu mala tvrdé pravidlá a pod prísahou alebo aspoň na čestné slovo bolo treba na každú – i veľmi háklivú – otázku naozaj odpovedať pravdivo. Odvtedy viem, prečo sa zvykne hovoriť o krutej pravde a milosrdnej lži. Nikdy nie naopak. Klamára si príliš nevážime. Vieme o ňom svoje a je nám ukradnutý. Pravdovravný človek má svoj kredit. Ale často vie byť veľmi nepríjemný.

 Milan Makovič


Second hand Milana Markoviča | stály odkaz

Komentáre

  1. Suhlas!
    Dežijoj jak som povedal že je čarny ta takoj do bitky.
    Ale šak dvacec roky už debil zna že je čarny,ně?
    Ta naj fotra bije ne mně, do hada.
    publikované: 07.06.2007 10:39:35 | autor: vychodnarskarecesia (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014