Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ptačí zahrádka

List priateľovi

Milý pes Mikymauz,

poďme si zamraukať.

Najsamprv čo je u nás nové. U nás je nový druh mačacieho žrádla. Volá sa Rafiné a môj personál ho kupuje vo veľkom. Hovorí mu supečka. - Poď si dať, Šunkes, supečku. Lebo na obale je okrem Rafiné napísane Soupé. Vraj to má byť rafinovaná mačacia polievka, sú v tom slíže, ale nesmrdí to po rope. To by som fakt nemohol.

Personál kupuje supečku v Auparku. On tam chodí na dve miesta, do kníhkupectva a Zvieratníctva. Z kníhkupectva okrem knižiek nič zaujímavé nenosí, zo Zvieratníctva okrem žrádla aj správy o zvieratách. Ryby a plazy ma nezaujímajú,  ale rozprávanie o vtáctve ma berie. Napríklad v piatok tam pribudol nový papagáj a personál mi povedal, že taký vták je veľké riziko pre domácnosť, všelijaké faux-pas môže spôsobiť nekontrolovaným táraním a mňa to tak morálne pohoršilo, že som ho chcel preemptívne umlčať

-Kúp ho a vybavíme si to s ním, povedal som personálu. Personál vypočítal, že rozprávajúci papagáj stojí toľko čo 542 mačacích supečiek a pri spotrebe troch denne by mi musel papagáj vystačiť na ... na dosť dlho.

A čo, nech si žije. Ži a nechaj žiť.

O psoch mám samé zlé správy. Showhotelov pes Kiri zožral laťkový plot a náš rodinný pes Reidži, čo v preklade z japončiny znamená Spanilá sučka loviaca v jazere japonskej záhrady lotos si pokazil koleno a opakovane zožral bandáž. Inak, Kiri v preklade znamená Gurmán ka. Rondon kara Tókyó made dono gurai kakarimasu ka.

Ale dosť bolo o žrádle. Prejdime na duchovnú potravu. 

Napríklad Ptačí zahrádka. To je, Mikymauz, moja obľúbená knižka od Clareta, Bartolomeja z Chlumca. Z latinčiny - Ortulus phisologie - ju preložila Jana Nechutová.  Ona je klasická filoložka a presne hentak si predstavujem klasické filoložky. Ako uhladené, seriózne a múdre dámy. U takých sa mačky majú skvele.

Klaretus žil v 14. storočí za čias kráľa Karla IV. a tvoril slovníky a učebnice a vymýšľal pre latinské slová české ekvivalenty. Niektoré Klaretom vymyslené české názvy rastlín či rýb sa vraj použíajú dodnes. Veď prečo nie. Ptačí zahrádka vraj mala byť pôvodne o všeličom, ale zostalo len pri vtákoch. Autor sa zrejme vyčerpal.

Moju Ptačí zahrádku ilustroval Adolf Born. Pekné, že? 

A tu máš, Mikymauz, stranu 25:

Dobré, ne? "Zvonek sa v konopí nebojí, není-li vystrašen."

Claretus povedal, že kto nepozná slovíčka, hlúpy jest. My, mačky, poznáme vyše 300 druhov zamraučania, čo je viac ako slovná zásoba priemerného petržalského výrastka. A pritom ani jedno zo zamraučaní nie je vulgarizmus.

Keď už sme u vtákov a reči, o zaujímavých mimikroch ti napíšem. Pred mačkami sa tento ďateľ chráni tak, že šteká.

Vieš, čo hovorí?


Kocúr Šunkes, bystrý žiak školy milétskej | stály odkaz

Komentáre

  1. Klaret poznám
    to je ružové víno získané priamym lisovaním modrých sort hrozna (bez nakvášania:)
    Na zdravie!
    publikované: 16.10.2006 20:59:30 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. A ako vplýva
    na tvoju slovnú zásobu? Hm?
    publikované: 16.10.2006 21:12:14 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. zatiaľ nijako
    ostatný klaret som vypil v júli 2005 a slovná zásoba doteraz vydržala :)
    BTW, pěnice - to má aký slovenský ekvivalent?
    Z pokleslého, mne tak blízkeho parodického umenia poznám len "Tornádo Lú - arizonská pěnice"
    publikované: 16.10.2006 21:40:49 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. v slovenčine
    publikované: 16.10.2006 22:09:18 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. takže Tornádo Lú je vlastne
    Silvia s tvrdým "y"...
    publikované: 16.10.2006 22:39:51 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Ach, milý Šunkes
    tak krásny list som ešte nikdy nedostal. Obvykle čítam iba správy na externých stĺpikoch, kde sa podozvedám, či starí kamoši ešte žijú a sú zdraví, či a čo im chutí.. a či.. ále nechajme to, Tebe to aj tak nič nehovorí. Niekedy máme príležitosť sa pozdraviť aj zočivoči. Teba personál (nehanebne) drží v izolácii, no som veľmi rád, že tátokisňatu slúži skoro ako pätník. Viem, že žiješ.

    Moja panička chodieva nakupovať baterky (oni volajú granule baterky do psa) tam, kam Tvoj personál. Niekedy ma vezme so sebou. Toľko vôní, toľko perspektívnych kamarátov ... a nemôžem si vybrať. Minule však špekulovala nad korytnačkami a zdá sa, že budeme mať nový prírastok do rodiny. Korytnačka - to je teda terno. Naháňať sa s tým nedá, pričuchnem, do konzervy sa schová. Fakt by mohli vybrať lepšie. Krpaňa chcela suchozemskú, ale za také malé nemé nič vraj nedajú toľko peňazí, ako za krásneho šľachteného teriéra. Heč! A navyše keby mala slobodu pohybu po byte, viac by ju nenašli. Teda, ak by som im nepomohol. A to by som si ešte rozmyslel - veď sa majú hrať so mnou, nie? Vyzerá to, že pribudne vodná. Taká s dlhými pazúrmi, čo bude predo mnou žrať mäso a mne budú len slinky tiecť. Aj tie rybyčky u nás majú chutnejšiu potravu, ako ja. Keď šteňatá rozsypú, ani vysávač netreba vyťahovať. Plne ho nahradím.

    Tí Tvoji známi psi majú čudné chute. To ich ich ľudia tak biedne kŕmia? Už aj granule sú lepšie. Ma nenapadlo žrať bandáž - ani sa nedala poriadne dať dole. To bola dajaká špeciálna, čo lepila a držala ako prirastená. A podstrkávali mi vtedy žuvacie kosti. Aby ma unavili.

    Ďakujem Ti aj za duchovnú potravu. Knihy sú tiež lepšie ako plot. Túto, čo si mi poslal, som ešte neokoštoval. Vyzerá však chutne. Dúfam, že je to tvrdá väzba.

    Ďateľ Ti odkazuje, aby si sa nepribližoval, lebo z Teba spraví pískaciu hračku pre šteňatá.
    Maj sa pekne a znovu sa ozvi.
    Mikymauz
    publikované: 16.10.2006 23:00:24 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. kriqu, neviem ako
    na Slovensku, ale v Spojenych arabskych emiratoch zije muz a jeho penice ma tvar bananu zakriveneho nadol. ma s tym nejaky problem, lebo kamosi mu vraveli, ze penice ma byt zakrivena nahor, lebo inac sa zeny nepotesia. skoda, ze Claretus, Born a ema neobjasnili aj tento aspekt zakrivenosti vtakov.
    .
    http://experts.about.com/q/Urology-Male-issues-989/Defect-Penice.htm
    publikované: 17.10.2006 00:27:00 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. emele, u občana UAE
    to nie je penice, ale kapoun. "Kapoun má ocas svěšen a na hlavě nenosí hřeben."
    Budúcej manželke môže pre potešenie kúpiť celú súpravu peníc.
    http://i15.ebayimg.com/01/i/07/1f/5f/75_1.JPG
    publikované: 17.10.2006 06:49:04 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Ahoj, Mikymauz
    u nás v rodine máme korytnačku Tóna. Má 26 rokov. Vraj sa dožije 120, a preto bude predmetom dedičstva.
    Mňa viac ako knižky bavia noviny. Personál mi ich úhľadne rozloží a ja fakt neviem, prečo má blbý zvyk posúvať ma po nich a podčítavať ma. Nemám to rád.
    Reidži je typický pracovný pes. Keď sa raz do niečoho zahryzne, pracuje, kým dielo nedokončí. Nešťastná povaha, psí luterán.
    To ťa normálne do Zvieratníctva pustia? Dnu aj von?
    publikované: 17.10.2006 07:09:35 | autor: Šukes (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. baterky do psa ma oslovili
    teraz už rozumiem mnohým veciam oveľa lepšie. Napríklad reklame na produkt zvaný Duracell. Myslel som si, že ide o baterky, ale teraz viem, že ide o žrádlo pre zajace. V tej reklame vystupoval taký ružový zajac a ešte jeden obyčajný - biely (nie modrý ako ten čo žerie aviváž). Pretekali sa, kto vydrží dlhšie bubnovať. No a ten ružový, čo žerie to nové žrádlo, samozrejme vyhral.

    Že čo z toho vyplýva? Ktovie či aj tá nová rafinovaná supečka pre Šunkesa nebude podobne zázračná. Možno Šunkes bude chodiť s bubnom na zajace. Alebo zružovie. Ktovie.
    publikované: 17.10.2006 10:53:21 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. ema
    kiri naposledy skusala prehltnut ihlu s navlecenou nitou. vytiahol som jej ju uplnou nahodou kdesi z dolnej casti krku. ani nepipla :) na to, ze si stravu spestruje vlastnolabocne vyhrabanymi dazdovkami, sme si uz zvykli...

    ps.
    nehovori sa 'filolozka' ale 'filologicka' ;)
    sorry, to je moja prof. deformacia ;)
    publikované: 17.10.2006 15:09:53 | autor: showhotel (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. To je česká
    filoložka, veď sa lepšie pozri.
    publikované: 17.10.2006 18:10:05 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. sunkes je ale kus
    on je hotovy fotomodel. Take fotky ma iba Linda Evangelista. On to ma asi normalne rad, ked moze pozovat :o)
    publikované: 17.10.2006 21:04:59 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. iris
    tiež si viem Šunkesa predstaviť na titulke časopisu Miau
    publikované: 17.10.2006 21:27:09 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Šunkes
    jasné, že môžem aj von. No musím si dávať pozor, aby som mojich príliš nenaštval. Viem si predstaviť aj horšiu svorku. Kamoši mi zavyli.
    Počuj, teda čítaj, dá sa s Tónom naháňať alebo si ho vyhadzovať, či iné vylomeniny stvárať? Mne pripadajú plazy také nehybné, bez života. Minule, práve v Zvieratníctve, bol v teráriu vystavený leguán. Vôbec sa nehýbal, celkovo bol ako pod vplyvom narkózy a panička si k nemu kľakla a spoza skla na neho zírala. Asi je to nákazlivé, znehybnela aj ona, ešte aj mne prikázala ležať. Za pár minút sa leguán začal čudovať a zrazu ožil, zaujato si ju začal obzerať. Ti poviem, bola to strašná nuda. Sľubujem, že našu korytnačku naučím skákať, nosiť loptičky a štekať. Inak hrozí, že mi znehybní moju svorku a to už by som sa do zvieratníctva aj sám predal, potom sa kúpil a našiel si živšiu rodinu. Ozaj, má Reidži dosť priestrannú búdu?
    publikované: 17.10.2006 21:36:49 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Pozorpozor!
    Varovanie pre vsetok personal maciek domacich!

    Nedavno som si vsimou, ze cast (cest vynimkam!) krmiva/konzerv pre macky obsahuje sialene mnozstva siranu mednateho CuSO4. Imperialisticki zmrdi ho zrejme pouzivaju ako lacne farbivo na dofarbovanie potravy, aby vyzerela lakavo a mäsito (napriek nizkemu max. 4% podielu mäsa).

    Auvsak mednaty kation, jakozto elektrofilny kation tazkeho kovu, vytvara adukty s DNA, ktore vedu ku vzniku clustrovych mutacii. Okrem toho katalyzuje redukciu roznych foriem kyslika, cim vznikaju nebezbecne kyslikove volne radikaly sposobujuce obavane C-T substitucie, s ktorymi si uz neporadi ani inak famozne fungujuci mismatch repair opravujuci kazdy den v kazdej bunke asi 10000 chybnych sparovani. A to uz ani nehovoriac o zakernych single- a doublestrand DNA breakoch. Tieto su sice opravitelne u vyssich eukaryotov napr. tzv. homolognym rekombinacnym repairom, deje sa tak vsak pomerne pomaly (polocas decayu >90 min) a nie so 100% ucinnostou. Takze nasledne vznikaju rozne chromozomove aberacie, ktore v konecnom dosledku vyustia do malignej transformacie. Sumasumarum, tie sracky nie su potencialne, ale celkom nafest karcinogenne.

    Potvrdit by to vedeli asi aj experti na dorabanie vina ako napr. Mr. Kriq, ktori zvyknu(-li) pouzivat CuSO4 vo forme pentahydratu (modra skalica) v postrekoch na nicenie ruoznych plesni a bakterii, pochopilne uz v letalnych koncentraciach, takze ich to zamorduje hned.

    A to takych slusnych kocurov s rozvaznym pohladom (tentokrat uz bez photoshopu), akym Sunkes bezpochyby je, by bola ouvsemze vecna skoda.

    Koniec hlasenia.
    publikované: 18.10.2006 00:23:18 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. siri sa tento
    mednaty kation aj v potravinovom retazci? bolo by nacim varovat cinskych priatelov.
    publikované: 18.10.2006 00:41:49 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Lenziadnupaniku
    Siri sa iba ciastocne, vacsina sa odstrani v oblickach.

    Takze cinski sudruhovia mozu nadalej krmit svojich stvornohych milacikov lahodnymi importnymi konzervami. Len by ich mali nechat dostatocne dlho urinovat predtym ako ich smaria na pekac. Potom si uz mozu pokojne vychutnavat chrumkave macacie rebierka (pardon Sunkes) a popijat si k tomu svoju slavnu palenku Muo-tang s povestnou fusaklovou aromou...
    publikované: 18.10.2006 02:12:07 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Travičstvo je
    zdokumentované už v Starom zákone. A tiež vo filme Vsěmirnaja istorija otravlěnij, kde hrá hlavnú úlohu istý Basilašvili.
    A si pripomeňme Švéda Karla Scheeleho, ktorý sa nespojil s Brandom a Leibnizom v akcii Zber moču od baníkov v Harckých horách, ale vynašiel logisticky menej namáhavú metódu extrakcie fosforu. On bol chemický obsedant a samotravič, všetko skúšal na sebe, a preto trpel ukrutným reumatizmom. Našťastie nežral Whiskas a dožil sa relatívne vysokého veku.
    Supečka: Huhn und Ente plus Nudeln, alleinfutter für ausgewachsene Katzen. Zusammensetzung: Fleisch und tierische Nebenerzeugnisse (20 % Huhn, 10 % Ente), Bäckereierzeugnisse (4 % Nudeln). Getreide, Mineralstoffe (!). Inhaltstoffe: Rohprotein 8 %, Rohfett 5 %, Rohfaser 0,3 %, Rohasche 2,5 %, Feuchtigkeit 81 %.
    Fuj. Aj popol do toho dávajú.
    publikované: 18.10.2006 04:41:20 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Mikymauz, Tóno je
    v inej domácnosti, nemám k nemu prístup. Ale podľa toho ako popisoval korytnačky Zenón, sú to zvieratá mrštné.
    Toho leguána poznám. Na personál vždy urobí veľký dojem - Och, keby si to videl, ako gúľal očami. A stále som sa nedozvedel, či si tam gúľa oči vlastné.
    Vraj majú v Zvieratníctve aj myši. Tak si predstavujem raj na Zemi. Roh hojnosti.
    publikované: 18.10.2006 04:51:44 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. aky pekny eufemizmus
    pre vodu. ze vraj Feuchtigkeit. ale ten popol je treba niecim zapit.
    publikované: 18.10.2006 07:01:44 | autor: emele (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. CuSO4 pentahydrát
    má po požití dávivé účinky na človeka, kedysi sa používal v lekárničkách na vyvolanie dávenia, z toho dôvou sa dáva a do do "trúnku" s názvom Okena. Predpokladám, že u mačiek funguje dáviaci efekt podobne, eoipso, bolo by to kontraproduktívne, pchať ho do krmiva.
    CuSO4 v postrekoch sa vyzráža s vápnom na nerozpustný hydroxid Cu(OH)2, takže bez obaf!
    publikované: 18.10.2006 08:42:26 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. naopak
    čím viac CuSO4, tým viac dávenia. Čím viac dávenia, tým prázdnejšie bruško. Čím prázdnejšie bruško, viac žrania. Čím viac žrania, tým lepší biznis.

    Kriq, Ty si tuším naozaj expert nielen na víno, ale aj onakvejšie trúnky! :-))
    publikované: 18.10.2006 10:08:31 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. čím viac- tým viac (buheh)
    hrozí, že si dávenie dá aj tá mačka/pes do súvislosti so "supečkou" a nebude ju chcieť požívať (podmienený reflex). Ak si to už pretým nevšimne personál zvieratka.
    Info o CuSO4 - to bola perlička z hodiny chémie na Strednej ;)
    A filtráciu Okeny cez chleba za účelom odmodroskaličenia som nevymyslel ja.
    BTW, Okena neobsahuje etanol, ale "na opicu" (nech sme pri zvieratkách:) 5x účinnejší izopropanol - ale neslepne sa z neho.
    publikované: 18.10.2006 10:45:26 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. "Šukes"
    budem Ta citovat: "Reidži je typický pracovný pes. Keď sa raz do niečoho zahryzne, pracuje, kým dielo nedokončí. Nešťastná povaha, psí luterán." Ak sa z navazania sa do luteranov u Teba vyvinie nepekny zlozvyk, budem musiet o Tebe porozpravat mojej fenke Džidži... :-P
    P.S. to s tymi zapornymi cislami v matematickej ulohe - to Tvoj personal prehnal. Vzdy mam problem, ci do vypoctu zaratat aj nulu :-(
    publikované: 18.10.2006 11:49:29 | autor: Hombre (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. sorry buheh,
    že som sa podpísal omylom ako ty:
    "2006-10-18 10:45:26, čím viac- tým viac (buheh), Autor: [neautorizovaný] buheh"
    kriq!
    publikované: 18.10.2006 11:56:05 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. "Šukes"
    kedže si ma takto svojou "nejapnou" poznamkou rozladil, rozhodol som sa, že sa Ti pomstím: týmto upozorňujem Tvoj personál (bez toho, aby z tohto Tvoj personál vyvodzoval akékoľvek osobné konnotácie) na zásadný článok "Parazit v hlavě ovlivňuje chování..." uverejnený na www.osel.cz dňa 25.08.2006. Predpokladám, že Tvoj personál v záujme ochrany vlastnej osobnostnej inegrity na základe faktov uverejnených v predmetnom článku voči Tebe vyvodí patričné opatrenia ... :-))) checheche.
    Aby si nepovedal, ze som neférový, tak keď sa k Tebe bude personál blížiť so žabykláčom, tak vyrukuj na neho argumentáciou z článku "Psy a kočky nás chrání před prújmy" (pre zmenu opäť www.osel.cz z dňa 17.9.2006) - možno sa na to bude prihliadať akjo na poľahčujúcu okolnosť...
    publikované: 18.10.2006 12:04:21 | autor: Hombre (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Kriqu-meingott!
    nic v zlom, ale tak si teda tu stredoskolsku chemiu este poriadne preopakuj...

    1. Zatial co ty sa pohybujes v molarnych a vyssich milimolarnych koncentraciach, ja tu vravim o mikromolarnych, pripadne velmi nizkych milimolarnych koncentraciach (co sa tyka tych niektorych macacich konzerv, kde to pouzivaju aj na prifarbovanie) ktore su uz dokazatelne carcinogenne (t.j. dlhodoby efekt!) od 1uM. Pozri napr.: Mutation spectrum of copper-induced DNA damage. J Biol Chem. 266 (19):6401-6. a ine... Podobne je to aj so zelezitymi a mednymi kationmi.

    To ci sa ten zvracaci reflex pri vysokych koncentraciach tyka aj Felidae neviem. Je to ale dost mozne, ponevac macky su zvacsa 10x sensitivnejse na rozne chemikalie ako mysi al. potkany. Preto sa ani pri pokusoch nepouzivaju.

    2. Pri tej zmesi haseneho vapna a modrej skalice, t.j. tzv. Bordeauxbrühe, si zase na omyle, aj ked uz iba ciastocne. Ta obsahuje stale viac nez dost mednatych kationov. Keby sa pouzil nadbytok Ca(OH)2 na stechiometricke prebehnutie reakcie, tak by sa z toho ten vinic asi priposral, ne? A vobec, med je vzdy toxicka (na tie plesne) iba v oxidovanom stave. Inac to ze tie Cu2+ poskodzuju okolitu floru a faunu je dobre zdokumentovane, a preto je to uz vo vyspelej kapitalistickej cudzine aj davno zakazane...

    2-izoprapanol by som moc nechlastal, dost smrdi aj ked ma vyborne tepelne a rozpustiacie vlastnosti.
    publikované: 18.10.2006 12:49:45 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. idar,
    vsetko ok az na ten zakaz v kapitalistickej cudzine. Bouillie bordelaise (dajme cisarovi, co je cisarovo) sa veselo pouziva aj nadalej, a takmer vsade (mam tu k dispozicii zopar mark. reportov, a je to fascinujuce). Z vinarskeho hladiska su vyhrady prevazne z pohladu zasajratovanej zeme, ktora potom "dusi" vinic, ktory potom nekvalitne (malo) rodi. A je toho viac. V dohladnej dobe sa o tom bude urcite vcelku vela publikovat. Takze kriq, ak vino aj dorabas, bystri pozornost, budes mat prilezitost nezaspat dobu a postupit na vyssi level, ako vravia nasi priatelia z Ameriky...
    publikované: 18.10.2006 14:34:49 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Cyrano
    som vlastne myslel iba nemecky sprechujucu kapitalisticku cudzinu. Ale aj tam to stale este podliezaju inymi preparatmi obsahujucimi Cu2+, i ked zrejme v nizsich koncentraciach. Takze takuo.

    Zo skusenosti viem, ze ked sa hodi kusok medeneho pliesku do obycajnej vody (nemusi to byt ani ziadny amonny roztok), zarucene tam nic neporastie. Je to skratka "ucinne", to uvolnovanie =oxidacia Cu2+. Ale podotykam, ze sa stale rozpravame o vysokych koncentraciach, kde uz dochadza k chelatovaniu aktivnych miest mnohych enzymov, t.j. toxickym efektom. Povodne som mal v Sunkesovom pripade na mysli len mutagenne efekty.

    Erratum: 2-propanol, nie 2-izoprapanol samozrejme. Inak mam velmi cisty >99,98%, nebol by zaujem? Netreba ani filtruvat...
    publikované: 18.10.2006 15:16:28 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. preboha idar
    čo to piješ??!
    publikované: 18.10.2006 15:42:54 | autor: buheh (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Ember, to jak
    robil výskumy ten geológ Lafayette či ako to. Estwingom ťal pokusným osobám do hlavy? V Kórei to mal ťažké, len nejaké 4 percentá populácie vyšetril, ale v Brazílii to roztočil riadne.
    Stanislav Mihulka je solídny evolučný biológ, ale ani on nevysvetlil, prečo-prečo toxoplaz nezariadi, aby mi personál kupoval surové mäso? Personál nemusí byť ani vrúcny (bleh, to bolo vo filme o psoch a mačkách, že mačky skončili za trest u starých dievok a tie ich mučili dojčenskými povíjadlami), ani sebavedomý, aj posierať sa môže, len nech pravidelne nakupuje kuracie prsa a pečienky.
    Toľko by som k tomu z mojej strany. Toxoplaz sa vyjadriť nemusí, lebo už tu máme parazitov dvoch, stanka a degena, a to nám zatiaľ stačí.
    publikované: 18.10.2006 16:02:27 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. idar-ovi
    1, na prifarbovanie v mikromolarnych koncentraciach? na to "farbiaca schopnosť" Cu2+ pomerne slabá, oproti iným farbičkám ;)
    BTW, dokázateľne karcinogénne pri dlhodobom používaní je kde čo, možno aj NaCl.
    2, ak "macky su zvacsa 10x sensitivnejse na rozne chemikalie ako mysi al. potkany", mali by sa pri pokusoch pouzivat - teda ak chceme testovať vplyv rôzn. chemikálií na živý organizmus.
    3, ak dáš veľa vápna do bordó-zmesi, vinič sa "spáli" - buď použiješ stechiometriu, alebo odborný odhad :D
    4, donedávna sa používa/l Kuprikol, teda čistá suspenzia Cu(OH)2
    5, použitie Cu2+ nemá vplyv na chuť vína, na rozdiel od mnohých (sírnych) náhrad
    6, neviem, čo rozumieť pod výbornými TEPELNýMI vlastnosťami izopropanolu

    publikované: 18.10.2006 16:20:58 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. kriq - nemal by som, ale som dobrak
    a je to uz zname, takze vygoogli si meno Tominaga, alebo si pozri Traite d'Oenologie (vyd. Dunot). To k bodu 5.
    Ina vec je, ze Cu2+ v nasich (EU) podmienkach nemozno vyradit, respektive ho treba nahradit sajrajtom, ktory zas ma ine "vedlajsie" ucinky.
    Ale akurat vcera mi pisal priatel z FRA, z vinobrania na bio hospodarstve: vo FRA tento rok katastrofa, ale na bio parcelach omnoho mensia... A to na bio parcelach pouzivaju prave Cu2+, lebo ine v bio nelza... Takze vsetko s mierou. Uz Greci pisali, ze hybris je hybnou silou tragedie. A na zdravie.
    publikované: 18.10.2006 17:03:37 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. No predsa IZOOUZO!
    Recept:
    Do 1l izopropanolu pridame 120g mleteho anizu, 170g nerafinovaneho cukru a dobre zamiesame. Ulozime na chladne miesto na 4-6 tyzdnov. Vzdy, ked ideme vuokol, mierne pretrasieme.

    Pijeme 1:1 s jemnou vodkou, slabsie natury s vodou. Vznika krasny precipitat pripominajuci...no vsak vite co. K comu sa podava si uz nepamätam, ja uz si vobec nic nepamätam...

    =>kriq:
    1. oni pouzivali odhadom prave nizke milimolarne koncentracie; aj ja sa cudujem, ale uvadzaju to medzi farbivami (je to lacne)

    2.-5. skutocne no comment, na co

    6. nezamrza priblizne do -100 °C, cize je vhodny aj na drsne sibirske podmienky, kde uz aj vodka zlyhava...
    publikované: 18.10.2006 17:09:19 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. A je to
    Personál si prečítal, aký myšmač mi môže spôsobiť CuSO4 ochutidlo a v budínskej mäsne mi kúpil celé kura. Je to pekná ukážka aplikovaného výskumu dovedeného do dokonalosti a mne zostáva poďakovať profesorovi, čo profesorovi - akademikovi! idarovi a nastúpiť ku krmítku.
    publikované: 18.10.2006 17:38:59 | autor: Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  37. Sunkes,
    keby si bol vzorny konzument, tak personal donutis napisat rozhorceny list na zakaznicky servis inkriminovaneho vyrobcu tej hnusnej (ale zato drahej) pastety, a vyzves ich nech farbia npkd vit. B2. Keby si bol vzorny aktivista Greenpeace, tak im pekne vyrobis nejaky pekny skandal. Nech sa poseru. Ved do zradla pre domace zvierata ide z penazeniek personalu pomaly viac penazi jak do zradla pre batolata... Nestle sa potesi, ze ostane viac cashu na jeho sajrajty, a dosiahne este vacsi zisk. Co Ty vies o tom, co zralo to kura...
    publikované: 18.10.2006 17:50:05 | autor: Cyrano (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Prof. Dr. Sunkes,
    drahy kolega, no to som polichoteny, ze ste ma docasne vynali z rise rektilii a hlavne ma nesmierne tesi, ze Vam tak chuti. Ja ked som si pred casom tie etikety vsimol, tak nasmu ciernemu kocuriskovi Bonifacovi (krasou sa vam vyrovna, lec nie intelektom) kupujem uz iba ako-tak zdrave potraviny, kde tie nestastne mednate a zelezite kationy su pouzivane iba ako nutricne suplementy v malych metabolizovatelnych davkach. Ved viete, v kapitalistickej cudzine to farbenie uz aj tak davno zakazali,len na tom nestastnom Slovensku asi stale nie...

    Kuknite ale sem, tie dve bystre macicky roswell a n00ton (toho uja fotografa) uz vedia aj vysavat:

    http://kylecassidy.livejournal.com/243860.html

    Nechcem Vam ako ten drzy Cyrano vstupovat do svedomia, ale nas Bonifac sa tiez uz pomaly uci. K internetu ma pristup prisne zakazany, este by zmudrel ako Vy a to ja teda opoziciu neznasam! Tak nech z neho mame aspon nejaky uzitok...

    Mozno by ste si to ale aj Vy mohli rozmysliet a trochu Eme vypomoct v domacnosti, ved to chudatko uz cele dva dni nema cas napisat novy netrpezlivo ocakavany clanok na blog.

    Good luck with your experiments!
    publikované: 18.10.2006 18:42:52 | autor: idar (e-mail, web, neautorizovaný)
  39. moc som si stebou odborne nepokecal,
    ale ani som to nečakal, idar
    publikované: 18.10.2006 19:00:47 | autor: kriq (e-mail, web, neautorizovaný)
  40. Šunkes
    uz len tolko, ze ked som Ti pisal, tak som letme prebehol clanok o toxoplazovi, ktory som odporucal do Tvojej ctenej pozornosti. Keby bol vtedy poruke niekto s kým by som sa mohol stavit, bol by som sa stavil, ze v Tvojej odpovedi - ked nic ine - sa zjavi zmienka o tej toxoplazovsky podmienenej vrucnosti. Jednoducho som vedel, ze co si kto z toho vyberie :-P Ze by som aj ja bol toxoplaz s mimoriadne vyvinutymi schopnostami?!
    publikované: 18.10.2006 19:47:14 | autor: Hombre (e-mail, web, neautorizovaný)
  41. .
    nice :))
    publikované: 21.10.2006 13:24:44 | autor: gothicc (e-mail, web, autorizovaný)
  42. mily Sunkes,
    vdaka za carovny prispevok a odporucane knizky - znie vskutku carovne. "V konopí nebojí, není-li vystrašen." Tu knizku si musim zohnat.

    Moja Micka ta pozdravuje a ja ti posielam virtualny kocurnik (=catnip. Kupil ti to personal niekedy?).
    publikované: 22.10.2006 06:39:10 | autor: nonsequitur (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. Info
    Super díky
    publikované: 28.05.2019 12:59:18 | autor: Lukas (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014