Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prebudťe sa!

...a.k.a. ako na mňa vplýva India :)

            V dnešnom blogu (ok pár dní som sa Vám nevenovala. Ale užívam si krásy Indie, tak mi snáď odpustíte) by som sa chcela podeliť zasa s niečím veľkým, neskutočným, nadpozemským, čo som objavila :) a nebolo toho málo. Každopádne poďme myslieť out of box (a nemyslím to len ako frázu) a keď vravím, že ide o čosi nadpozemské – tak to nadpozemské aj je.

            Som zo Slovenska, malej krajiny, ktorá sa tvári tolerantne a srdečne, víta cudzincov chlebom a soľou, nezatvára dvere pred nikým a delí sa aj o to posledné. A podobné kraviny, ktorým reálne zmýšľajúca osoba aj tak neverí. Pretože to tak jednoducho na tom našom kúsku Zeme nefunguje. Myslíte si, že sme tolerantný národ? Nie sme! Sme liberálni? Ani omylom. Neškatuľkujeme, neodsudzujeme a nesúdime? Nuž asi Vás sklamem, ale buďme realisti a prejdime si pár stereotypov, ktoré u nás fungujú a v Indii im také myšlienky ani len nenapadnú.

            Ako kresťanská (alebo proste typická európska xenofóbna) krajina máme v sebe dáko zakorenené, že všetko ostatné je zlé, cudzinci sú nebezpeční a inak nábožensky cítiaci ľudia pôjdu aj tak do pekla. Pretože nemajú správne hodnoty, lebo veria v iného/iných bohov, pretože im z náboženstva prepína a podobne. A tak isto je to, ak nemajú tú „správnu“ rasu, sexuálnu orientáciu etc. Dobre teraz možno škatuľkujem ja. Ale ruku na srdce, kto z Vás ešte nepočul „Opováž domov doniesť černocha!“ „Hocičo, len nie prosím moslima.“ „India to je taká cigánska krajina. Takých spoluobčanov máme aj my. A najskôr tam chytíš nejakú chorobu.“ A kopu ďalších podobných nezmyslov. Aj keď nie každý vyznáva tieto stereotypy a je viac otvorený svetu, i tak je nimi ovplyvnený. Keď nejaký chlap povie, že je moslim, tak si v momente predstavíme, ako nás unáša a násilne oblieka do burky. Samozrejme predtým unesie naše deti a potom sadne do lietadla a spraví atentát. Hinduistov si predstavujeme, ako všetci plávajú medzi splaškami Gangy a potom sa chodia klaňať pouličnej krave. Židia sú zasa strááášne lakomí a vlastnia skoro celý svet a vlastne kvôli nim je všetko zlo. A takto je to so všetkým.

A teraz Vám poviem jedno tajomstvo. Bývam s hinduistkami, moslimkami, evanjeličkou, ateistkou a okolo mňa sa mihá obrovské množstvo ďalších hinduistov, moslimov, kresťanov, sikhov a podobne. A predstavte si teraz jeden zarážajúci fakt. Že sme všetci ľudia. Keby som sa ich priamo nepýtala na vierovyznanie (áno vypytujem sa veľa, áno leziem s tým na nervy ale som zvedavá a chcem vedieť niečo o ich náboženstve priamo od nich), tak nevidím žiadne rozdiely. Lebo tu proste nie sú. A tu ich ani nikto nerieši. Kúsok od najväčšej mešity v Indii nájdete hinduistický chrám, kresťanský kostol a chrám sikhov. Ľudia sa tú k sebe správajú rovnocenne (teda s výnimkou kastovného systému, ktorý je pravdu povediac na hlavu, ale im to tu až tak nevadí). Keď zabudnete na všetky predsudky, ktoré ste dostali doma do vienka zistíte, že máte super kamošky, ktoré sú len tak mimochodom moslimky a že je s nimi strašná sranda. Nenosia šatky, ani burky a obliekajú sa lepšie ako ja :) a že človek, ktorý Vám so všetkým pomáha už od stretnutia na letisku a chodí s Vami po pamätihodnostiach Delhi je tiež vlastne moslim a je absolútne v pohode. A moje hinduistické kamošky sa radi bavia, chodia von a nebránia sa ani skúsenosti s alkoholom J Len tá blonďatá evanjelička mi robí starosti. :D Ale nie! Kaji mám Ťa rada :) A až keď týchto ľudí spoznáte tak zistíte, čo bolo vo Vašom myslení skreslené a čo je pravda.

 

A pár životných právd na záver. Uvedomte si všetky svoje predsudky a hoďte ich za seba lebo Vám môžu zbytočne komplikovať život. Začnite si konečne vážiť čo máte a láskavo sa nesťažujte na 30°C na Slovensku!! My tu máme 45°C cez deň a 32°C v noci a ešte stále žijeme. Ba čo viac chodíme v tomto počasí aj po vonku. Som si istá, že horúčavy na Slovensku prežijete aj vy. PS: nemáme tu more, bazény a smogu vo vzduchu máme požehnane.

 

India | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014