Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hádam nechcete mať plat, ako majú živitelia rodiny?

keď robím chlapskú robotu, chcem mať i chlapský plat! Veď ani kuchár nie je odmeňovaný ako žena!
„Tak , vážení , zavolal som si Vás, aby sme si objasnili ďalšie mesiace v našej firme, ktorá teraz nie dobre vynáša.“ Začal GR . Obočie stiahnuté, na čele dve kolmé vrásky a zvodné ústa bez úsmevu.
„Päť oddelení, ktoré tu zastupujete, nemá pokrytú výrobnú náplň, rovnaké zisky a o nepodarkoch nebudem ani hovoriť.“ Hovoril a medzitým nervózne otváral a zatváral pero.
„Vaše platy budú prerozdelené. Už nebudete mať sumu, ktorá by Vám prináležala podľa tarify, ale 50 %  bude základ a ostatok sa bude odvíjať od Vašej šikovnosti.“ Bolo počuť šúchavé pohyby po stoličkách.
„Myslím, že to nie je dobre prerozdelené. Prečo sa to má týkať všetkých?“ hútala pani Osobitá. „Veď moje oddelenie má náplň, zahraničných zákazníkov, má mesačne nie malé zisky. Aj keď je pravda, že má i 2.7 % zmetkovitosť. Už ste ma,  pán generálny, ukrátili tým, že mám 2/3 plat oproti mojim mužským kolegom a teraz mám znovu ja doplatiť na tie oddelenia, ktoré nemajú čo vyrábať?“ Rázne dávala najavo svoju nespokojnosť.
„Pani Osobitá, veď to vás nemusí trápiť. Budete mať 50% a na konci mesiaca ďalších 50% k tomu. Pravda, ak nenastanú nejaké nepredvídavé okolnosti.“ Usmial sa GR a svojím šarmom chcel zapôsobiť na jedinú ženu.
„Veď práve o tie „nepredvídavé“ okolnosti, ako im vy hovoríte, ide. Maschinenarbeiteri chodia  do práce len na 60% a vy chcete, aby sme my podávali 100% výkony, so 100% odvedenou prácou a 100% ziskami.“ Nedala sa zmiasť pani Osobitá úsmevom GR. Chcem mať  80% základ a 20% pohyblivej čiastky.“
„No to nepôjde, pani Osobitá. Hádam nechcete mať plat, ako majú živitelia rodiny.“ Výsmešne dal najavo pán GR.  Teraz sa usmiala i pani Osobitá: „Pán generálny, keď robím chlapskú robotu, chcem mať i chlapský plat! Veď ani kuchár nie je odmeňovaný ako žena! Nesvedčia o tom zisky z mojej práce?“
„Pani Osobitá, ja skrz vás výnimku v systéme robiť nebudem!“ Zmenil polohu, zahľadel sa prvýkrát priamo na pani Osobitú. Jeho modré oči vyžarovali teplotu Grónska.
„V tom prípade nepodpíšem tarifnú zmluvu.“ Aj ona sa zahľadela generálnemu do očí. V miestnosti bolo úplné ticho. Ustal i šum ostatných 4 chlapov. Vyčkávali, čo povie GR. Ten znovu otváral a zatváral pero, hľadel do stola, akoby z neho mal vyčítať odpoveď. Chmúril sa viac , ako na začiatku.
„Pani Osobitá, v tom prípade sa budeme musieť rozlúčiť. Prepustím Vás.“ Nedíval sa na Osobitú, ani jeho hlas neznel odhodlane. Skôr si povzdychol. Lenže pani Osobitá vedela, že reči nikdy neboli mlátením prázdnej slamy.
„Tak sa rozlúčime, pán generálny.“ Znovu bolo počuť obtieranie látky o stoličky. Generálny vyskočil:
„To nemyslíte vážne. Prepustil som za posledné 3 mesiace 178 ľudí. Výrobné oddelenia už nemajú kapacity na viac, aby som Vás mal kým nahradiť!“ Jedoval sa a zvyšoval hlas.
„Pán generálny. O to práve ide. Pridelili ste mi prácu ďalšieho človeka, moja pracovná doba je dennodenne viac ako 8 hodinová, nediferencovali ste odmeňovanie a vy chcete, aby som pristúpila na Vaše podmienky. Prepáčte, ale vydierať sa nedám! Viem, kto som! Viem, čo dokážem a viem, koľko som urobila pre vašu firmu, pán generálny. Vy pre mňa výnimku robiť nebudete a ja nie som ochotná, za takýchto podmienok,  pre akciovku ďalej pracovať.“ Pani Osobitá bola napätá, ale navonok nedala poznať, že jej za oddelením predsa len po 10 rokoch smutno bude.
„Nechávate ma v štichu. Kto vás teraz narýchlo nahradí? Myslíte si, že ma budete vydierať. Sklamali ste ma. Myslel som , že ste rozumná, a že keď je takáto situácia, vyberať si nebudete.“
„Každý je nahraditeľný. Raz lepšou náhradou, raz horšou. Vy ste rozhodol. Ja som s vami nevybabrala a so sebou vybabrať tiež nedám!“
A tak na druhý deň ráno si pani Osobitá išla vybavovať odchod. Presne na deň – 10 rokov robila pre spoločnosť. Prácu, ktorú milovala, ktorej rozumela. Bolo jej ľúto, že musí odísť, lebo nemala ani šajnu, čo bude ďalej. Slza jej vypadla, keď sa lúčila so svojimi ovečkami, ale nebolo jej ľúto, že opúšťa akciovku. Väčšina bola prekvapená, lebo nikto nečakal, že sa niekto vzoprie podmienkam GR. Bola sa i rozlúčiť s GR. Váhala, o tomto kroku, ale veľmi nerada za sebou v hneve, zabuchovala dvere.
A osud stál pri nej. Po týždni už pracovala v inej spoločnosti.

iskrenie v práci | stály odkaz

Komentáre

  1. Pani Osobitá
    Spravila čo by mali spraviť všetci. Dúfam že druhá spoločnosť ju ocenila tak ako sa patrí
    Nejeden GR takto prišiel o firmu, lebo chcel ušetriť tam kde sa šetriť nedá a neváži si zamestnancov.
    Vo firme kde som robil predtým mi každý hovoril, že tý ľudia sú tam miesto strojov a ja som doplnil, že kým to nie sú stroje, tak sa k nim nikto nemôže tak správať. - bol to jeden z dôvodov prečo som odtial odišiel
    publikované: 07.11.2010 18:56:30 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  2. No tak sláva. Sláva se šíří.
    Jsem taky to udělal, všechno jako podle nejlepšího svědomí, zalechl jsem sice útržkovitě, že kretén, debil, oné a jiné vulgarismy, ale nelituji.
    Sice doteď práci nemám, ale dobrý pocit přetrvává:-)))
    publikované: 07.11.2010 19:23:35 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. No to v žádným případě, osobo socialistická.
    Já chci mít plat jako každá běžná zaměstnankyně.
    Když to čtu, rozumíte, tak se divím, jakej jsem magor, že tady za tu almužnu vůbec vstanu ráno s postele večtyři na vlak!
    V Čechách jsou už před náma. Tajdle zrovna čtu.
    Hezké pracovní prostředí, výborný kolektiv, ubytování zdarma, dovolená navíc, navíc v hezkém panoramatu u Znojma, klientela zajištěná, to asi abych se tam při večeři nebál sám, prosím vás pěkně, až stopadesát tisíc měsíčně i více. No kurňa, tak to nevydělám na Slovensku ani kdybych se posral. A baby to maj garantovaný.
    publikované: 07.11.2010 19:32:10 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Miťo,
    Znojmo síce nie je až tak ďaleko, aj Dyje je pekná, ale ja by som si už asi nezarobila na tom mieste. Iba ak by slepí za mnou chodili.

    A tie chichoty na adresu pani Osobitej som i ja počula a tak som ich usmernila: nie vždy baran ovce po správnej ceste vedie. Hlavne keď je už starý a uchodený. A počúvala som, vraj " my sa jej ani nevieme, čo sa máme opýtať, čo, kde má rozrobené, kde pokračovať, veď to sa za pár hodín nedá" a tak sa len rozpačito tvárime, kým si vyprace pod drobnohľadom stôl" tak, tak
    publikované: 07.11.2010 19:42:44 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  5. paneboze,
    by ma asi umyvali,keby som nieco take zapocula:-(
    myslim,ze mal ten gr ponuknut milej pani osobitej aj toho zivitela...kokos
    publikované: 07.11.2010 19:44:57 | autor: bonnie (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. iviak,
    Podmienky boli vraj veľmi zlé , napr. v zimných mesiacoch sa nekúrilo a na dielňach vraj teplota bývala blízko nuly.no GR už o firmu vraj prišiel. Lenže on "v inom" mene má i ďalšie, takže zatiaľ na mizine nie je.
    publikované: 07.11.2010 19:47:35 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Prosím vás pěkně děvčata. Ze svého více než skromného důchodu
    musím uživit syna , co chodí do zaměstnání, ale má obstavenej plat, dcéru, co nikdy dělat nebude, to jí budou muset zabít a sebe.
    Tím chci jenom ve stručnosti říci, že když živitel, tak já:-)))))))))
    Cau holky, ste zlatý.
    publikované: 07.11.2010 19:50:47 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Bonnie,
    veď to sa stáva i v iných firmách, že ženy nie sú rovnako hodnotené. GR je vraj veľký fešák. Ja by som sa mu ponúkla, či by ma nechcel. Ale asi nie, lebo on vraj len drobnučké krehotinky obľubuje
    publikované: 07.11.2010 19:51:30 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Že vraj velký fešák, prej, Ty si ho vůbec viděla?
    Co se máš co nabízet.
    Moje ředitelka, zahráli jsme si jednou tenis, ta mně skoro rozvedla. Všude jsem musel s ní. No já tam bez vás nepojedu ani náhodou. A vzala jsem si tričko na přespání.
    publikované: 07.11.2010 19:58:52 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Vasilisa
    to príde. Keď nebudú Ľudia hlúpi, alebo sa GR zmení. možno na tom naozaj nie je bohvie ako. Predstúpi pred ľudí - toto a toto je vo veci bol by som Vám vďačný keby ste to nejaký čas vydržali, kým sa to nezmení... Ale to by naozaj musel byť na tom tak ako hovorí - viditelne.

    Vas. na to aby si sa znížila k tomu... krehotinkárstvu nemáš gule :D (alebo žalúdok) podľa toho ako tu píšeš
    publikované: 07.11.2010 20:13:33 | autor: iviak (e-mail, web, autorizovaný)
  11. ved hej,
    ale ja tym predsudkom vobec nerozumiem,dolezita je efektivita a prinos zamestnanca,je jedno,ci nosi suknu,abo gate.vlastne neni,baba moze aj gate,ale chlapcov v sukniach malo vidat...
    a s tymi fesakmi je to ako s fesandami...co tam po fesakovizme,ked v hlave chyba...ale zas radsej pekny,tupy sef,nez tupy a skaredy,aspon sa ma clovek na co divat..to plati aj o podriadenych.a ze na designe nezalezi,pche,pekne kecam:-))
    publikované: 07.11.2010 20:59:08 | autor: bonnie (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. vas
    pani OSOBITá je ozaj žena osobitá..je to žena tvrdá..ja som na nu hrdá..
    publikované: 08.11.2010 08:14:22 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Vasilisková
    to ta teta bola šikula!! Takých keby bola plná republika, fasa by bolo... dobre, že si rýpla, rozdiel v plate ženy a muža je skutočne markantný..:-)))
    publikované: 08.11.2010 09:55:14 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Iviak,
    ďakujem. Vieš, Osobitá sa jedovala, že je aj veľmi arogantný a hlavne ju nezdravil! A ona ho nezdravila vraj tiež
    publikované: 08.11.2010 18:13:48 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Bonnie,
    ako mám informácie, tak zahraniční majitelia podnikajúci na SR, tak nerozmýšľajú a ženy hodnotia len podľa výkonu a nie podľa "sofa", ktorú naši GR radi využívajú práve s krehotinkami
    publikované: 08.11.2010 18:16:28 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Radosť,
    wow, vraj je tvrdá a ty si hrdá! No dám jej to prečítať. Ženy sveta spojme sa, za svoje nároky bijme sa.
    publikované: 08.11.2010 18:18:16 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  17. vas,
    to znie progresivne,dal by boh,aby to tak bolo:-))
    publikované: 08.11.2010 18:19:01 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Mhara TI,
    rýpnuť si ona vie. Niekedy ti aj jazva zostane. Ako rada by som jeho plat mala.
    publikované: 08.11.2010 18:21:50 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Bonnie,
    ja aspoň o jednej viem. Teda o dvoch. Aj keď má zmluvu iba do 3/2010, od našich žien zarába dvojnásobne viac. Aspoň v niečom sa jej dobre darí.
    To čo sa píše o krachu bánk, nič dobré o progresivite neveští. Jedine, ak by sa zinovoval Progres 2 a vydal ďalšiu Knihu džunglí
    publikované: 08.11.2010 18:25:18 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  20. mrdne tazke rozhodnutie...
    ale niekedy sa podarí :-))))
    publikované: 09.11.2010 08:27:25 | autor: akynka (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Podmienky boli vraj veľmi zlé , napr. v zimných mesiacoch sa nekúrilo a na dielňach vraj teplota bývala blízko nuly.no GR už o firmu vraj prišiel. Lenže on "v inom" mene má i ďalšie, takže zatiaľ na mizine nie je.

    teeeda, nebola to odevna firma? :-D presne tento postoj ma jednen z mojich sefov v druhej firme, chvalabohu mne sa podarilo odist a vratit. ...bože, na celom Slovnsku, možno aj svete je to tak,... blbé
    publikované: 09.11.2010 08:33:12 | autor: akynka (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. akynka,
    vidiš, potvrdila si Robertinove názory=ľudia trpia a nič nechcú zmeniť.

    Nie, je to odevná firma, je to ťažké strojárenstvo.
    publikované: 09.11.2010 10:38:35 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Vasilisa...
    v posledných rokoch sa mi zdá, že si šéfovia robia z ľudí handry. Čím ďalej, tým viac...
    publikované: 10.11.2010 13:25:57 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Jo, dělaj z vás to, co jim dovolíte!
    Chceš bejt handra? Buď handra! Chceš bejt rohožka, co si vo ní utřou nohy? Buď rohožka!
    To je kouzlo kapitalismu. Pořádnej kapitalista potřebuje co nejvíc takovejch lidí!
    publikované: 10.11.2010 14:15:09 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Lasky,
    no voľakedy "handrové bábiky" boli veľmi žiadane svojou nenáročnosťou, dali sa "oprať" a boli zasa k použitiu. Lenže dnes, v dobe modernej, aj handry si vážime viac-švédske utierky, ale šéfovia v ľuďoch vidia len a len zodraté tepláky. Aké smutné pre ľudského jedinca.

    Rada som ťa "videla"
    publikované: 10.11.2010 17:22:56 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Sme tím, čím si zasloužíme bejt!
    To mi říkala moje babička. A všechny jsem poslal do onéj, i ty, co mně možná měli rádi.
    Vždy jsem pálil mosty, nikdy nechodím stejnou trasou a nevracím se.
    Je to návyk.
    Volali mi, vrať se! Prdlajs, už jsem vodešel,tak to je Mito.
    A když vidím plahočícího se utrápence, mladýho programátora, chce se mi zvracet.
    publikované: 10.11.2010 18:24:33 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014