Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Top albumy 2011, druhá časť

Je tu dlho očakávaná, druhá časť článku o najlepších albumoch za rok 2011. V roku, ktorý budeme už prežívať len prostredníctvom statusov na facebooku a prostredníctvom fotiek, ktoré nás opäť prenesú do tých nádherných chvíľ roku 2011 sa nahralo niekoľko naozaj kvalitných albumov. A práve o nich tento článok je.
Je tu dlho očakávaná, druhá časť článku o najlepších albumoch za rok 2011. Rok 2011, posledný rok pred koncom sveta, máme už dva mesiace za sebou ( teda v čase kedy tento článok vznikal to boli dva mesiace ). Rok 2011 bol krásny rok, plný nádherných zážitkov, skúseností, náročných skúšok, pádov, sklamaní, radosti a smiechu, lúčení a zvítaní, veľkých zmien  a tak ďalej. V pozadí všetkých týchto udalostí nahralo zopár interpretov nové albumy.  A o tom bude nasledujúcich pár riadkov. V roku, ktorý budeme už prežívať len prostredníctvom statusov na facebooku  a prostredníctvom fotiek, ktoré nás opäť prenesú do tých nádherných chvíľ roku 2011 sa nahralo niekoľko naozaj kvalitných albumov. A práve o nich tento článok je.

 10. Get your heart on – Simple Plan

Táto kanadská skupina znie tak ako by sa zasekla v roku 2002, kedy vydali svoj prvý album a hrali dokola to isté. Občas príde dáka zmena a nielen v podobe textu. Get your heart on nepriniesol žiadnu zásadnú zmenu, žiadny nový zvuk, žiadne nové nápady. Prečo je teda tak vysoko? Lebo Simple Plan svojou hudbou ľudí bavia. Chytľavé melódie vždy zaberú. Súhra, ktorú Simple Plan majú je dokonalá. Za tie roky, čo sú Simple Plan na scéne sa naučili vyťažiť maximum, naučili sa písať ešte chytľavejšie refrény, a ešte prepracovanejšie a dokonalejšie pomalé piesne. Pamätáte si na Untitled? Pieseň, ktorú hrali a ešte občas zahrajú aj také rádiá, ktoré inak skupinu podobného žánru ignorujú ako sa len dá ? Astronaut, This song saved my life sú na omnoho vyššej úrovni. Astronuat je jedna z najlepších piesní akú táto partička z krajiny, ktorá nám dala takú úžasnú hru menom hokej, vytvorila. Plus dávam aj za hostí, tí dodali albumu predsa len menší nádych zmeny. A počuť francúzštinu v piesni je pre zmenu príjemná zmena.

 

9. Crazy love – Hawk Nelson

Hawk Nelson sú tu s novým albumom. Crazy love nie je ničím výnimočným, ibaže pre túto skupinu mám takú menšiu slabosť. Hawk Nelson zatiaľ nikdy nesklamali a nespravili tak ani na svojom novom albume. Skupina opäť nahrala kvalitný pop – punk - rockový album, ponúkajúci niekoľko hitov, niekoľko silných textov a presne 13 výborných piesní. Album je od úvodnej piesne až po poslednú vyvážený, plný výborných nápadov. Na albume nájdete piesne, ktoré sa vám zapáčia hneď na prvé počutie, ale nájdete tam aj piesne z kategórie musím si ich vypočuť ešte raz aby som odhalila ich krásu. Do tohto albumu sa musíte najskôr poriadne započúvať, aby ste odhalili jeho skutočnú krásu.

 8.  4 – Horská Chata

Je zaujímavé sledovať vývoj tejto skupiny. Prvé dva albumy boli obyčajný, jednoduchý pop – punk – rock. Posledné dva albumy sú viac rockovejšie. Album 4 ponúka pestrú paletu piesní, v niektorých počuť starú Horskú Chatu. Skupina sa lepší od albumu k albumu. Štvorka je ako lego skladačka, každý jeden diel pekne do seba zapadá až nakoniec z toho vznikne niečo také dobré, nápadité, jednoduché a zároveň komplikované ako album 4. Samostatnou kapitolou sú texty. Tie robia z piesní ešte lepšie piesne a dávajú tvár tónom.

 7. Goodbye lullababy – Avril Lavigne

V roku 2011 sa opäť ohlásila Avril Lavigne. Pamätáte si ešte jej debutový album Let go? Už je to 10 rokov, čo sa z čista jasna objavil na hudobných staniciach klip k piesni Complicated, k piesni,  ktorá otvorila Avril Lavigne cestu ku sláve, miliónom predaných albumov, miliónom fanúšikov... Ubehlo 10 rokov a Lavigne vydáva už svoj štvrtý album. Goodbye lullababy je návratom ku koreňom. Návratom, ktorý má, ale príchuť tých pár rokov, ktoré od Let go po Goodybye lullababy uplynuli. Tých, ktorým sa páčili prvé dva albumy tejto „rebelky“, tento album poteší. Ide o muziku, o čistú muziku, ktorá nie je prikrášľovaná rôznymi umelými zvukmi. Až na jednu výnimku  menom What the hell. 15 ročné fanynky, ktorých srdcia si Avril Lavigne získala predchádzajúcim albumom, zostali sklamané. Goodbye lullababy a The best damn thing sú ako deň a noc odlišné. Mňa osobne tento album potešil, návrat k „obyčajnej, tuctovej hudbe „ bol výrobný nápad. Nech to napadlo kohokoľvek. Na Under my skin síce nemá, no napriek tomu Avril Lavigne ukázala, že ešte zďaleka nepatrí do starého železa.

6. Vices and virtues - Panic at the disco

Prekvapenie roka. Aspoň pre mňa. Panic at the disco som ignorovala. Zopár piesní ma oslovilo, ale nikdy nie natoľko aby som si vypočula celý album. Zmenila to The ballad of  Mona Lisa. Táto pieseň má niečo do seba, niečo čo sa nedá vyjadriť slovami. Vices and virtues ma milo prekvapil, nápaditými melódiami, výborným spevom, z ktorého ide neuveriteľná charizma. Keď si zatvorím oči a pustím Vices and Virtues tak mám zrazu pocit, že žijem v začiatkoch  minulého storočia, kedy bolo všetko pokojnejšie, kľudnejšie, priateľskejšie, osobnejšie, obyčajné, úprimné. Panic at the disco týmto albumom vytvorili akýsi stroj času, ktorý ma odnesie na kilometre ďaleko od tejto doby. Nie, že by sa mi 21. storočie nepáčilo, ale...Nie je občas fajn vypnúť, zatvoriť oči a z ničoho nič sa ocitnúť niekde inde? Necháte sa viesť svojimi myšlienkami a tónmi Memories, Trade mistake, Always a zrazu sa ocitnete...inde, niekde kde si oddýchnete od tejto rýchlej a inej doby.

 5. My brain says stop but my heart says go

Pred dvomi rokmi som náhodou ( milujem takéto náhody ) objavila skupinu Fm static. Zaujal ma popis skupiny, kresťanská punk – rocková skupina. Nešlo mi to dáko dokopy a tak trochu som sa bála, že to bude niečo ako piesne, ktoré sme spievali na náboženstve. Mýlila som sa. Kresťanská punk – rocková skupina je v podstate taká istá skupina ako hociktorá  iná skupina, takáto skupina nemá žiadne postihnutie a je úplne normálna. Nový album pokračuje tam, kde skončil predchádzajúci album Dear diary. Rozdiel, ale počuť, My brain says stop but my heart says go je oproti Dear diary o niečo viac popový, ale stále spĺňa predpoklady aby bol radený do kategórie pop – punk – rock . Jedinou chybou, je pieseň Breaking me again. V refrénoch tejto piesne mám taký pocit, že sa skupina trošku málo inšpirovala piesňou Crazy od Simple Plan. Že by to bol výstražný signál toho, že skupine dochádzajú nápady?

 4. Právo na šťastie – Inekafe

Comeback je úspešne zavŕšený ! Posledným krokom na spečatenie veľkolepého comebacku Inekafe bolo vydanie albumu Právo na šťastie. Vratko a spol. nahrali svoj najlepší album. Právo na šťastie ponúka pestrú paletu piesní a najlepší zvuk v histórií skupiny. Žiadne veľké experimenty a zásadné zmeny tu nenájdete. Inekafe sa dokázali prispôsobiť roku 2011 bez toho aby stratili svoju tvár. Piesne na novom albume znejú sviežo a moderne. Skupina sa pohrala s vokálmi viac ako v minulosti. Niektoré piesne sú slabšie čo sa týka textov. Občas mám pocit, že niektoré texty nepísal Vratko alebo, že ich napísal Vratko, ale ešte ako 15 ročný chlapec a išlo o jeho prvé pokusy napísať text. Našťastie ide iba o pár nepodarkov, takže vás tým nebudem obťažovať. Väčšinou sú texty na pomerne slušnej úrovni a niektoré sú ešte vyššie. K vrcholom nie len albumu Právo na šťastie, ale celej tvorby Inekafe patria Keď všetko sa ( k ) rúti, Špinavé objatie, Karanténa citov. Pokračovania sa dočkala Veľká palica, ktorá na albume Právo na šťastie píše už svoje štvrté pokračovanie.

 

3. Screaming bloody murder – Sum 41

Sum 41 si v roku 2011 zahrali aj na území našej nádhernej krajiny. A do svojho predstavenia pridali aj pár piesní zo svojho nového albumu. Sum 41 začínali ako kanadská alternatíva k Blink-182. Prvé dva albumy nasvedčovali tomu, že Sum 41 budú iba kanadskou verziou Blink-182. Od albumu Does This Look Infected? sa Sum 41 výrazne začali od Blink-182 odlišovať. Chuck bol výborným albumom s metalovým nádychom. Potom prišlo menšie zakopnutie s Underclass hero. Sceraming bloody murder bol preto veľmi očakávaný. Sum 41 si napravili svoju reputáciu. Opäť nás prostredníctvom piesní a textov nasmerujú do temnej doby. Z albumu cítiť snahu opäť pritvrdiť, ale celú dobu trvania albumu mám pocit ako by bola tá tvrdosť niečím brzdená, zjemňovaná. Napriek tomu mám z albumu veľmi dobrý pocit. Chytľavé melódie, prepracované texty, výborný spevácky prejav. Screaming bloody murder je dôkazom, že Sum 41 majú stále, čo ponúknuť.

 2. Neighborhoods – Blink-182

Jeden z najočakávanejších albumov minulého roka. Blink-182 odišli v tom najlepšom. Untitled album bol pokladaný za najlepší album, aký táto trojica nahrala. Nový album pokračuje tam, kde jeho predchodca skončil. Zároveň na albume počuť vplyv rôznych projektov, ktorým sa Mark, Tom a Travis venovali počas „prestávky“. Neigborhoods je mixom doterajšej tvorby tejto trojice, nájdete tam niečo od Plus44, Box car racer, Angels and Airwaves a keď k tomu pridáme ešte Blink-182, tak nemôže vzniknúť nič zlé. Chytľavé melódie, ktorými sa Blink-182 preslávili, albumu nechýbajú. Skupina odviedla kus výbornej roboty. Travis Barker na tomto albume doslova exceluje. Album je ohraničený dvomi výbornými piesňami, na úvod vás naladí mierne tanečná Ghost on the dancefloor s textom, z ktorého idú zimomriavky a záverečná pecka Even if she falls vás zase navnadí na opätovné prehratie celého albumu. Medzi týmito dvomi piesňami nájdete experimentálnu pieseň Fighting the gravity, surovú Heart all gone, veselú Wishing well, čudnú Up all night. Album Neigborhoods ponúka široký výber piesní, ktorý vás bude baviť.

1. L)ve part  II – Angels and Airwaves

Víťazom sa stáva album skupiny Angels and Airwaves, Love part II. Pokračovanie Lásky jednotky je ešte energickejšie, sviežejšie, zimomriavky vyvolávajúcejšie. Dvojka ponúka 11 vynikajúcich piesní, ktoré sú prepracované do toho posledného detailu. Od úvodnej Saturday love, ktorá má neuveriteľne silný refrén až po záverečnú inštrumentálnu lahôdku All that we are vás čaká skvelý hudobný zážitok rovnako ako ja pri ďalšej piesni Surrender, ale vlastne aj zvyšných 8 piesní je jeden veľký hudobný zážitok. Stačí zatvoriť oči a nechať sa unášať tými prepracovanými, veselými tónmi. Stačí zatvoriť oči a môžete snívať. Stačí zatvoriť oči a svet bude presne taký aký ho chcete vy...Tom DeLonge dokázal opäť prekonať sám seba. Jeho nápady sú mnohokrát zvláštne, občas opakujúce sa, ale nikdy vás nenudia, jeho nápady sú rafinované. Hudba Angels and Airwaves je plná optimizmu, elánu, nadšenia. Je jedno koľkokrát si album Love part II vypočujete, vždy budete mať pocit ako keby to bolo po prvýkrát. Opäť budete zažívať ten nával pozitívnej energie, nadšenia, novej chute do života, údivu, hrdosti, že žijete v dobe skupiny Angels and Airwaves. Opäť budete mať na tele husiu kožu tak ako to bolo po prvýkrát, aj keď album budete počuť už po xtý krát. Album Love part II od Angels and Airwaves je dokonalý album. Je tak dokonalý, že sa to slovami nedá vyjadriť. Album roka 2011.


Oth | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014