Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vyberám

Vyberám darčeky alebo ako málo stačí k detskej radosti veľkému chlapovi.

Mám rada narodeniny. Nie len tie svoje, ale aj tých ostatných. Mám rada prípravu osláv. Nie len tu svoju, ale aj tých ostatných. Mám rada moment prekvapenia. Nie len ten svoj, ale predovšetkým tých ostatných.

Áno, zbožňujem prekvapenia a moment, keď sa na niekoho pozerám a vidím neopísateľnú radosť v očiach. Také zvláštne svetlo, ktoré sa nádherne ligoce v prvom záblesku sĺz, ktoré niekedy padnú a niekedy nie, ale tieto mi nevadia. Sú to iné slzy. Také čo hovoria: „Som šťastný, neskutočne šťastný,“ a vtedy sa dokážem len tak priblblo usmievať a tváriť sa, že je to tá najbežnejšia vec pod slnkom, robiť niekomu radosť.

Hmm, robiť niekomu radosť...

Nejdem sa hrať na nejakého filantropa, ktorý robí len dobré skutky, ale faktom zostáva, že narodeniny som vždy považovala za niečo výnimočné, prikladala som im špeciálny dôraz a vždy som trvala na tom, že ich treba osláviť.

Život predsa treba oslaviť...

K narodeninám samozrejme patria darčeky. Aj keď sa vždy tvárime, že to je o niečom inom, ale v kútiku duše vieme, že potešia, pokiaľ sú to tie správne. Teda aspoň u mňa. V tomto som veľmi nevďačná. Neznášam darčeky ala „len, aby som niečo dal/dala“. Darček by mal niečo vyjadrovať, mal by byť osobný a vyvolať ten správny odlesk v očiach. Ich kupovanie považuje za takmer rovnako slávnostný akt ako samotnú oslavu. Spôsobuje mi to neopísateľný pôžitok. Ak by existovalo povolanie nákupca darčekov, mohla by som sa tým živiť, spojila by som tak príjemné s užitočným.

Prekvapovať rodinu, kamarátky, deti je veľmi fajn, ale čo ma dokáže neskutočne fascinovať je práve tá neopísateľná radosť v očiach muža, keď je darček správne odprezentovaný. Ten moment, keď sa veľký chlap mení na malého chlapca. Možno sa len vracia do detských čias, keď sfukoval svoju prvú sviečku a hlavou mu prechádza kaleidoskop obrázkov jeho vlastného života a možno nie, ale ten pohľad do očí stojí za všetko.

A takýto pohľad som videla včera.

A stačilo tak málo.

Zopár overených darčekov, ktorými sa nič nepokazí, naservírované v ten správny čas.

Kvety, torta, kniha, spodné prádlo...

Boli sme na večeri v našej obľúbenej reštaurácii, ktorá je zárukou tých najlepších gastronomických orgazmov. Čakal nás tam stôl pre dvoch a zapálené sviečky. Kvety dostal v aute. Myslím, že na malú chvíľu prestal dýchať. Nerozumiem tomu, prečo práve kvety vyvolávajú takmer zástavu srdca u mužov. Obyčajné kvety a majú takú veľkú moc. Odporúčam skúsiť.

Ako polievku som naservírovala bedeker. Milujem bedekre a vôbec knihy o cestovaní. Nepoznám osobu, ktorá rada necestuje. A aj Žbirka spieva, ak mi radosť urobiť chceš kúp mi radšej knihu. S knihou sa naozaj nedá nič pokaziť a dať knihu o cestovaní mužovi, znamená aj odovzdanie skrytej inštrukcie „tuto pôjdeme spolu“ a on pôjde rád. Svojim spôsobom žena zabije dve muchy jednou ranou.

Hlavný chod prišiel po večeri. Objednala som dezert, akože špecialitu podniku. Reštaurácia zhasla a v diaľke bolo počuť praskanie sviečok, ktoré sa približovali k stolu. Úplne obyčajná mini torta so sviečkami vyvolala tie správne záblesky v očiach, v ktorých sa odrážalo svetlo sviečky, zatiaľ čo sa  z veľkého chlapa stával malý chlapec. Bolo to čarovné a nikdy ma to neprestáva fascinovať.

Tento moment mám zo všetkého najradšej,

moment premeny,

moment,

keď veľkí chlapi prestávajú byť veľkí

a dokážu opäť precítiť úplne obyčajnú radosť zo svojich narodením ako keď boli malí.

Prestáva im prekážať, že sú o rok starší a tešia sa na to, čo príde ďalej.

A ďalej príde oslava života

a k tomu treba dobre spodné prádlo...

Mám rada narodeniny. Nie len tie svoje, ale aj tých ostatných. Mám rada prípravu osláv. Nie len tu svoju, ale aj tých ostatných. Mám rada moment prekvapenia. Nie len ten svoj, ale predovšetkým tých ostatných.

Hmm, robiť niekomu radosť...

Všetko najlepšie!!!

 


o ničom | stály odkaz

Komentáre

  1. je fajn vedieť si to užiť :)
    ja veľmi oslavovanie narodenín, vlastne oslavovanie čohokoľvek, nemám rada
    vnímam každý deň ako dôvod k radosti ... a veľké veci v nich mať nemusím

    Ale to pramenmí v istých bližšie nepublikovateľných okolnostiach :)

    takže - nech ti to chutí i naďalej :)

    publikované: 04.08.2009 07:48:54 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  2. vesp... hovoris mi z duse :)
    moj Lev mal narodky.. ved je predsa Lev ;)
    Tiez zboznujem robit radost, prekvapenia... musi to byt nieco originalne.. nieco co tomu druhemu vyvola usmev od ucha k uchu a taky ten neopisatelny pocit stastia vychadzajuci z oci..

    Ozaj Lev mal tortu tiez.. 5 kilovu vyrobenu specialne pre neho :) s velkym levom navrchu :)
    publikované: 04.08.2009 08:20:21 | autor: kiti (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. neznášam narodeniny...
    ani svoje, ktoré majú príchuť trpkú, ani tých druhých, ktorí berú ako samozrejmosť, že všetko urobím...
    : Veľkosť darčeka nezávisí od ceny daru, ale od radosti prijímateľa....
    publikované: 04.08.2009 09:32:38 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  4. :)
    petula - aj ja som typ co sa tesi z malickosti kazdeho dna, ale narodeniny su narodeniny, tak to vnimam, bola to vzdy u nas doma udalost

    kiti - presne o to ide vyvolat usmev od ucha k uchu, urobit radost len tak

    matahari - absolutny suhlas s poslednou vetou, ta radost je vzdy v ociach, oci vzdy vsetko povedia
    publikované: 04.08.2009 13:00:26 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
  5. asi som uz stary
    ale nemam rad ziadne sviatky. Mam rad prijemne, spontanne a nenaaranzovane situacie.Tie mozem kazdy den.
    publikované: 04.08.2009 15:18:08 | autor: jaro (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. dolezite je,
    aby sa radost podarila,potom je jedno kedy,ci len tak,alebo pri the udalosti:-)
    tesim sa na cestopisny report inspirovany bedekrom:-))
    publikované: 09.08.2009 12:56:43 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Tento comment nema nic s clankom
    Mila Vesper, tento blog sledujem uz zopar mesiacov, a prednedavnom som si ho presiel od zaciatku (porucha spanku + krasna citavost tvojich tetov davaju jasny vysledok), a zarazila ma vec ktora mi predtym vobec nenapadla. Mam pocit, akoby si kazdeho kdo ta ma aspon trocha rad brala ako niekoho, kto sa chytil do dakej jednoduchej pasce a teraz vyzera ako hlupak (ak ratame priatelov a lasky ktore su uz minule). Akoby tvoja nukana priazen bola dakym otrepanym chytakom, na ktory sa chytaju iba male deti a hlupi ludia. Tolko k moju postrehu.
    publikované: 10.08.2009 00:30:22 | autor: Birx (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Vesper...
    tu píšeš: "Kvety, torta, kniha, spodné prádlo..."
    Je mi jasné, že Bebe dostal kvety. Dostal aj tortu. Aj knihu - bedeker dostal. Ale ostáva tu to spodné prádlo. Sú tu dva varianty. Prvý je, že Bebe dostal slipy obviazané mašličkou. Druhá možnosť mi pripadá lákavejšia a pre muža potešiteľnejšia. Nemohol byť tým darčekom pohľad na spodné prádlo, oblečené na tebe? (((-: (Samozrejme, takýto darček sa neodovzdáva v reštaurácii spolu s tortou...)

    publikované: 10.08.2009 00:38:11 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  9. "keď veľkí chlapi prestávajú byť veľkí"
    A ja ti rozumiem. Ty sebe áno? V inej téme sa ti dosť bridí veľký muž, ktorý si za volantom len tak slzí. A tu už je to o inom. Jasné, s patričnou dávkou irónie a nadradenosti sa "tešíš" z toho, ako sa muž scvrkáva pod tvojim diktátom. Nevadí ti, že zrazu zchlapčenštieva. Keď však stratí svoju mužskú sebakontrolu v situácii, v ktorej si to neželáš a nepredstavuješ, je to o inom, prirodzene. Len nech situácia nevypadáva z tebou stanovených limitov. Môžu byť slzy, môže byť chlapča, môže byť maslo, môže byť to i ono, len nech vyhovuje! Vlastne, možno sa pýtať, prečo ťa ktosi označil za dominu? Je to dosť tuhé slovo, ale na výraz dominantná by si asi pristúpila. A zaujal ma ešte fakt, ako rada staviaš do protikladu fyzickú podstatu muža s jeho zraniteľnosťou a zmanipulovateľnosťou. Tak trochu perfídne ťa to štartuje. V zásade neprotirečím, všetkému možno prirátať čaro.
    publikované: 14.08.2009 00:11:18 | autor: pininfarina (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. odkaz pre nemenovanych - vzdy ma fascinovali ludia, ktori vedia o mne viac ako ja sama :)
    taktiez ma fascinuju neautorizovane nicky, ktorych rukopis je velmi citatatelny a daju si tu namahu, aby nekonecne dlho analyzovali malickost menom Vesper, bez toho, ze by o nej cokolvek vedeli

    skoda len, ze postradaju ten povestny "NADHLAD", toho nie je nikdy dost

    btw toto je clanok o narodeninach, o malickostiach, o radostiach...

    p.s. uz sa tesim na dalsie nove nicky s podobnymi analyzami, pripadne maily na adresu, ktoru tu uz nejaky cas nemam uverejnenu, vsetkym prajem pekny den :)

    publikované: 14.08.2009 12:00:23 | autor: vesper (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014