Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ak sa dnes správate trhovo, zajtra...Addendum

Môj nedávny článok z 11.10.2009 Ak sa dnes správate trhovo, zajtra môžete byť za hlupáka! prešiel malou kritikou a to na niekoľkých weboch kde bol umiestnený, prípadne kam som ho dal do pozornosti ja. Na druhej strane som ale rád, že tých pozitívnych ohlasov bolo predsa len o niečo viac. Za tou malou kritikou si môžete predstaviť asi toto:

- Údajne som zaujatý, lebo v článku som nespomenul Vladimíra Mečiara.
- Niekto iný pre zmenu tvrdil, že k poklesu úrokových mier na vklady v spomínanom období (1999/2000) nedošlo.
- Alebo, že som zabudol na to, že NBS nemala žiadne páky a ani dôvody nebanky nejakým spôsobom kontrolovať, regulovať atď.

Na týchto "expertov" Vám linky radšej neposkytnem, lebo to je v ich osobnom záujme ;-P.

Ako už názov dnešného článku napovedá - niečo pridáme. Niekoľkí proste a jednoducho neveria ani dátam od NBS. Takže skúsim pridať niekoľko citácii takpovediac z dobovej tlače. Prvá citácia je z týždenníka Slovo:

"Poslanec M. Maxon v tejto súvislosti objasnil, že nebankové subjekty existovali už v rokoch 1994 (od koaličnej vlády Jozefa Moravčíka, keď vznikol Horizont) až 1998 (za vlády Vladimíra Mečiara, keď vo februári 1998 vznikla novela zákona o bankách), ale celý problém nemal také finančné a ekonomické rozmery, aké nabral od konca roka 1998. Ponúkali úrokové sadzby od 35 percent, hoci úroky z vkladov v bankách, kde už pôsobil Fond na ochranu vkladov, nepresiahli 22 až 23 percent. Od roku 1999 išli úroky v bankách rapídne dole, a občan sa začal ináč rozhodovať, ako naloží so svojimi peniazmi. Vklady do nebankových inštitúcií rapídne rástli, s čím nestačila držať krok novoprijímaná legislatíva."

Samozrejme "expertov" už mám za tie roky prečítaných a preto viem, že týždenník Slovo ako ani ktokoľvek z HZDS nie je pre nich dostatočne dobrým zdrojom pravdy. Skúsime iný týždenník? Čo taký TREND? Dobrý?

"Toto obdobie je pritom rozhodujúce v činnosti skupiny. Na konci roka 1998 totiž Horizont spravoval „len“ zhruba jednu miliardu korún vkladov klientov B.M.G. Do konca roka 2000, čiže za necelé dva roky, sa toto číslo priblížilo k hranici desiatich miliárd korún. Krach tejto spoločnosti by sa tak dal objemom prirovnať k najväčšiemu krachu banky na Slovensku – Devín banky."

(...)

"Dôverčivých občanov napriek zjavným rizikám k investovaniu do nebankových subjektov motivoval aj pokles úrokov na oficiálnom finančnom trhu od začiatku roka 1999. Pozitívny hospodársky vývoj tak paradoxne prispel k rastu bilancií nebankových subjektov. Okrem B.M.G. boli na tomto poli známe najmä spoločnosti AGW či Drukos výnos."

Ale keď neveria ani NBS??? Pravdou je, že tejto inštitúcii neverím ani ja, ale to už je iný príbeh.
NBS - Názor si už utvorte sami. Predstavitelia NBS si pravdepodobne dodnes myslia, že občania Slovenskej republiky nosili do nebánk asi zemiaky a nie peniaze.

Slovensko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014