Nie všetko, čo bolo pôvodne súčasťou tohto receptu sa mi podarilo zohnať, a tak som dnešný postup prispôsobila mojim terajším možnostiam. Každopádne na skutočne správne ingrediencie v texte upozorňujem.
Na upečenie približne 60. kúskov paradiktýnok potrebujeme:
200g masla (nikdy nepoužívam margaríny a iné náhražky masla)
250g hladkej múky
50g kakaa
80g práškového cukru
2 vaječné žĺtky
1 mokka lyžička citrónovej kôry
20g Zlatého klasu
1dcl sladkej smotany na šľahanie
1dcl šťavy z bazy čiernej (mne sa podarilo kúpiť celkom dobrú jablkovo-bazovú šťavu, na budúci rok si isto urobím z kvetov bazy svoju vlastnú, domácu šťavu)
50g masla
2 lyžice bazového likéru (ja som ako náhradu použila rum)
1 lyžica trstinového cukru
Všetky ingrediencie na cesto poriadne prepojíme. Ja cesto hnetiem rukou dovtedy, kým nie je celom vláčne, nerozsýpa sa a nedrolí. Cesto zabalené do fólie nechám min. 24 hodín v chladničke odstáť.
Po častiach ho vaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho šesťuholníky. Do poloviny z nich urobíme v strede otvor (napríklad náprstkom). Kladieme opatrne na plech (cesto je v každej fáze veľmi krehké) a pečieme v trúbe vyhriatej na asi 150°C cca 20 minút.
Po upečení necháme vychladnúť.
Medzi tým si pripravme plnku. Zlatý klas uvaríme v 1dcl sladkej smotany na šľahanie zmiešanej s 1dcl bazovej šťavy na hustý puding. Kým chladne, vymiešame maslo s trstinovým cukrom a bazovým likérom do penista. Zmiešame s vychladnutým pudingom, natierame paradiktýnky, ktoré následne zlepujeme.
Ja ešte paradiktýnky obaľujem v zmesi kakaa a práškového cukru (výrazne v nej prevažuje kakao).
Všetkým prajem dobrú chuť!
A budem rada, ak tento náš rodinný recept vyskúšate a napíšete, ako sa paradiktýnky „udomácnili“ u vás.
Komentáre
No je to bomba!!!
Rum
Čiernej bazy mám plnú záhradu. Kedysi som si robievala aj šťavu aj likér. Len ubudlo času. Ale kvôli tomuto starému receptu sa k tomu možno v budúcej sezóne vrátim.
Černý bez
Na výrobu domácího čehokoliv z bezu určitě nelituj času, vždy se to vyplatí ! Recept na cukroví vypadá moc dobře, už ho mám opsaný a děkuji. :-)
mňam, toto vyzerá veľmi veľmi
Teda nemusím sladký
Naďa,
Zara,
Miťo,
rusalka! :)
Kdepak:
bv,
KDEPAK,
Každopádne sa paradiktýnky dajú piecť celoročne.
chcem koštovku
dik :)
Práve niečo také
Rusalko zelenkavá,