Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Matematická úloha, ktorá spôsobila nevídaný boom na internete?

Na internete som narazil na jeden článok, o ktorom som sa rozhodol napísať krátky článok na svojom blogu.

Nemôžem o sebe povedať, že som mal na strednej škole rád matematiku. Z jazykov som mal celé štyri roky jednotku, ale z matematiky som jednotku nikdy nemal. Situácia sa však zmenila po tom, čo som začal chodiť na vysokú školu, kde som si uvedomil, že matematika má núti premýšľať a logicky uvažovať.

Snažil som sa nájsť na internete nejaké články o tom, ako sú  Slováci na tom vedomostne s matematikou a našiel som veľmi zaujímavý článok, o ktorom by som chcel niečo napísať na tomto blogu. Článok má názov Matematická úloha spôsobila nevídaný boom na internete: Slováci počítajú ako o život!

Po jeho prečítaní som ostal doslova zhrozený! Prečo? Pretože si nemyslím, že úloha, ktorú niekto formuloval, by mala robiť hockomu problémy. Nechcem sa teraz nikoho dotknúť. Pri riešení tejto úlohy si stačí uvedomiť jednu základnú vec a síce, že v matematike (a nie len v tejto vede) jestvuje priorita operátorov.

Po prečítaní tých komentárov som zostal zhrozený aj pre to, lebo ten pravopis evidentne robí problém veľkému množstvu ľudí, čo je smutné. Smutné je to pre to, lebo je to, logicky, niečim determinované.

Poďme sa teda teraz pozrieť na ten "náročný" príklad:

9 + 0 + 9 + 0 + 9 x 0 + 9 = __?

Výsledok je samozrejme 27. Alebo to nie je podľa Vás pravda? A čo nám na to povie Wolfram Alpha?

Teraz citujem: "nemáš tam žiadne zátvorky, čiže yxana má pravdu je to 9" Samozrejme, keď mám zátvorku, tak najprv vyriešim to, čo je v zátvorke (do takej miery do akej to je možné). Ťažko povedať, čo by mala zátvorka obsahovať, aby výsledok bol naozaj číslo 9.

Týmto článkom som sa nechcel nikoho dotknúť, iba som chcel povedať "nahlas" svoj názor.


Zamyslenia | stály odkaz

Komentáre

  1. Som zostal zhrozený...
    Ťažko povedať čo by mala obsahovať zátvorka (resp kde by sa mali v tom výraze nachádzať) aby výsledok bol naozaj deväť? :) To si robíš srandu? - ps: FYI: nefungujú Ti hypertextové odkazy.
    publikované: 16.04.2012 19:57:41 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  2. RE: SOM ZOSTAL ZHROZENÝ...
    Robil som si srandu. Samozrejme. Narážal som na to, čo napísal autor toho komentára ohľadom zátvorky. Tým som chcel teda poukázať na to, že ani ten nemal pravdu čo sa týka výsledku.

    Máš pravdu, tie odkazy si musím pozrieť.
    publikované: 16.04.2012 20:03:59 | autor: studentov (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. RE: SOM ZOSTAL ZHROZENÝ...
    Ešte jedna vec. Nie je to len o tom, čo by mala zátvorka obsahovať, ale samozrejme "kde by mala byť" za predpokladu, že sa jedná o výraz uvedený v článku.

    Ešte raz, chcel som len poukázať na to, že autor toho komentára, asi, myslel na to, že keď nemáš v príklade zátvorku, tak priorita operátorov nefunguje, čo je samozrejme nezmysel.
    publikované: 16.04.2012 20:09:22 | autor: studentov (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Robil som si srandu...
    Takže je Ti jasné kde treba dať tie zátvorky aby výsledok bol naozaj deväť? Chcem sa len ujistiť.
    publikované: 16.04.2012 20:13:46 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  5. RE: Robil som si srandu...
    Možností je veľa. Ale to nebolo predmetom toho článku. Každopádne ďakujem za reakciu :)
    publikované: 16.04.2012 20:35:41 | autor: studentov (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. DOPLNOK
    Ešte by som chcel doplniť jednu vec. Často, najmä na internete, sa stretávam s tým, že úroveň školstva celkovo klesá. To ma donútilo hľadať informácie, aby som sa presvedčil o pravdivosti, resp. nepravdivosti.

    Z toho, čo som si prečítal v tom článku, na ktorom odkazujem z môjho blogu, by som povedal asi toľko, že naozaj klesá úroveň, ale podľa môjho názoru klesá úroveň žiakov a študentov, nie školstva ako celku. Každý má svoj názor.
    publikované: 17.04.2012 13:39:15 | autor: studentov (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Možností je veľa...
    (9 + 0 + 9 + 0 + 9) x 0 + 9 = 9
    Aká ešte? - ps: tie hypertextové odkazy Ti stále nefungujú.
    publikované: 17.04.2012 18:43:02 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Predmetom tohto článku...
    Mňa však zaujala tá Tvoja veta že ťažko povedať čo by mala obsahovať zátvorka aby výsledok bol naozaj deväť. Lebo je nad slnko jasné kde by sa v takom prípade mali (tie zátvorky - ľavá a pravá) nachádzať. Prečitaj si ten svoj odsek, nuž nevyzerá to tak akoby si to nevidel? A preto som sa spýtal či sranduješ. - Že ten autor toho citátu si myslel že "priorita operatorov nefunguje" je tiež zrejmé. Ako vlastne si to myslel v tom odseku?
    publikované: 17.04.2012 19:02:32 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Já tomu nějak nerozumím. Proč dvacet sedum?
    Mne učili, že čtyřikrát devět je třicet šest. Když tam nejsou závorky, tak na nuly kašlu. Kašlu na ně furt.Moje profesorka matematiky se mi snažila, svého času vysvětlit, proč nestačí dvojitý inegrál a musí bejt i trojitej. Narazila. Byl jsem svéhlavý. U tabule jsem rovnici ukončil dvojitým a na její otázku: A co dál kolego? Jsem, že co dál? jaký dál, to už si dopočítá každej blbec.Byla rozrušená, ale nežalovala u děkana.. Osobně jí miluju. Teda matiku a fyziku. Aby nebylo poloblačno, aby bylo jasno.
    Vemte si kupříkladu proces anihilace hmoty. Dyť to je ůžasný, to vám vydrží kolikrát i do rána, do kuropění.
    publikované: 21.04.2012 21:11:19 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Byl jsem svéhlavý...
    publikované: 21.04.2012 23:10:06 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014