Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pime kozie mlieko – je zdravé

... Nebojte sa nebude to reklama, veď stačí tá, ... Čo písali v minulosti? (49)
Nebojte sa nebude to reklama,  veď stačí tá, ktorú máme na našich  blogovacích stránkach,  ale je to pokus o rozšírenie poznania najmä tých, čo síce o koze ako takej počuli, možno ju na obrázku aj videli, ale  tým ich znalosti o tomto zvierati končia. Ako sa na chov kozy a jej význam dívali už naši predkovia sa  môžete dozvedieť, ak si prečítate dobový článok ako je napísaný v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936, a to presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Pime kozie mlieko – je zdravé

Koza je často živiteľom chudobného človeka  a celej jeho  rodiny. – Nemúdre by posudzoval ten, kto by toto zvieratko podceňoval, lebo kozie mlieko je práve také výživné, ako mlieko kravské, ba v mnohom ohľade je ešte výhodnejšie a zdravšie.   Jedinou jeho nevýhodou je, že niekedy zapácha kozinou. Keďže je dokázané, že koza na tuberkulózu nikdy neochorie, jej mlieko možno piť bez obavy aj neprevarené, teda v plnej jeho hodnote. Koza, pasúca sa voľne v prírode, môže si potravu vybrať sama, dľa ľubovôle, a tak v jej mlieku je oveľa viacej vitamínov ako v mlieku kravskom. Veľa prospieva koziemu mlieku aj to, že koza voľne sa pohybuje na slnku a vzduchu. – Chov kozy je veľmi výhodný a treba ho odporúčať a podporovať. Jediné nebezpečie, ktoré z dochovania kozy hrozí, je to, že kozy  ničia zeleň, najmä kríky a mladé stromky. Koza totižto najradšej obžiera lístie a konáre kríkov a stromkov, čím ničí pekné stráne našich krajov. Dochovávať kozu, toto užitočné domáce zviera, tohoto živiteľa chudobného človeka, je veľmi užitočné, ale treba pritom dávať pozor, aby to nebolo na úkor krás našich krajov.

 
Podľa mňa, to čo pre našich predkov bolo v ich časoch nebezpečím, dnes by malo byť pre nás  výhodou. Veď, kam sa len vo voľnej prírode pozrieme, takmer všade vidíme plno kríkov, buriny a iných kozích lahodností, s ktorými si mi nevieme dať rady a kozy by si na nich priamo pomaškrtili.  V tejto súvislosti si  spomínam na jednu krátku správičku, že magistrát mesta Prahy si za účelom zvyšovania kultúry okolitej mestskej krajiny, kúpil a chová stádo oviec. Vraj sa im to vypláca. Keďže, my Slováci sme vraj odjakživa národ chudobný, nám by mohli stačiť aj tie kozy, ale s tým rozdielom, že by to malo byť pre každú obec a mesto povinné, a to hneď podľa zákona o ochrane prírody a krajiny. (Predsa by sme sa mali od bratov Čechov nejako odlíšiť, či nie?) Čo tak, dať do parlamentu predmetný návrh, je vysoká pravdepodobnosť, že si to pri schvaľovaní  nikto ani nevšimne, (ako obyčajne) a budeme mať zákonné, mestské a obecné kozy. Viete, ako by sa naša malá veľká krajina, okamžite stala svetovou? A tie ekonomické úspory, len na štyri roky dopredu by to bolo čosi okolo 4 miliárd korún, a to len v jednom silovom rezorte.

To by bol život. Nikde žiadna burina, bodliaky, všade krásna spasená tráva, upravené okrasné živé ploty, a to podstatné - všade zdraví, krásni červenolíci ľudia!  No raj na zemi.  (Už som sa zobudil, možno, že je to aj z horúčky.)  Ale aj tak....

Všetkým prajem pekný  deň. doko

Ak si chcete prečítať aj iné zaujímavosti z minulosti kliknite si na doko.blog.pravda.sk/


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. Dočko, prepáč, Doko,
    tak si ma potešil, že si ani nevieš predstaviť. Už som sa bál, že si sa kvôli tej reklame odmlčal. Chýbali by mi práve takéto články.

    Môžem potvrdiť opodstatnenosť Tvojho článku. Cez sezónu pravidelne odoberám od jedného pána kozie mlieko a pijem ho surové, pochúťka nad pochúťky. Vynikajúce je, keď sa dá skysnúť. Už sa neviem dočkať.

    Je však potrebné pripomenúť, že kozy by mali byť veterinárne vyšetrené, kvôli mozgovej encefalitíde. Vždy, hlavne vtedy, ak žijú pri lese a nákaza kliešťom je pravdepodobnejšia.
    publikované: 16.02.2008 10:37:12 | autor: maco (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014