Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zoberú im výsluhové dôchodky ?

...alebo, žeby to bol iba pokus, o veľmi zlý žart ?!
Zrejme ste si tiež všimli, že koalícia, kozmickou rýchlosťou pracuje na ústavnom zákone o zmene dôchodkového systému. Chcú ho mať v platnosti od 1.1.2022. Nebudem sa rozpisovať o celom zákone, ale iba o jednom „Čl.“ (článku) z neho, ktorý ale zatiaľ verejnosť nemohla vidieť, aj keď je už návrh zákona v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK) od 13.11.2020. Na vysvetlenie. Ústava a ústavné zákony nemajú známe „§“ (paragrafy), ale sú členené do „Čl.“ Tento ich má iba 19, a čuduj sa svete, nie je v ňom Čl. 17. Neveríte ? Tak si to prosím pozrite na tejto fotografii.

Zatiaľ sa ale nikto, ani len neunúval chýbajúci text do zákona doplniť. Hoci MPK, končí už 4.12.2020. Takže, ako sa dá niečo pripomienkovať, ak neviete o čom by text mal byť ? A tak sa, nie bez dôvodu, začali po internete  šíriť správy, že týmto zákonom chce koalícia zrušiť osobitný dôchodkový systém, do ktorého patria okrem policajtov a vojakov aj  hasiči, záchranári a ďalší príslušníci bezpečnostných zložiek. Niečo na tom pravdy bude, lebo svoje reakcie už zverejnili minister vnútra, minister obrany ale aj minister práce. Všetci traja unisono, ale tvrdia, že navrhovaný ústavný zákon o dôchodkovom systéme žiadnym spôsobom nemení systém doterajších výsluhových dôchodkov. Možno by sa im dalo aj veriť, keby sme si ale všetci nepamätali, ako tento sociálny systém bije do očí, mnohým politikom, už niekoľko rokov dozadu. Spomeniem rok 2012 kedy úplne zrušili valorizáciu výsluhových dôchodkov, potom nasledovali snahy na 10 % zdanenie týchto dôchodkov atď., až po rok 2019, kedy pani Remišová usilovala tiež o tvrdé zásahy, do tohto dôchodkového systému.

Viete, možno že skutočne došlo iba k technickej chybe, keď nejaký nezodpovedný úradník, neskontroloval znenie tohto návrhu ústavného zákona, Ale dá sa veriť aj  tomu, že minister práce si takýto text pred odoslaním do MPK ani neprečítal?  Alebo išlo o politickú hru ? Kedy sa čakalo ako dotknuté zložky na takúto „chybu“ zareagujú ? Nech už je pravda akákoľvek, táto kauza neurobila dobré meno ministrovi práce, ktorý sa pod materiál podpísal. Buď nemá spoľahlivých úradníkov, alebo tam má škodnú, ktorej ide len o to, aby ešte viac vyostrila pomery v slovenskej spoločnosti. Chcem veriť, že chýbajúci text, v čo najkratšej dobe, bude do návrhu zákona doplnený. Len tak sa, podľa mňa, dajú verifikovať slová pánov ministrov. V opačnom prípade, by išlo o veľmi zlý žart, keď vieme, že bez spomenutých zložiek, by táto vláda asi ťažko zvládla tohtoročnú situáciu okolo COVID-19. Najtransparentnejšie by asi bolo, návrh zákona stiahnuť a doplniť. Príjemný víkend praje doko.


Zákony | stály odkaz

Komentáre

  1. VEREJNÁ VÝZVA NA ÚPRAVU TERMÍNU VALORIZÁCIE VÝSLUHOVÝCH DÔCHODKOV
    Pomôžte sebe, pomôžete aj iným, ktorí sú diskriminovaní štátom.
    Prosím podporte petíciu - do 4.9.2022
    https://www.peticie.com/verejna_vyzva_na_upravu_terminu_valorizacie_vysluhovych_dochodkov
    publikované: 03.08.2022 10:03:59 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014