Liehoviny
Sú to alkoholické nápoje, ktoré obsahujú najmenej 20% alkoholu. Medzi liehoviny nepatria výrobky, ktoré majú charakter vína, piva alebo liekov.Rozlišujú sa:
1. pravé ušľachtilé destiláty
Patria sem destiláty:
- ovocné (pravá slivovica, pravá hruškovica)
- vínne (brandy)
- ostatné (whisky, gin)
2. poloušľachtilé liehoviny (rezané)
Patria sem:
- jemná liehovina (slivovica)- obsahuje 50% alkoholu z ušľachtilého destilátu a 50% alkoholu iného pôvodu
- pri obsahu 25% ušľachtilého destilátu a 75% jemného liehu sa označujú iba názvom liehoviny, z ktorej sa namiešali (slivovica, hruškovica)
Rozlišujú sa:
- nesladené (vodka, tuzemský rum)
- sladené (likéry, punče)
Víno
Víno je nápoj získaný alkoholickým kvasením muštu z plodov viniča hroznorodého. Všetky ostatné druhy vín sa musia bližšie označiť (ovocné víno). Rozlišujú sa:
a, prírodné, dezertné a šumivé hroznové vína
b, stolové, prisladené, dezertné a šumivé ovocné vína
c, sladové vína
d, medovina
Podľa obsahu alkoholu a cukru sa rozlišujú:
- stolové
- dezertné
Z obchodného hľadiska sa rozlišujú tieto vína:
a, výberové víno
b, odrodové víno
c, typové víno
d, značkové víno
e, zmes
f, dezertné víno
g, šumivé víno
Pivo
Pivo je neúplne dokvasený nápoj vyrobený zo sladu, z chmeľu a vody pri použití kvasníc.
Podľa farby sa rozoznáva:
1. svetlé pivo
2. tmavé pivo
a, výčapné 7 až 10% pivo
b, 12% ležiak (Prazdroj, Topvar)
c, špeciálne, viac ako 12% pivá
Vplyvy alkoholických nápojov na ľudský organizmus
Treba pripomenúť, že požívanie alkoholických nápojov nepriaznivo pôsobí na ľudský organizmus. Časť alkoholu sa po požití vstrebá v žalúdku, čím sa dostáva do krvi, kde ho možno hneď zistiť. Krvou sa dostáva do mozgu a spôsobuje útlm činností i celkové ochabnutie.
Komentáre
Maturita o víně