Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Eurofondy!!

Alebo ako nezískať peniaze na podporu svojho podniku!
V každom médiu sa dočítame, koľko možností na čerpanie Eurofondov na Slovensku máme. Ale keď na začiatku roka vidíme štatistiku, aké mizivé percento sa vyčerpá, pýtam sa, kde je problém? Chcela by som čerpať z financií Európskej únie, na zlepšenie vzdelávania, ale bohužiaľ je vyhlásených v tejto oblasti strašne veľa výziev, ale na rómske komunity. To my ostatní, ktorí sa snažíme, pracujeme, aj študujeme, nemáme nárok na kariérne poradenstvo, či ďalšie možnosti vzdelávania? Prečo sú výzvy tak špecifikované? A samozrejme, ďalším závažným problémom je informovanosť. Bežný človek sa ani len nevie dostať k oficiálne vyhláseným výzvam, nie aby vedel ako ďalej postupovať. Je to smutné, že len pár percent z financií sa vyčerpáva, a ostatné možnosti sa nevyužívajú. Prečo je to také náročné? Prednedávnom som čítala článok, v ktorom sa minister školstva vyjadruje, že chce znížiť byrokraciu pri čerpaní financií z eurofondov. "Základom bude nový elektronický systém na predkladanie pracovných výkazov, ktorý bude fungovať cez stránku agentúry ministerstva pre štrukturálne fondy EÚ." (Ministerstvo školstva ďalej zjednodušuje administratívu pri europrojektoch) . Je to ale reálne? Koľko bežných ľudí má v dnešnej dobe "šajn" o možnostiach čerpania eurofondov? Hľadala som na rôznych webových stránkach , aj na stránkach ministerstiev, a hoci som našla nejaké otvorené výzvy, tá istá výzva bola na troch rôznych stránkach, a všade bol uvedený iný termín ukončenia. A ktorý si mám vybrať? Mám pocit, že je to začarovaný kruh, ktorý nikto nemá záujem pretrhnúť a dať šancu aj ostatným. Prečo tetušky na úradoch, sú stále také "príjemné", keď potrebujeme niečo poradiť? Alebo to štátny zamestnanec má v náplni práce? V inom článku sa zase píše úžasná štatistika ako veľmi sa slovenským firmám darí čerpať z fondov financie. "Minulý rok podľa dokumentu na Slovensku pôsobilo 410 308 fyzických osôb z toho 384 202 živnostníkov, 18 378 osôb podnikajúcich v slobodných povolaniach a 7 728 samostatne hospodáriacich roľníkov... Pokiaľ ide o právnické osoby, z celkového počtu evidovaných (197 089) bolo 143 001 podnikov a 54 088 neziskových inštitúcií. Najväčšiu časť - až 91 % - tvorili mikropodniky (do 9 zamestnancov), zvyšných 6,7 % malé podniky (do 49 zamestnancov) a stredné 1,9 % (do 249 zamestnancov)...Slovenské malé a stredné podniky vlani prvýkrát v súčasnom programovom období 2007 – 2013 výraznejšie čerpali prostriedky z európskych fondov. V porovnaní s rokom 2009 sa čerpanie zvýšilo viac ako 5-násobne." (Malé slovenské firmy začali výraznejšie čerpať eurofondy ). Wau až 5-násobne sa zvýšilo číslo :), ale stále je to mizivé percento :( No čo už asi budeme čakať a dúfať, že sa to raz zmení...


Financie | stály odkaz

Komentáre

  1. Vieš prečo
    sú neni žiadne výzvy ? Lebo všetky ministerstvá pozastavili vyhlasovanie výziev akonáhle sa rozhodlo, že vláda ide realokovať balík 389 mil. € z 5 Operačných programov na diaľnice.

    Šlus s výzvami a čaká sa, čaká, čaká, čaká, či Európska Komisia schváli zobratie týchto súm a ich presun na diaľnice:

    Oper. programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia 22,9 mil € / 689 mil Sk
    Oper. programu Konkurencieschopnosť a hosp. rast 30,0 mil € / 903 mil. Sk
    Oper. programu Vzdelávanie 60,6 mil. € / 1,825 miliardy Sk
    Oper. programu Výskum a vývoj 118,8 mil. € / 3,578 miliardy Sk
    Operačného programu Informatizácia spoločnosti 156,6 mil. € / 4,717 miliardy Sk

    Spolu 388,9 mil. € = 11,716 miliárd Sk

    A čaká sa, čaká, Figeľ v Bruseli neuspel, takže šla sa usmievať pani premiér, médiá púšťali správy, že to vybavila, ďalej sa čaká, čaká, čaká, výzvy žiadne, lebo sa len čaká, či to už tá Komisia dovolí zobrať 11 miliárd ...

    A nedovolila.Tí v Bruseli sú neni úplne na hlavinku padnutí

    Tak sa z toho milí prívrženci diaľnic spamätávajú.
    Ešte sa nespamätali



    publikované: 10.08.2011 16:23:08 | autor: lalalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. lalalka
    snáď sa to čoskoro vyrieši a otvoria sa výzvy na čerpanie NFP aj pre bielych občanov SR.
    publikované: 18.08.2011 15:41:47 | autor: simona0308 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Obávam sa, že v tomto
    programovacom období, t.j. do roka 2013 už to bude neružové. Na budúci rok možno budú nejaké výzvy, ak sa kompetentní zobudia, ale nedám krk na to, či nebudú nastavené pre kamarátov SaS. Možno to práve trvá tak dlho. Nastavovanie pre kamošov a seba-sa.

    Momentálne sú výzvy len na Cigáňov

    http://www.asfeu.sk/operacny-program-vzdelavanie/aktualne-vyzvy/

    http://www.romovia.vlada.gov.sk/25807/vyzva-na-predkladanie-ziadosti-na-doplnenie-projektovych-zamerov-k-schvalenej-ziadosti-o-poskytnutie-podpory-lskxp.php

    http://www.fsr.gov.sk/sk/vyzvy/op-zasi-fsr-20102.102

    Tie najmenej 3 a pol miliardy z OP Výskum a vývoj by už mal Jurzyca pustiť a vyhlásiť výzvy, lebo výskum netrvá mesiac a nestihnú sa minúť.

    Každý normálny výskum trvá nejakú dobu, niekedy aj 3 roky. Keďže tieto prachy sa musia vyčerpať do 2015, najneskôr na budúci rok musia byť vypísané všetky výzvy na výskum, lebo šanca na vyčerpanie z OP VaV je mizivá.

    Niekoľko miliárd v OP Výskum a vývoj týmto pádom prepadne. Pán Jurzyca je v tomto slabý jak čaj. Doslovne, lebo o hentých peniazoch rozhoduje samozrejme Mikloš.
    publikované: 18.08.2011 16:07:04 | autor: lalalka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. podáva sa
    veľa projektov, ale stačí, že chýba jeden údaj a projekt neuspeje a ty sa nedozvieš ani prečo. Nie je to také jednoduché, získať projekt, ale veľa ľuďom sa to podarilo. Ďalšia vec je dofinancovávanie, ktoré mešká aj rok! a preto sú skreslené i informácie o čerpaní financií z Eurofondov.
    publikované: 18.08.2011 16:15:25 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014