Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Podbeľ a jeho účinky

... odvar sa používa nielen na liečenie kašľa, ale i proti zachrípnutiu a zahlieneniu a ako ľudový liek slúži proti chorobám ľadveníc.....Čo písali v minulosti? (72)
Podľa astronómov  20. marca 2008 o 06.48 hod., nastane jarná rovnodennosť – začiatok astronomickej jari. Podľa mňa jar, aj napriek miestnym nočným prízemným mrazíkom, je medzi nami už najmenej týždeň. Svedčia o tom prvé kvety jari. Medzi nimi asi najviac svieti podbeľ obyčajný. O tom čo ním niekedy  liečili sa môžete dozvedieť, ak si prečítate dobový článok od W.Wileta, tak ako je napísaný v Pútniku svätovojtešskom ročník 1955, a to presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Rastlina,  ktorá liečí kašeľ

Podbeľ obyčajný ( tussilago farfara) rastie pospolito na brehoch potokov a riek, na násypoch a náplavoch, v priekopách a v lomoch, v horách na morénových nánosoch. Stretávame sa s ním po celej Európe, v západnej a severnej Ázii a na vrcholoch v severnej Afrike.
Podbeľ patrí k čeľadi zložnokvetých, ktoré sa nazývajú takto preto, lebo ich zdanlivý kvet je vlastne súborom maličkých kvetov, ako je to napr. pri slnečnici a púpave.
Podbeľ je obávaná zanovitá burina na vlhkých kultúrnych pôdach. Podzemky máva dlhé až na dva metre a idú až do hĺbky dva a pol metra, takže sa táto rastlina ťažko hubí.
Už celých tisíc rokov používa sa podbeľ na liečenie kašľu ( latinský názov tussis znamená kašeľ). Jeho odvar sa používa nielen na liečenie kašľa, ale i proti zachrípnutiu a zahlieneniu a ako ľudový liek slúži proti chorobám ľadveníc (obličiek) a močového mechúra, krtičnatosti a i.
Mladé listy podbeľa slúžia ako prísada do polievok, ako zelenina, aj ako náhradkový čaj i ako prostriedok na inhalovanie ( proti kataru priedušiek a proti záduchu). Kedysi na tieto ciele a na farbenie čaju s obľubou používali aj kvet podbeľa. Pre ľudové liečenie sa popri listoch a kvetoch zbierajú i pakorene podbeľa. Vo Švajčiarsku sparené a v jamách v zemi skvasené listy podbeľa používajú na kŕmenie ošípaných.

V spojitosti s podbeľom si pamätám na starý slovenský zvyk, ktorý  túto burinu uctieva tak, že  pri nájdení prvých  kvetov podbeľa,  si  nimi  človek  potrieť,  pri zatvorených očiach, očné viečka a to preto, aby potom mal po celý rok zdravé oči. 

Všetkým prajem veselý a pekný  deň. doko
Viac sa o zaujímavostiach z našej minulosti môžete dozvedieť, ak si kliknete na  doko.blog.pravda.sk/

 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014