Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo asi mením Krista za Budhu

Ako som bol privítaný samotným Lámom

Človeka to po čase omrzí chodiť ako "normálny" medzi "divných" a potom tam tráviť čas ako "divný" medzi "normálnymi". Veľmi som chcel patriť do spoločenstva kresťanov, ale nedokázal som sa prehrýzť cez niektoré pravdy, ktoré tu nechcem rozoberať a tak som sa dopracoval nanajvýš na stáleho hosťa, ktorý  10 rokov balancoval na hranici obrátenia. Kde môže dneska okrem blogu zakotviť amatér-filozof? V krčme zistí, že iba pre neho je pivo prílohou k filozofii. Pre jeho pivárskych priateľov je naopak filozofia prílohou k pivu. Spoločné snaženia preto končia skôr rozšírením brucha ako obzoru. Po úteku z radostného spoločenstva charizmatických kresťanov i teplej krčmy  je človek so svojimi neuspokojenými metafyzickými túžbami znovu sám.  Závistlivo poškuluje po profesionálnych filozofov, do ktorých spoločnosti nepatrí, tak ako nepatrí bezdomovec do relácie "Smotánka".

 Čo ak budhizmus mi bude vyhovovať? Je mi  veľmi blízke iba tak sedieť a nič nerobiť. Ešte sa rozhodujem. Rozprával som o tom s priaťeľmi podľa rady Sokrata, ktorý mladému Hippokratovi hovoril, že sa má poradiť najprv s otcom, bratmi a druhmi, dlho o tom premýšlať, čo mu vlastne učenie prinesie, a až potom  zveriť svoju dušu do starostlivosti sofistu Prótagora.   Ale musím priznať, že som trochu unáhlil a bez radenia-sa som bol na jednej budhistickej prednáške. I rozvinul sa medzi mnou a Lámom taký trochu plytký minidialóg:

Zamestnanec-Chcel by som sa spýtať, že keby som sa chcel stať veľmi dobrým a dôsledným budhistom, nemal by som nechať zamestnanie a stať sa mníchom?

Láma-Dobrá a ťažká otázka. Ale nie nemyslím. Každý človek by mal byť človekom na správnom mieste. človek može byť mníchom a byť pritom nešťastný, čo je veľmi paradoxná situácia, lebo sa stal mníchom preto, aby bol šťastnejsí. Nie každého naplňuje neustála meditácia. Niekto má dobrú pamäť na štúdium a môže sa veľa naučiť, niekto je stvorený pre činnosť....

Zamestnanec-Znamená to, že keď má niekto obe ruky ľavé a slabú pamäť a nevadí mu byť sám, mal by iba meditovať a stať sa mníchom.

Láma-Vitaj v klube. :o). Nie nemyslím. Myslím,že zväčša je taký človek na niečo šikovný, len sa nevie nájsť.


na ceste k osvieteniu | stály odkaz

Komentáre

  1. Pred 2 rokmi som bola v Thajsku.
    Tam je budhizmus silnejší asi ako u nás kresťanstvo. A to bohatstvo v chrámoch! Všetko sa leskne zlatom a za múrmi chrámov nenormálna chudoba a špina! :-(
    Tak medituj a možno dosiahneš nirvánu! :-)
    publikované: 16.02.2008 17:08:23 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Fíha, na dovolenke?
    Ešte som sa celkom nerozhodol, ale ďakujem. V Košiciach je taká odnož budhistov,že diamantový budhisti. S takým názvom je blbé mať skromný chrám. :=)
    publikované: 16.02.2008 17:19:17 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. V Košiciach
    zas neriskuješ, že Ťa spláchne czunami. :-))
    publikované: 16.02.2008 17:27:12 | autor: margaretka (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Zo Savla Pavel, z Petka Sestko ...
    ... povedane v skratke.
    publikované: 16.02.2008 18:42:47 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014