Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

A sme v predvianočnom období

..podľa mňa to bude pre mnohých z nás určite prospešnejšie ako behanie po obchodoch za tzv. vychytenými vianočnými darčekmi, ktoré nám z každej strany nanucuje reklama. ...

Dnes v katolíckej cirkvi končí cirkevný rok. Zajtra 30.11.2008 začína v tejto cirkvi nový cirkevný rok a to obdobím, ktoré poznáme pod slovom advent.

Svätenie adventu siaha až do prvých storočí kresťanstva. Vo východnej cirkvi začínal sa 40. deň pred Vianocami,  kým v latinskej cirkvi trval približne 4 týždne pred Vianocami. S tým, že v sebe zahrňoval aspoň 4 nedele.  História potvrdzuje, že advent nebol spočiatku pevne ustálený. Napr. v roku 380   sa toto obdobie začínalo 16.decembra a končilo 6. januára, kedy sa  slávilo Narodenie Pána. Až okolo roku 440 pápež Lev Veľký predpísal  pred Vianocami 40 dňový pôst. V roku 567  bol začiatok adventu položený na deň 1.decembra.  Pápež  Lev IV.  okolo roku 850 ustálil trvanie adventu na štyri týždne.   Spôsob slávenia adventu sa zjednotil až v 12. storočí,  kedy sa stal časom pokánia a pôstu kresťanov. Tieto skutočnosti cirkev svojim veriacim pripomína tiež tak, že z kostolov sú v tomto období uložené do úschovy všetky okrasy a ozdoby. Oltáre sú zahaľované fialovým súknom a kňazi  sa obliekajú do fialového cirkevného rúcha. Adventné obdobie  sa tak stáva  obdobím duchovných  príprav na príchod Ježiša Krista, ktorého narodenie si civilizovaný svet pripomína každý rok 25.decembra ako sviatok Narodenia Pána.  

Čiže celé toto obdobie by aj v dnešných časoch malo ľuďom pripomínať predovšetkým to,  že zmyslom života nemá byť bezbrehé naháňanie sa za hmotnými pozemskými statkami, ale malo by v zvýšenej miere pripomínať, že ako ľudia  sme na tomto svete pominuteľní, a to bez  výnimky. Preto nezaškodí,  keď si aspoň  v adventnom období  ľudia vstúpia aj  do svojho vnútra a urobia  akúsi inventúru  toho, čomu tiež hovoríme aj svedomie. Podľa mňa to bude pre mnohých z nás určite prospešnejšie ako behanie po  obchodoch za tzv. vychytenými vianočnými darčekmi, ktoré nám z každej strany nanucuje reklama.

A aby sme aj doma na toto pamätali, pripravme si dnes večer adventný veniec a položme ho na čestné miesto v našom domove.  Zajtra na ňom zapáľme prvú adventnú sviecu,  aby nám  pripomínala, že až do príchodu Vianoc máme myslieť predovšetkým na našu dušu a až potom na zabezpečenie skromného vianočného darčeka.

Veľa síl a trpezlivosti v odriekaní počas adventného obdobia praje. doko.

 


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

  1. doko
    páči sa mi tvoj článok. si dopísal to, čo v mojom chýba :)
    som rada, že ľudí s podobným názorom je na svete viac :)
    publikované: 29.11.2008 21:40:21 | autor: lubica (e-mail, web, autorizovaný)
  2. lubica
    ďakujem za pochvalu. V Tvojom článku je vystihnuté to, čo mnohým ľuďom spôsobuje namiesto radosti traumu z Vianoc. Skutočne je len v nás samotných ako toto obdobie prežijeme. A neboj sa, ľudí s podobnými názormi aké máš na predvianočné obdobie Ty či ja, je ešte stále mnoho, len nie všetci môžu písať na internet. doko
    publikované: 30.11.2008 08:44:55 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Pekne myslienky,
    plne suhlasima, pokusim sa aj ja nepodlahnut neprimeranemu zhonu, trochu sa stisit a nepremarnit prilezitost na posilnenie vo viere, nadeji a laske.
    publikované: 06.12.2008 23:22:23 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014