Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tajomstvá

Kto môže povedať, že pozná tajomstvo povestného tajomného úsmevu Mony Lizy?
Koľko ich človek za jeden krátko-dlhý život stačí mať? Načo ich máme? Aby sme neboli zraniteľní? Aby sme boli zaujímavejší? Aby sme niekomu veľmi neublížili? Najčastejšie nevera býva našim tajomstvom.  Alebo si len my myslíme, že je to naše tajomstvo? Odcudzenie veci, o ktorej si človek myslí, že nikomu chýbať nebude, je pre nás ukrytým tajomstvom, ktorý nám dáva spávať, alebo nás žerie, robí nás plachými? Alebo nás ochudobňuje o pocit dobra v samého seba? Je ublíženie na zdraví, ktoré sa stalo dávno, v našej domácnosti , len s jedným svedkom, pre nás vraj najmilším, mojím tajomstvom, ktoré musím udržať, alebo by bolo lepšie, to tajomstvo vyzradiť a tak dosiahnuť pokoj v duši? Je dobré skrývať šťastie vo výhre? Čo z takého šťastia, ktoré chcem udržať ako tajomstvo? Nezabiješ! Taký  je najvyšší zo zákonov desatora. Koľko ľudí si toto tajomstvo vezme a vzalo na druhý svet? Koľko ľudí sa v posledných hodinách svojho pozemského života snaží odľahčiť svojmu svedomiu a vyznávajú sa z hriechu, dávno premlčaného?  Snažia sa utíšiť to tajomstvo, že robia dobré skutky práve tým, ktorých rodine  najviac ublížili? Boja sa trestu.  A ich šťastný život na tejto zemi skončil, lebo budú za sebou vidieť tieň vyzradenia. Je treba zachovať potrat, ako škvrnu na duši, našu najväčšiu slabosť, ako tajomstvo, alebo ho verejne priznať a znášať opovrhnutie tých, ktorí by majetok za ten plod dali? Je teda dobré mať tajomstvá? Je šťastná voľba podviesť partnera, pre okamih väčšej vášne a potom sa vrátiť do náručia partnera a byť presvedčený, že to tajomstvo, ktoré voči nemu mám, bude mojou radosťou, mojím väčším poznaním, mojou vierou, že možno opäť získam, čo som stratila? Alebo je to moja prehra? Napĺňa ma tajomstvo spokojnosťou, že to ja som bola, čo som priateľa udala, lebo závisť nad mnou zvíťazila? Bojíme sa prezradenia tajomstvá. Ničí nás ten pocit vyzradenia. Ničí nás poznanie, že by nás bolela zrada, keby naše tajomstvo náš dôverník vyzradil. Nebolo by jednoduchšie bez tajomstva žiť? Dá sa to? Existuje niekto, kto tajomstvo nemá? Existuje bohabojný človek, bez úhony, ktorý nepotrebuje mať tajomstvá? Existuje človek, ktorý sa nebojí vyzradiť to, čo by mal hlboko vo svojej ľavej komôrke srdca navždy skryť? Nemalo by byť našim tajomstvom pýcha, smútok, závisť, hnev, lakomstvo, nevraživosť, ostrý jazyk? Nebolo by lepšie, keby sa celý svet dozvedel naše tajomstvo , že ja som len človek, s poklesmi a pádmi, s úspechmi a vrcholmi, s bohatstvom i biedou, s čistotou i hriechom? Vždy existuje aspoň jeden človek, ktorý to naše tajomstvo pozná. A ak sa týka len nás samých seba, ak chceme, aby sa nikto nedozvedel a nezneužil naše tajomstvo, nezaprisahávajme nikoho, aby ho nevyzradil! Ak my budeme o našom tajomstve mlčať, bude mlčať i tajomstvo. Nebude žiadne.
 

Kto môže povedať, že pozná tajomstvo  povestného tajomného úsmevu  Mony Lizy?

studnica múdrosti | stály odkaz

Komentáre

  1. hoc tajomstvo ukryté je v hlbke duše-občas sa ozve-hryzie,kúše..
    najlepšie je viesť život čistý..lenže..kto si je tým istý??

    mojím tajomstvom-bola túžba-silná túžba-hlboko v srdci ukrytá-nikdy nehádzať flintu do žita!!
    a inak žiť-nie to- v čom moji predkovia museli byť..
    hrala som dlho silnú ženu..a zaplatila som dosť veľkú cenu..

    iba "malé" -svojej povahy neduhy-ako-tak skrývam..hoc sú "malé"-bojujem s nimi neustále.,. :-))žeby pomohol malý dvor a veľký bič??

    platí:
    ..... keby sa celý svet dozvedel naše tajomstvo , že ja som len človek, s poklesmi a pádmi, s úspechmi a vrcholmi, s bohatstvom i biedou, s čistotou i hriechom?
    krédo od Nezvala:
    ..a prec jediná je vec-co svet nemohl mi vzít-a to je muj čistý štít..

    Ps.:verím-že v rodine žijeme život otvorený-a veľké tajomstvo medzi nami neni..
    publikované: 10.01.2011 19:15:15 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Radosť,
    tvoja krasoreč bola dobre Nezvalom "zaklincovaná" a vždy pre mňa povzbudivá,
    Ďakujem
    publikované: 10.01.2011 20:32:52 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Teda Vasilisa26
    Ty sa chytíš jednej témy, zakusneš sa a nepustíš :)
    publikované: 11.01.2011 13:32:42 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Iviak,
    ďakujem ti... Napadlo ma to tajomstvo rozviesť
    publikované: 11.01.2011 17:21:48 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Mavnutie
    motýlich krídel v amazonskom pralese vyvolá búrku storočia v európe :D
    čo narobí jedna poznámka povedaná len tak mimochodom :D
    publikované: 11.01.2011 17:30:19 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Iviak,
    modráčik v Amazonskom pralese sa vraj vyskytuje ojedinele, o tom by som viac písať nevedela. Tá poznámka mi pomohla možno viac, ako by si predpokladal
    publikované: 11.01.2011 18:09:05 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. neni to protirecenie?
    "Ak my budeme o našom tajomstve mlčať, bude mlčať i tajomstvo. Nebude žiadne."ved tajomstvo moze byt dobrovolne i nedobrovolne zdielane,alebo nezdielane,len nase,ale ak take je,tak nejake existuje a nie ze je ziadne...
    publikované: 11.01.2011 18:09:47 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Bonnie,
    tak nejak to vyznieva. Bude ignorované. Napr. Niečo sme neurobili tak, aby sme boli spokojné. Určitým spôsobom to bude tajomstvo, ale nebudeme to tajiť, ale nebudeme o tom hovoriť. Ak by sa niekto na to opýtal, vysvetlíme, ale ináč ignorujeme, že niečo také sme urobili.
    publikované: 11.01.2011 18:37:35 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. pobavene a znacne
    prekvapene gratulujem:-)zamotala si to tak,ze marne premyslam,ci by som to zvladla lepsie:-)asi nevies,jak to myslim...ja mam uchylny zmysel pre humor:-)
    publikované: 11.01.2011 20:24:10 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Bonnie,
    prekvapene ďakujem a následne k tvojmu humoru musím povedať, že ma veľmi podnecuje a očarúva, aj keď tu momentálne ho necítim. možno nechcem, nieže neviem. ale jedno viem určite, že sa nechcem hádať a že ťa blogerka mám rada
    publikované: 11.01.2011 21:25:34 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. vas,
    vsak aj ja teba a vobec nechapem,preco sa na dalsich blogoch akoze hadam..vzdy si poviem,sorry,vas,ale vsak ja to napisem,no a napisem a hovorim si,ze ved to pochopis:-))
    publikované: 11.01.2011 23:19:55 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Bonnie,
    veď ty sa vôbec nehádaš, iba hájiš svoju pravdu, ktorú momentálne cítiš potrebu presadzovať. Nie?
    publikované: 12.01.2011 18:38:12 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  13. vas,
    ano:-)
    publikované: 12.01.2011 19:11:47 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014