Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Koncesionárske poplatky po novom

...Ak mal napríklad len rádioprijímač, a takých osamelo žijúcich dôchodcov je veľa, tak platil len 20 Sk. Počnúc 1.4.2008 sa tejto kategórii ľudí zvyšuje poplatok za televízne a rozhlasové služby najmenej na 70 Sk....

Koncesionárske poplatky

Tak sa volajú do 1.4.2008 poplatky za používanie televízneho a rozhlasového prijímača. Uvedeným dňom sa ich názov zmení na úhradu za služby verejnosti v oblasti televízneho a rozhlasového vysielania. Týmto dňom totiž nadobudne účinnosť zákon č.68/2008 Z.z. o úhrade za služby verejnosti poskytované ST a SRo, ktorý zrušuje pôvodný zákon 212/1995 Z.z o koncesionárskych poplatkoch. Prečo o tom píšem?

Po prvé preto, že ide o zákon, ktorý je podľa mňa ukážkový nepodarok.. Tak uvažujme spolu. V názve zákona, ale aj v jeho § 1 sa uvádza, že  tento zákon upravuje platenie, vyberanie a vymáhanie úhrady za služby verejnosti v oblasti televízneho a rozhlasového vysielania. No v § 3 je stanovené, že platiteľom je fyzická osoba, ktorá je koncovým odberateľom elektriny v odbernom mieste, z ktorého sa odoberá elektrina pre spotrebu v byte alebo v rodinnom dome. Pritom je tu odkaz na zákon o energetike a ten určuje, že koncovým odberateľom  elektriny sa rozumie odberateľ elektriny v domácnosti alebo odberateľ elektriny mimo domácnosti a odberným miestom sa rozumie miesto odberu elektriny vybavené určeným meradlom. Takže začo sa má vlastne platiť?  Z uvedeného, ale tiež jasne vyplýva, že žiadna domácnosť, ktorá býva v podnájme v byte alebo rodinnom dome, kde majú domácnosť aj majitelia bytu alebo rodinného domu, a je tam spravidla len jeden elektromer,  od 1.4.2008 už neplatí žiadnu úhradu za používanie televízneho a rozhlasového vysielania, aj keď vlastní televízor a rádioprijímač, hoci do 31.3.2008 platiť musela. To preto, lebo odberné miesto je evidované len na majiteľa bytu alebo rodinného domu.  Takže, tu ma štát evidentne jasne stratu oproti terajšiemu stavu.

Teraz druhý prípad. Ak je koncovým odberateľom elektriny v byte alebo v rodinnom dome napríklad poberateľ dôchodku a žije v domácnosti sám, tak do 1.4.2008 platil za televízor  70 Sk, teda polovicu z určenej výšky. Ak mal napríklad len rádioprijímač, a takých osamelo žijúcich dôchodcov je veľa, tak platil len 20 Sk.  Počnúc 1.4.2008 sa tejto kategórii ľudí zvyšuje poplatok za televízne a rozhlasové služby najmenej na 70 Sk. Takže,  poberateľ dôchodku, ktorý žije sám  a má len rádioprijímač bude namiesto doterajších 20 Sk platiť 70 Sk. Teda ide mesačne o zvýšenie 50 Sk. Ročne je to 600 Sk. Sú ale aj takí osamelo žijúci dôchodcovia, ktorí  skutočne nemajú v byte či rodinnom dome ani televízor ani rádioprijímač. Doteraz neplatili nič, ale 1.4.2008 počnúc, musia platiť 70 Sk mesačne. Ročne je to 840 Sk. Tu má štát pri vyberaní poplatkov pre zmenu jasný zisk.

Opýtam sa. Skutočne išlo sociálnodemokratickej vláde, ktorá sama o sebe vyhlasuje ako jej záleží na dôchodcoch  o to,  aby práve tejto najzraniteľnejšej sociálnej skupine musela zvýšiť tieto platby? To je štátny rozpočet až v takej mizérii aby si takým spôsobom vláda vyrovnávala straty, ktoré má vo vyberaní koncesionárskych poplatkov?  Alebo je to tak, že si na túto skupinu osamelo žijúcich dôchodcov pri schvaľovaní predmetného zákona nikto nespomenul? 
Takže, je tento zákon dobrý alebo je ....?

Prajem úspešný a príjemný deň. doko

 


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. a co firmy v podnajme?
    Ak to dobre chapem, to co si vyssie napisal, ak som teraz ako firma v podnajme a elektrinu neplatim osobitne, ale prenajimatelovi, tiez neplatim koncesionarske poplatky?
    publikované: 31.03.2008 07:42:27 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. A co garaze?
    Vlastnim garaz mimo svojho bydliska a za odber elektriny platim zvlast mimo inkasa...Budem teda i za tento "koncovy odber" s vlastnym el. meracom platit zvlast koncesionarsky poplatok????
    publikované: 31.03.2008 08:50:19 | autor: jozef (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. peter, jozef
    pre zamestnávateľov platí zásada, že platia len vtedy, ak v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu zamestnávajú aspoň 3 zamestnancov, čiže tu to nie je viazané na odberné miesto.
    Garáž nie je miesto kde sa odoberá elektrina pre spotrebu v byte alebo v rodinnom dome, čiže podľa mňa sa za toto odberné miesto "koncesionársky" poplatok nemá platiť.
    publikované: 31.03.2008 09:04:36 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. presnejsia specifikacia
    Teda ak zamestnavam 4 ludi 1.4.2008, znamena to, ze hybaj sa udat, ze chcem platit koncesionarske poplatky, aj ked vo firme TV ani rozhlas nemame? Sme vlastne taka odporna kapitalisticka firma, ktora sudruhom zamestnancom nedovoluje v pracovnom case zamestnancom pocuvat rozhlas a pozerat televiziu.
    publikované: 31.03.2008 10:56:50 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. poplatky
    ja si myslím , že je to v rozpore aj s ústavou . nútia niektorých ľudí platiť za to , čo dokázateľne nevyúživajú . nemajú rádio ani televízor . myslím si , že sú dotknuté ich práva na slobodnú voľbu nemať rádio a televízor . alebo si štátny aparát myslí , že týmto zákonom donúti týchto ľudú kúpiť si rádio a televízor aby mohli sledovať ich divno prapodivnú politiku ?
    publikované: 01.04.2008 11:37:04 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Cely zakon
    Cely tento zakon berie peniaze z vrecak občanov a dava velku čast z nich špekulantom,ukončenim privatizacie sa obmedzili zdroje tunelovania,tak jeden hoci maly vladna koalicia vytvorila pod ruškom bludov-minimalne stv nenaplna ani verejnopravny ani narodnokulturny pojem-zrušit zakon a sprivatizovat stv to je jedine riešenie rozumu
    publikované: 06.04.2008 12:06:44 | autor: robert (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. POPLATOK PO NOVOM
    Dobrý. Chcem sa spýtyť ako je to po novom. Manžel ma trvalé bydlisko u svojej nebohej mamy.Teraz tam, ale nikto nebýva, nakoľko ona zomrela a manžel stále býva so mnou. Len si doteraz nezmenil trvalé bydlisko. Dúfam, že sa nemusia platiť polatky, nakoľko dom je neobývaný .Podotýkam manžel ešte nie je vlastník. Ako je to teraz s poplatkom po novm? Prosím skorú odpoveď.
    publikované: 06.04.2008 13:07:46 | autor: adriana (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. adriana
    platí odberateľ elektriny, teda rozhodujúce je to, kto má podpísanú zmluvu na odber elektriny v odbernom mieste.doko
    publikované: 16.04.2008 19:06:11 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. a ja dodám, že
    poplatky,sa dajú vrátiť tri roky spätne od mesiaca odhlásenia, v prípade, že odberať elelektriny preukáže nárok na oslobodenie od poplatkov a predloží potvrdenia o zpalatení. Týka sa to vlastníkov preukazov ZŤP. Tí sú od platenia poplatkov oslobodení. Dôchodcovia, samostatne žijúci majú platiť polovičnú sadzbu 70 sk, a ak doposial platili plnú sadzbu, tiež majú nárok na vrátenie zaplatených poplatkov.
    publikované: 17.04.2008 17:12:51 | autor: pente-sileia (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Zdedený neobývaný dom
    a čo ak vlastným neobývaný dom ako je to potom s koncesionárskymi poplatkami? doteraz som platila len za dom, v ktorom bývam a teraz sa bude platiť aj za dom, ktorý som zdedila aj, keď tam nikto nežije?
    publikované: 16.03.2013 18:26:06 | autor: Julie (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014