Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

N O V I N K A!!!!!

O P L A T Í SA PREČÍTAŤ SI! Od kráľovských kráv. Zo zlatého kráľovského mlieka odstredený. S kráľovskými cenami, pri ľudových platoch. Kto by si ho nekúpil?

Nechce sa mi rozmýšľať a hlboké myšlienky tvoriť. Nechcem vidieť veci vážne. Nechcem ich momentálne riešiť. Čakám a teším sa na víkend. Keď moje „prastaré“ telo nebude musieť vstať z tepla mäkkej postele, keď nos môj prebudí vôňa čaju i kávy, nie budík budíkový. Keď môj „tridsaťjedenročný“ mozog nebude logické centrum napojené na prevodníky, meniče , zosilovače a logické výstupy. Bude demontovaný a napojený len na binárny kód základnej jednotky. Keď si dopraje to, čo mu vyšle chuť jazyka, nie vôňa závodnej jedálne. Keď namiesto krémeša bude tvojím zákuskom syr. Keď vnímaš jeho horko- sladko -kyslé, korenisté, bylinkové osolené a iné chute, ktoré sa vám rozplývajú na jazyku. Keď nebudem vidieť mäso a sliny sa mi začnú zbiehať na najväčší pôžitok mojej degustácie. Tresky. Treska v majonéze je pre mňa to, čo pre iných jahody so šľahačkou, latté, pivo dvanástka alebo to, čo im vyvodzuje najväčšiu rozkoš a pôžitok. Neviem sa dočkať mája. Áno je to mesiac lásky. Tá láska v máji u mňa predstavuje syr urdu. Sladkastú , rozlývajúcu sa, vŕzgajúcu hrudu syra. Neopísateľnej chuti . Z čerstvého ovčieho mlieka, čerstvý ovčí syr.
Syr je tovar, ktorý pri akomkoľvek potravinovom nákupe dopĺňa nákupný košík. Experimentujem aj v nových značkách, ale tie isté, tie musia byť po ruke, ke´d sa zbehnú všetky sliny a mozog musí byť jeho chuťou uspokojený.

Tak i dnes. Chodím, čítam, sledujem novinky a akcie. Našla som. Novinka. Na zelenej cenovke. Zdôraznená . Bodaj by nie! Bude nyjvyššej kvality pri najvyššej doteraz videnej cene. Syr z kráľovského dvora.. Od kráľovských kráv. Zo zlatého kráľovského mlieka odstredený. S kráľovskými cenami, pri ľudových platoch. Kto by si ho nekúpil? Všetci? Nie? Hops, malilinká čiarka, čiarkovatá, na mieste nebola

A pre tých, čo už sú dávno zo školských lavíc preč a nevedia trojčlenku, nech rátajú:


             100g..............109,00€

1000g................x
–––––––––––––––––––-

X=1090,00€/kg syra


                   100g.................3283,73 Sk
1000g...................x
––––––––––––––––––-


X = 32 837, 3 Sk/kg syra

A nakoniec nás cenovka informuje, že za 150g syra zaplatíme 1.09€ = 32.84 Sk,. Z horeuvedenej ceny nám vyplynie, že som mala zaplatiť 4925.60 Sk. To som teda zarobila , čo????


studnica múdrosti | stály odkaz

Komentáre

  1. pikoška. daj to do markízy...
    ô
    publikované: 18.03.2010 22:17:37 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)) to už hej
    inak ty si teda poriadny syro-holik, ale aj ja mám veru syry rada, aj keď sa bojím experimentovať, párkrát sa to neoplatilo...práve som dopiekla zeleninovú štrúdlu a robila k nej nivovú omáčku :P ale máme radi mnoho syrov a ja aj mlieko, aj keď to skôr pripomína vodu...dosť ho vypijem...a každý deň musím mať aj jogurt...nj

    dobrú chuť k výhodnej kúpe, heh!
    publikované: 18.03.2010 23:29:23 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  3. urdu?
    to je aky syr?s tou trojclenkou si dobra,ked to das hned u regalu:-))
    publikované: 19.03.2010 00:09:37 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Kiksy na cenovkách
    sú celkom bežnou záležitosťou, treba si dávať pozor. Ináč ja som tiež veľký syroholik, čerstvý chlieb s maslom s 2-3 druhmi syra je mojou obľúbenou pochúťkou. Bohatý výber kvalitných syrov je podľa mňa jedným z hlavných výdobytko Novembra.
    publikované: 19.03.2010 02:01:03 | autor: peternagy (e-mail, web, autorizovaný)
  5. jo, peknééé
    z času na čas sa takýto škriatkovský kúsok medzi cenovkami nájde :))))
    publikované: 19.03.2010 07:35:18 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  6. čokomilka
    pikoška! Len sa obávam, že keby bolo toho syra v kuse cez 1kg, tak by to bola bomba na účte.
    Diky
    publikované: 19.03.2010 18:07:44 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Dia,
    syry, syrové omáčky, syrové krokety mňamky.
    Musíme sa podeliť s tou nivovou. Aj hneď . Zajtra chcem robiť brokolicu s cestovinami a omáčkou. Možno by tvoj recept bodol.
    Štrúdla s omáčkou=daj recept,prosím!
    Mlieko, hlavne odstredené, v dnešnej dobe stojí iba nadúvanie brucha. Radšej plnotučné. Ale zasa najradšej acido a podmaslové.
    Aj tebe vďaka za nákuk.
    publikované: 19.03.2010 18:13:01 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Bonnie amie,
    tak pri regáli ma trojčlenka nenapadla. Mne to došlo o pár metrov ďalej. Vrátila som sa a cvakla. Urda je čerstvý ovčí syr, sladký . Po odstátí kyslie. S oreganom a soľou vydrží niekoľko dní dobrej chuti.
    No neviem, či si nezmením nick=lovkyňa cenových kiksov
    publikované: 19.03.2010 18:17:34 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Peter,
    Vždy keď 17. november na bránu zaklope, kúpim sieťku syrov a na chválu zapejem:
    Jedzte syry, dodá vám sily!
    Každé ráno kúsok syra, zachváti vás pracovná energia!
    Na noc syry a víno na ex? Zabudni! Pokazia chuť na búrlivý sex!
    Suchá hrianka so syrom a rajčinou a pokvapkané jogurtovou/majonézovou/ omáčkou. Skús!
    publikované: 19.03.2010 18:27:32 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Peťula,
    len škoda, že za takýchto škriatkov nadajú "mikuláša"
    Vďaka!
    publikované: 19.03.2010 18:29:11 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. joooj, vas, ja som improvizovala...
    štrúdľu som robila klasicky z lístkového cesta, plnku som si urobila zo zeleniny v sáčku (zvyknem aj brokolicu, alebo zmiešanú), tú som chvíľu podusila na olivovom oleji a pridala trošku masla, nechala ju vychladnúť...neskôr som rozotrela kyslú smotanu (tú trošku osolila, môžeš aj vegetou, ale mierne, pretože omáčka je dosť slaná) na lístkové cesto, na to dala vychladnutú zeleninu a stočila, popichala z vrchu vidličkou, potrela vajíčkom a šup do trúby...keď som ju vybrala, ešte som ju pobosorovala maslom...piekla som na 190 stupňoch cca 30 minút, to uvidíš podľa farby...a omáčku jednoducho, dala smotanu na varenie (500ml) do kastróla, nechala trochu povariť, pridala postrúhanú nivu a zase trochu redukovala, kým to nebolo hustejšie (mohlo by sa zahustiť múkou, ale to veľmi nerobím, vraj som celiakička), do toho ku koncu šupla postrúhaný cesnak (podľa chuti) a čierne korenie a toť vsjo...keď vyskúšaš, daj vedieť, ako to dopadlo ;) a zapekané cestoviny s brokolicou mám tiež rada :P dobrú chuť!

    ps: do 15tich som pila kravské mlieko, nedá sa ani porovnať s tým kúpenským, ale kravského by som toľko nevypila :)) hneď by ma zasýtilo...keď som bola tehotná, ráno v aute som do seba hneď šupla acidko :))
    publikované: 19.03.2010 22:00:30 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  12. chvalabohu,vas,
    citila by som sa pri tebe hrozne netrojclenkovo,chapes,tak privelmi amatersky,lebo ja uplne zmrznem a zvrastim nos aj celo,ked na mna vyskoci taka poziadavka...takze to zvacsa radsej odhadnem a sama sa cudujem,jak spravne.to ovsem pripisujem nahode:-)
    publikované: 19.03.2010 22:38:39 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Bonnie,
    toľká skromnosť ! a správny odhad nie je náhoda, to je proste skúsenosť nadobudnutá rokmi?!
    publikované: 20.03.2010 17:32:08 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Dia,
    ďakujem! Určite dám vedieť, keď urobím! Ja to domáce mlieko a a aj maslo ešte i teraz pikem, keď do mojej rodnej dediny idem. Teta na staré kolená založila "kolchoz" Tak aj med, aj syr aj hydy aj atď

    Ja takéto omáčky múkou nezahusťujem, ale zemiakovým škrobom, alebo kukuričným. Možno by si to mohla
    publikované: 20.03.2010 17:37:50 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. :-))
    vas,keby som vedela,jak to robim,ked to tak z brucha vysolim,tak by som bola spokojnejsia.lenze neviem,tak vacsinou upiem,ci to bude spravne.a ze je,to je podla mna len nahoda.chapes,je to privlemi nevedecke:-))btw,dobre recepty tu davate.
    dia,skrob je dobra nahrada,mozes inak namiesto muky pouzit viac smotany,alebo pohankovu,amarantovu,atd muku.lenze tie bezlepkove vlastne tolko nezahustuju sa mi vidi...
    publikované: 20.03.2010 17:56:37 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  16. ešte som zabudla...neviem, či robíš štrúdle z lístkového cesta, ale
    je dobré rozdeliť to cesto na dve polovičky a urobiť dva menšie záviny, než jeden veľký...a rovnako, keď navštívim našich, majú kravské mlieko od mojej tety, ktorá chová rôzny dobytok na malej farmičke, už robia aj syry a tvaroh, pretože im to vôbec nevynáša...

    a kukuričný škrob používam, ale tiež len občas :) dík za tip
    publikované: 20.03.2010 18:16:18 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Bonnie,
    ve´d veda je len súhra náhod. Takže si na tom dobre.

    Dia , ďakujem aj ja
    publikované: 20.03.2010 21:10:36 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014